Editorial

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Ο ρυθμός αύξησης τους ήταν 17% την περίοδο 2019 / 2018 , 46% τη περίοδο 2020 / 2019, 49,7% τη περίοδο 2022 /2021 και 38,7% τη περίοδο 2023/2022.  . Ένας εκρηκτικά αυξημένος ρυθμός που θα έπρεπε στο Υπουργείο υγείας ο ΓΔΟΥ , ο αρμόδιος γενικός γραμματέας και υφυπουργός να το είχαν εντοπίσει και να το είχαν περιορίσει. Όπως θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει ότι το σύνολο των αγορών στο υπουργείο αυξήθηκε κατά 1,144  δισ. ευρώ  αυτά τα τέσσερα χρόνια, από 2.072.526.095 ευρώ το 2018 σε 3.216. 000 000 ευρώ . Θα βιαστούν όπως πάντα κάποιοι για να δικαιολογηθούν να πουν ότι μέσα σ’ αυτή την περίοδο εντάσσεται και η πανδημία. Καλό θα ήταν να μην το επικαλεστούν αυτό το επιχείρημα γιατί τότε τα δεδομένα θα είναι ακόμα χειρότερα. Εμείς πιστεύουμε ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι ακόμα περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται γιατί οι πραγματικές δαπάνες των νοσοκομείων, σύμφωνα με το προϋπολογισμό ήταν από 1.345 εκατομμύρια ευρώ (2018) και 1.612 εκατομμύρια ευρώ (2022), το σύνολο των αγορών ήταν 2.072 εκατομμύρια ευρώ( 2018) και 3.082 εκατ. ευρώ (2022). Είναι κάτι που θα κοιτάξει και θα ελέγξει ο υπουργός Υγείας , είμαστε σίγουροι.

Είναι πασιφανές ότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και μάλλον είναι χωρίς επιστροφή εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι που άσκησαν τη διοίκηση και την διαχείριση των νοσοκομείων .

Είναι ακατανόητο να υπάρχουν ατιμολόγητα υλικά στα νοσοκομεία , να δίνονται επιπλέον πιστώσεις και αυτά να αυξάνονται εντυπωσιακά σε κάποια νοσοκομεία.

  • Την ευθύνη κύριε Υπουργέ δεν την έχουν  συγκεκριμένα πρόσωπα όπως οι διοικητές τους , ο ΓΔΟΥ του υπουργείου υγείας , ο Γενικός Γραμματέας ,….!! Αναζητήθηκαν αυτές οι ευθύνες;
  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κάνει καταλογισμούς και σε ποιους ;
  • Υπήρξε διοικητικός έλεγχος των διοικητών για τη μη  δημοσίευση των ισολογισμών που οφείλουν να κάνουν ;

Δυστυχώς όχι. Και το χειρότερο κάθε τρεις και λίγο νομιμοποιούνται αυτές οι παράνομες προμήθειες συγχωρώντας και ανταμείβοντας όλους αυτούς που παρανόμησαν και κακοδιαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα .

Και το χειρότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα τους επαινείτε κιόλας γιατί μείωσαν τις ατιμολόγητες προμήθειες που έκαναν προβάλλοντας τους για παράδειγμα (!) προδιαγράφοντας έτσι ότι αυτοί θα συνεχίσουν να είναι διοικητές των νοσοκομείων μετά και την αξιοκρατική(!!!) επιλογή τους με το διαγωνισμό ΑΣΕΠ.)

Να θυμίσουμε σε όσους πρόλαβαν να το ξεχάσουν τόσο σύντομα ότι η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια γιατί υπολογίστηκε και το έλλειμμα των νοσοκομείων στο δημόσιο χρέος . Ένα χρέος που κοντεύει πλέον να διπλασιαστεί!!

Επειδή γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας για το Χαρίλαο Τρικούπη και το «δυστυχώς επτωχεύσαμε» να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει επτά φορές από το 1821 -2016 .

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018

Νομιμοποιούνται για 49η φορά όλες οι παράνομες  προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων

Tα νοσοκομεία έχουν υψηλά αποθεματικά και ληξιπρόθεσμα 1,4 δισ. ευρώ

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

ΣΕΙΒ: Διογκώνονται οι νοσοκομειακές οφειλές

Δημήτρης Νίκας αποκλειστικά στο healthweb.gr: Ο ΣΕΙΒ μπορεί να γίνει βασικός παίκτης στον μετασχηματισμό του συστήματος Υγείας

Δημόσια Νοσοκομεία: Τι συμβαίνει με τα οικονομικά τους;

Γ. Λειβαδάς στο Healthweb: Οι παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζονται κυρίως στο ‘Ιπποκράτειο’ και ’ Ευαγγελισμό ‘

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.