Editorial

Νοσοκομεία: Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Νοσοκομεία: Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Η πορεία των οικονομικών των νοσοκομείων πάει από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον αφού τα ληξιπρόθεσμα έχουν ανέλθει στα 1.215 εκατ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση 33,6% μέσα σε δύο μήνες από 909 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 έφτασαν στα 1.215 εκατομμύρια ευρώ .

Ποιες είναι οι αιτίες της αύξησης των ληξιπρόθεσμων των Νοσοκομίων και του εκτροχιασμού των οφειλών τους; Για να μην υπάρχει πλέον κανένας που να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήξερε τις αιτίες της οικονομικής χρεοκοπίας (  αλλά και της ηθικής ) των νοσοκομείων  θα σας ξανά γράψουμε την γνώμη μας.Οι διορισμοί των Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ουσιαστικά προσόντα – πλην αυτού  της κομματικής ιδιότητας.

Τι εξασφάλιζε  η κομματική ιδιότητα; Πλήρη ασυλία για όλες τους τις ενέργειες κυρίως τις οικονομικές . Ας μην ξεχνάμε τις αναδίμηνο  νομιμοποιήσεις των παράνομων προμηθειών που έκαναν! Απευθείας αναθέσεις  σε υπερδιπλάσιες τιμές χωρίς κανέναν έλεγχο.Λογικό λοιπόν αν προμηθεύεσαι τα υλικά και τις υπηρεσίες σε πολλαπλάσιες  τιμές να αυξάνονται πολλαπλάσια και οι οφειλές σου. Δεν τα γράφουμε εμείς από μόνοι μας, τα διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο της εκθέσεις του.Οι κομματικοί διορισμοί για να γίνουν όμως έπρεπε να γίνουν εκτός του ΑΣΕΠ και της νομοθεσίας , άρα παράνομες όπως σας έχουμε ήδη γράψει : Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας.  Και αντί να προκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός μέσω  ΑΣΕΠ  όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία ήρθε η ανανέωση της θητείας τους μέχρι τον Ιούλιο για να μην δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση ! Αγνοία , ψέμα ή Κόλπο Γκρόσο; Μάλλον το τρίτο.  Γιατί το πιο πιθανό είναι η όποια κυβέρνηση να έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία και ένα ή περισσότερα μικρά κόμματα . Θα είναι δηλαδή μία κυβέρνηση Ν.Δ. επί  της ουσίας .

Τι έχει προαναγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για τα νοσοκομεία και τους διοικητές  τους;  Ότι θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ και θα διορίσει managers και θα τους δίνει και πολλαπλάσιους  μισθούς!Στο πλαίσιο αυτής της μη νόμιμης διαδικασίας τοποθέτησης  των διοικητών νοσοκομείων  και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας που και σ’ αυτόν ανανεώθηκε η θητεία!Πριν τρεις μήνες σας είχαμε γράψει ότι αυτός ήταν ο ΓΔΟΥ που διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο τα οικονομικά του υπουργείου υγείας και εκτοξεύτηκαν τα ληξιπρόθεσμα! Ήταν επομένως προδιαγεγραμμένη η αύξηση τους. Έπρεπε να το γνωρίζουν οι  πάροχοι  και οι προμηθευτές των νοσοκομείων και να μην αναστατώνονται.

ΟΔΙΠΥ:

  • Διαφημίστηκε πέραν του δεόντως και η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και των αποτελεσμάτων που περίμεναν αυτοί που τους διόρισαν μάλλον για τον υψηλό μισθό που λαμβάνουν.
  • Κάνεις στα νοσοκομεία δε γνωρίζει ποιοι είναι οι δείκτες που αξιολογήθηκαν. Τόσο μεγάλο μυστικό είναι και δεν τους δημοσιεύουν απλά τους περιγράφουν γενικόλογά; Ποια είναι τα ελάχιστα νοσοκομεία στα οποία εστάλησαν για να μπορούμε κι εμείς να δούμε αυτή την βελτίωση που αναφέρει η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ . Εμείς πάντως από πολλές τις απευθείας ανάθεσης που κάνει ο ΟΔΙΠΥ σε συγκεκριμένες εταιρείες δεν έχουμε δει κάτι άλλο. Ίσως και να υπάρχει…

ΕΚΑΠΥ:

Αυτή  όμως που πολύ διαφημίστηκε ήταν η ΕΚΑΠΥ μέσω του προέδρου της αρχικά και τώρα μέσω του αντιπροέδρου της. Όμως κι εδώ διαφαίνεται μία δυσλειτουργία. Εάν η νέα διοίκηση της έκανε έναν απολογισμό για τον ένα χρόνο που βρίσκεται στο ‘τιμόνι’ της τι θα έλεγε;  Εμείς δεν είδαμε κάτι να αλλάξει. Πολλά ωραία λόγια, ωραία σχέδια αλλά κανένα έργο. Θα επανέλθουμε όμως ξεχωριστά για την ΕΚΑΠΥ και το έργο της και κάποιους διαγωνισμούς …. Ούτε η ΕΚΑΠΥ όμως βοήθησε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων με χαμηλότερες τιμές σε ιατροτεχνολογικά και υπηρεσίες.

  • Εάν  δεν αλλάξουν όλα τα παραπάνω κακώς κείμενα στα νοσοκομεία τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν και άλλο και θα φτάσουν να είναι όση η ετήσια  επιχορήγηση των νοσοκομείων  από το κρατικό προϋπολογισμό. Και τότε τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν  χρεοκοπήσει εντελώς! Και όλοι θα ξέρουν ποιοι και γιατί τα χρεοκόπησαν !

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημόσια Νοσοκομεία: Τι συμβαίνει με τα οικονομικά τους;

Παρασκήνιο: Τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 409 εκατομμύρια εύρω

ΣΕΙΒ: Διογκώνονται οι νοσοκομειακές οφειλές

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Μίνα Γκάγκα στο healthweb: Στόχος μας η διακριτή διοίκηση του Νοσοκομείου ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’ από το ΠΑΙΔΩΝ

Οι μηδενικοί διαγωνισμοί της ΕΚΑΠΥ και οι απευθείας αναθέσεις των νοσοκομείων

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων και το Πόθεν Έσχες Διοικητών & Προέδρων   

Δημήτρης Νίκας αποκλειστικά στο healthweb.gr: Ο ΣΕΙΒ μπορεί να γίνει βασικός παίκτης στον μετασχηματισμό του συστήματος Υγείας

Έρχεται νέος νόμος για τις προμήθειες στην Υγεία

‘’Ασκληπιείο’’ Βούλας: Στον αέρα το Ταμείο από τα εξωσυμβατικά τιμολόγια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.