Τεχνολογία

Αλτσχάιμερ άνοια: Ένας υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει τη νόσο

Αλτσχάιμερ άνοια: Ένας υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει τη νόσο

Αλτσχάιμερ άνοια: Χρειάζεται πολύς χρόνος —και πόροι— για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μετά από μακροχρόνιες διαπροσωπικές νευροψυχολογικές εξετάσεις, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να μεταγράψουν, να επανεξετάσουν και να αναλύσουν κάθε απάντηση λεπτομερώς. Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης έχουν αναπτύξει ένα νέο εργαλείο που θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία και τελικά να της επιτρέψει να κινηθεί στο διαδίκτυο. Το υπολογιστικό τους μοντέλο μπορεί να ανιχνεύσει γνωστική εξασθένηση από ηχογραφήσεις νευροψυχολογικών τεστ - χωρίς ραντεβού δια ζώσης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Alzheimer’s & Dementia. «Αυτή η προσέγγιση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πρώιμη παρέμβαση», λέει ο Ιωάννης Πασχαλίδης, συγγραφέας στην εργασία και διακεκριμένος καθηγητής Μηχανικής του BU College of Engineering. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταχύτερη και έγκαιρη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που επικεντρώνονται σε άτομα σε πρώιμα στάδια της νόσου και ενδεχομένως να επιτρέψουν κλινικές παρεμβάσεις που επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση: «Μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός διαδικτυακού εργαλείου που θα μπορούσε να φτάσει σε όλους και θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο».

Η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε το μοντέλο της χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις νευροψυχολογικών συνεντεύξεων από περισσότερα από 1.000 άτομα στο Framingham Heart Study, ένα μακροχρόνιο έργο υπό την ηγεσία της BU που εξετάζει τις καρδιαγγειακές και άλλες φυσιολογικές παθήσεις. Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα διαδικτυακά εργαλεία αναγνώρισης ομιλίας—τύπου «Hey, Google!»—και μια τεχνική μηχανικής εκμάθησης που ονομάζεται επεξεργασία φυσικής γλώσσας που βοηθά τους υπολογιστές να κατανοούν το κείμενο, ρύθμισαν το πρόγραμμά τους να μεταγράψει τις συνεντεύξεις και μετά να τις κωδικοποιήσει σε αριθμούς. Ένα τελικό μοντέλο εκπαιδεύτηκε για την αξιολόγηση της πιθανότητας και της σοβαρότητας της γνωστικής έκπτωσης χρησιμοποιώντας δημογραφικά δεδομένα, κωδικοποιήσεις κειμένου και πραγματικές διαγνώσεις από νευρολόγους και νευροψυχολόγους.

Ο Πασχαλίδης λέει ότι το μοντέλο δεν μπόρεσε μόνο να διακρίνει με ακρίβεια τα υγιή άτομα από τα άτομα με άνοια, αλλά και να εντοπίσει διαφορές μεταξύ αυτών με ήπια γνωστική έκπτωση και άνοια. Και, όπως αποδείχτηκε, η ποιότητα των ηχογραφήσεων και ο τρόπος με τον οποίο μιλούσαν οι άνθρωποι ήταν λιγότερο σημαντικά από το περιεχόμενο αυτών που έλεγαν.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η ροή ομιλίας ή άλλα χαρακτηριστικά ήχου δεν είναι τόσο κρίσιμα· μπορείτε αυτόματα να μεταγράψετε συνεντεύξεις αρκετά καλά και να βασιστείτε στην ανάλυση κειμένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσετε τη γνωστική εξασθένηση», λέει ο Πασχαλίδης, ο οποίος είναι επίσης ο νέος διευθυντής του Rafik B του BU. Hariri Institute for Computing and Computational Science & Engineering. Αν και η ομάδα χρειάζεται ακόμα να επικυρώσει τα αποτελέσματά της σε σχέση με άλλες πηγές δεδομένων, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το εργαλείο τους θα μπορούσε να υποστηρίξει τους κλινικούς ιατρούς στη διάγνωση της γνωστικής εξασθένησης χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από εικονικά ραντεβού ή ραντεβού τηλευγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Alzheimer-Γιατί πλήττει κυρίως τις γυναίκες

Μη επεμβατική θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων μέσω διέγερσης των ματιών

Αλλαγές στον εγκέφαλο συνδέουν την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές.

Νέα τεχνολογία μπορεί να διαγνώσει γλαύκωμα πρώιμου σταδίου

Γλαύκωμα: Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος οφθαλμικής απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα έναν πρώιμο δείκτη γλαυκώματος για να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και την απώλεια όρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη από το New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/ Αυγούστου του Ophthalmology Glaucoma.

Η τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στην κλινική πρακτική

Υγειονομική περίθαλψη: Αν και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης είναι στα σπάργανα, μια νέα εργασία προσφέρει ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ενός χρήσιμου μοντέλου ΤΝ για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Ανάπτυξη της εφαρμογής laser στην ιατρική

Ιατρική: Η εφαρμογή της οπτικής ίνας αξιολογεί το μέγεθος του κλάδου, την ιστορική ανάπτυξη, τις ευκαιρίες, τις επερχόμενες τάσεις, τις μελλοντικές προκλήσεις και τις επιχειρηματικές στρατηγικές.