Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε μια εκπληκτική μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από το πόσο άγχος έφεραν σε ποντίκια είτε από δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είτε από έντονη άσκηση, τα μιτοχόνδρια των ζώων ήταν σε θέση να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν τις κανονικές τους διαδικασίες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελέτη ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Alzheimer, οι οποίες συνδέονται με την εξασθένιση της διάσπασης και της κάθαρσης των μιτοχονδρίων που έχουν υποστεί βλάβη. Τα μιτοχόνδρια είναι οι δομές που φιλοξενούν την κυτταρική αναπνοή, τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια.

Η δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας, μεγαλύτερη φλεγμονή και βλάβη ιστών. Ωστόσο, όσο τα μιτοχόνδρια είναι κεντρικά ως προς τους ζώντες οργανισμούς, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς τι τους κρατά υγιείς - ή τις καθιστά ανθυγιεινούς. Η μελέτη αυτή ταιριάζει με ένα άλλο κομμάτι στο παζλ, δήλωσε ο ερευνητής του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Matthew Robinson, ο οποίος συνυπέγραψε το έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό FASEB με Ph.D. φοιτητής Sarah Ehrlicher.

diavitis mixanima

"Βοηθά να θέσουμε κάποια μελλοντική βάση για το πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την υγεία των μυών και των μιτοχονδρίων, να προωθήσουμε την υγεία τους με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ακόμη και μερικές συνέπειες με τις συνθήκες γήρανσης που γνωρίζουμε ότι έχουν υπονομεύσει τα μιτοχόνδρια", δήλωσε ο Robinson. "Αυτό μπορεί να προσφέρει κάποιες νέες οδούς για τη βελτίωση των μιτοχονδρίων και την αποκατάστασή τους". Η μελέτη εξέτασε μια συγκεκριμένη οδό , αποκαλούμενη αυτοφαγία, μέσω της οποίας τα κύτταρα ανακυκλώνουν παλιά μιτοχόνδρια. Η αυτοφαγία θεωρείται ότι επηρεάζεται από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά ενεργοποιείται με άσκηση . Έτσι, ο Ehrlicher και ο Robinson σκόπιμα εμπόδισαν την αυτοφαγία που προκαλείται από άσκηση στα ποντίκια για μια χρονική περίοδο, αλλά συνέχισαν να ασκούν τα ποντίκια.

Διαπίστωσαν ότι η παρεμπόδιση μιας συγκεκριμένης οδού για την ενεργοποίηση της αυτοφαγίας δεν είχε αρνητική επίδραση στη λειτουργία των μιτοχονδρίων στον μυ του ποντικού. Στη συνέχεια προσπάθησαν να ανοίξουν το ante, προσθέτοντας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μαζί με την άσκηση για να τονίσουν περαιτέρω τα μιτοχόνδρια. Και πάλι, τα ποντίκια ήταν σε θέση να βελτιώσουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων τους ακόμη και χωρίς την οδό αυτοφαγίας, δήλωσε ο Ehrlicher, που δείχνει ότι τα μιτοχόνδρια έχουν εναλλακτικές οδούς για να τονώσουν την ανακύκλωση και την προσαρμογή. Αυτή και ο Robinson εκπλήσσονταν από το πόσο προσαρμόσιμο ήταν τα μιτοχόνδρια.

«Εάν τα ζώα αυτά έκαναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα πήγαν καλύτερα από το κάψιμο αυτών των λιπών. Αν τους δόθηκε μόνο η άσκηση, μπορούσαν να κάνουν περισσότερα μιτοχόνδρια , κάτι που είναι καλό από την άσκηση», δήλωσε ο Robinson. "Και αυτές οι προσαρμογές φαίνεται να είναι πολύ συγκεκριμένες". Η μελλοντική έρευνα θα επεκταθεί στα ανθρώπινα υποκείμενα , εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αυτοφαγία ανταποκρίνεται στη διατροφή και την άσκηση στους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με παχυσαρκία και διαβήτη.

Ενώ το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αναστροφή της ανάπτυξης της νόσου. "Ακόμη και χωρίς αλλαγές στο βάρος, η άσκηση έχει αυτή την εκπληκτική ικανότητα να βελτιώσει την μεταβολική υγεία", ανέφερε ο Ehrlicher. Ακόμη και μεμονωμένες συνεδρίες άσκησης βελτιώνουν το μεταβολισμό αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προάγει την υγεία. Με την τρέχουσα μελέτη καθώς και την προηγούμενη έρευνα, οι Robinson και Ehrlicher διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια ανταποκρίνονται κανονικά στη διατροφή και στην άσκηση, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εμφανής δυσλειτουργία ή σπασμένη οδός. ο μυς απλά ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δίδονται, είτε από τη διατροφή είτε από την άσκηση.

Pin It

Cook name