Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου

Άνοια: Τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Άνοια: Η ανάλυση των χρονικών αλλαγών στην ομιλία των ανθρώπων θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος ανίχνευσης ήπιας γνωστικής εξασθένησης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας στο μέλλον, προτείνει έρευνα. Ο János Kálmán, MD, PhD, και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Szeged στην Ουγγαρία έχουν αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη προσέγγιση ανάλυσης ομιλίας που ονομάζεται Test Gap (S-GAP Test) που είναι μοναδική επειδή εστιάζει στις χρονικές αλλαγές που γίνονται όταν κάποιος μιλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιπλέκει υπερβολικά τα πράγματα αξιολογώντας επίσης τη φωνητική και τη σημασιολογία του λόγου, είπε ο Kálmán. Ο Kálmán παρουσίασε τα ευρήματά του στο 32ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής.

Χρονικές παράμετροι ομιλίας

Το τεστ αναλύει παραμέτρους όπως πόσο γρήγορα μιλάει κάποιος, αν διστάζει όταν μιλάει, πόσο διαρκεί ο δισταγμός και πόσες σιωπηλές παύσεις κάνει. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα απλό δείγμα ομιλίας 60 δευτερολέπτων, είπε ο Kálmán, σημειώνοντας ότι άλλα αυτοματοποιημένα εργαλεία ομιλίας και γλώσσας που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα δείγματα ήχου. «Δοκιμάσαμε διαφορετικές προσεγγίσεις και τελικά καταλήξαμε στις χρονικές παραμέτρους ομιλίας επειδή αυτές δεν εξαρτώνται από τον πολιτισμό, δεν εξαρτώνται από την εκπαίδευση και θα μπορούσαν να είναι πιο αξιόπιστες από τα σημασιολογικά μέρη της ανάλυσης [ομιλίας]» εξήγησε. Η ανάλυση των χρονικών παραμέτρων ομιλίας επίσης δεν εξαρτάται από τη γλώσσα. Παρόλο που το S-GAP Test αναπτύχθηκε με τη χρήση δειγμάτων ήχου από μητρικούς ομιλητές της Ουγγαρίας, ο Kálmán και οι συνεργάτες του έχουν δείξει ότι λειτουργεί εξίσου καλά με δείγματα από μητρική αγγλική και γερμανική γλώσσα. Τώρα σχεδιάζουν να επικυρώσουν περαιτέρω το τεστ χρησιμοποιώντας δείγματα από γηγενείς ισπανόφωνους.

Για προσυμπτωματικό έλεγχο, όχι διάγνωση

Επί του παρόντος, «ο μόνος σκοπός αυτού του εργαλείου θα ήταν η αρχική εξέταση», είπε ο Kálmán στο συνέδριο. Δεν είναι για διάγνωση και δεν υπάρχει πρόθεση να καταχωρηθεί ως ιατροτεχνολογικό προϊόν. Μια εθνική έρευνα γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που διεξήχθη από τον Kálmán και τους συνεργάτες έδειξε ότι υπήρχε ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια τυπικών γνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια της μέσης διαβούλευσης. Έτσι, η αρχική ιδέα ήταν ότι το S-GAP Test θα ήταν ένα βοήθημα για να βοηθήσει τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης να επισημάνουν γρήγορα εάν ένας ασθενής μπορεί να έχει γνωστικά προβλήματα που χρειάζονταν περαιτέρω αξιολόγηση σε κλινική μνήμης ή από πιο εξειδικευμένες νευρολογικές υπηρεσίες. Τα γκολπόστ έχουν μετακινηθεί από τότε, από την ανάπτυξη μιας καθαρής λύσης τηλεϊατρικής σε μια πιο διαδεδομένη εφαρμογή που ίσως ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει και να κατεβάσει από το Διαδίκτυο ή χρησιμοποιώντας ένα smartphone. Ο Kálmán δεν αποκλείει την ανάπτυξη μιας πιο εξελιγμένης έκδοσης του S-GAP Test στο μέλλον που θα συνδυάζει χρονικές παραμέτρους ομιλίας με βιοδείκτες για ήπια γνωστική εξασθένηση ή τη νόσο του Alzheimer και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μνήμης και από νευρολόγους για σκοπούς διάγνωσης.

Εντοπισμός για αποτροπή;

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι συμβαίνει με όλα τα άτομα που θα μπορούσαν να επισημανθούν ότι χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το S-GAP Test; Η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την άνοια θα είναι πιθανώς κλειδί, δήλωσε ο Robert Perneckzy, MD, MBA, καθηγητής έρευνας για τη μεταφραστική άνοια στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Lancet για την άνοια, υπάρχουν 12 δυνητικά τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Η επιρροή τους ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά ορισμένα πρώιμα γεγονότα, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης που έχει επιτευχθεί, δεν μπορούν να τροποποιηθούν σε έναν ηλικιωμένο ασθενή. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εξακολουθήσουν να επηρεάζονται αργότερα στη ζωή, όπως η επαρκής αντιμετώπιση συννοσηροτήτων όπως ο διαβήτης και η αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ και των πρακτικών καπνίσματος. «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα όσον αφορά τον προσωπικό κίνδυνο, τον μετριασμό του κινδύνου, τα οποία έχουν τεράστια επίδραση στον κίνδυνο άνοιας πολύ αργότερα στη ζωή», είπε ο Perneckzy. «Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε. Το S-GAP Test είναι υπό ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο του Szeged. Ο Kálmán είναι συνεφευρέτης. Ο Perneckzy δεν είχε σχετικές συγκρούσεις συμφερόντων, αλλά βοήθησε στην επικύρωση του S-GAP Test στη γερμανική γλώσσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η μπερδεμένη ομιλία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ζητήματα γνωστικής υγείας;

Πώς βοηθάει το τεστ ομιλίας στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Ένας υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ

Η επεξεργασία του λόγου «κλειδί» στην έγκαιρη πρόγνωση της Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το εμβόλιο που δημιουργήθηκε αρχικά για τον HIV μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για τον HIV θα δώσουν έγκαιρα στοιχεία που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί εάν περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη θα αποδώσουν αποτελέσματα. Ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για άλλα παθογόνα και καρκίνους ακολουθούν στον ορίζοντα.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Close Icon