Συνεντεύξεις

Γ. Λειβαδάς στο Healthweb: Οι παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζονται κυρίως στο ‘Ιπποκράτειο’ και ’ Ευαγγελισμό ‘

Γ. Λειβαδάς στο Healthweb: Οι παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζονται κυρίως στο ‘Ιπποκράτειο’ και ’ Ευαγγελισμό ‘

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Η παράνομη πρακτική των προμηθειών μόνο με δελτίο αποστολής και μη αίτηση έκδοσης τιμολογίου στα δημόσια νοσοκομεία καλά κρατεί κυρίως στα μεγάλα των Αθηνών ( Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός) , όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ.  Γεράσιμος Λειβαδάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthweb.gr. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εταιριών από τα νοσοκομεία σε μία εποχή που ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σημαντικά φθάνοντας και το -60%.    

-Πως κινήθηκε η αγορά των ιατροτεχνολογικών  την εποχή του κορωναϊού σε οτι αφορά στις πωλήσεις; 

Λόγω της αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων και γενικά των επεμβάσεων, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του χώρου μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας και το -60%.      Αυξήθηκαν όπως είναι αναμενόμενο οι πωλήσεις των προϊόντων που σχετίζονται με την προστασία, όπως μάσκες, αντισηπτικά, ορισμένα αντιδραστήρια, αλλά και μηχανήματα για τις μονάδες όπως οι αναπνευστήρες.

-Ποια η συμβολή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων την εποχή του κοροναϊού ;

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα στην εποχή του κορωνοϊού είναι τα ακόλουθα:

  • Τα διαγνωστικά εργαστήρια είναι εφοδιασμένα με τα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων του κορωνοϊού και είναι τριών ειδών: μοριακά, αντιγόνα και αντισωμάτων.
  • Σε υγειονομικές δομές, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό που κινείται σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους, είναι απαραίτητη ή χειρουργική μάσκα, η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/FFP3/Ν95/ΚΝ95), Ρόμπες αδιάβροχες, Γάντια, Προστατευτικά οφθαλμών όπως ασπίδες προσώπου ή γυαλιά.
  • Κατάλληλα απολυμαντικά.

-Οι εταιρίες ιατροτεχνολογικώνπληρώνονται από  τα νοσοκομεία στην ώρα τους ; Πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα που σας χρωστάνε ;

Οι εταιρείες του χώρου δυστυχώς υφίστανται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τα νοσοκομεία. Λόγω της πανδημίας, μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων απείχαν από την εργασία τους με αποτέλεσμα να μην προωθούνται οι διαδικασίες για την εξόφληση τιμολογίων. Επί πλέον, τα τιμολόγια που περιλήφθηκαν στην ρύθμιση του άρθρου 78 του Ν.4623 (ΦΕΚ Α’134, 9/8/2019) και αφορούσαν σε ατιμολόγητες προμήθειες δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε προμήθειες που είχαν παραδοθεί στα νοσοκομεία με δελτίο αποστολής από το 2017. Δυστυχώς, η παράνομη πρακτική των προμηθειών μόνο με δελτίο αποστολής και η μή αίτηση έκδοσης τιμολογίου λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων, συνεχίζεται ακόμη, ειδικά από τα μεγάλα νοσοκομείων των Αθηνών (Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός)

-Σας πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στην ώρα του;  Πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα ;

Σε σχέση με τα νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχετικά σύντομα με καθυστερήσεις 2-3 μηνών. Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι η διαχείριση του CLAWBACK και ειδικά η κακή κατανομή του στις διάφορες κατηγορίες. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν λάθη και στους προϋπολογισμούς.


-Γιατί ενώ έχει αγοραστεί ένας τεράστιος αριθμός ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία, δεν έχει μειωθεί η λίστα αναμονής . Π.χ Έχουν αγοραστεί τελευταία αξονικοί και μαγνητικοί παρόλα αυτά  ο χρόνος αναμονής δεν έχει μειωθεί .

Τα μηχανήματα που αγοράζονται στα νοσοκομεία, ειδικά αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, αντικαθιστούν κυρίως αντίστοιχα παλαιωμένης τεχνολογίας τα οποία και αποσύρονται. Βέβαια, δεν πρέπει να αξιολογείται αυτήν την εποχή ο χρόνος αναμονής για τις εξετάσεις στα μηχανήματα αυτά, αφού, λόγω κορωνοϊού, απαιτείται, αφ’ ενός περιορισμένος αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία και αφ’ ετέρου χρόνος καθαρισμού και απολύμανσης των μηχανημάτων πριν από κάθε χρήση. Παραμένουν όμως τα προβλήματα που από καιρό έχουμε επισημάνει, δηλαδή τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης και απόδοσης των μηχανημάτων, την χωροταξική ανομοιογένεια στην έκδοση αδειών, την έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης και προώθηση μη ορθολογιστικής επενδυτικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα είναι να εγκαθίστανται μηχανήματα τα οποία είτε δεν αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των κλινικών που λειτουργούν στα νοσοκομεία αυτά είτε παρέχουν δυνατότητες που δεν τις χρειάζονται.


-Ποια είναι η άποψη σας για τις συνεχείς νομιμοποιήσεις των προμηθειών στα νοσοκομεία, τις απευθείας αναθέσεις και εξαιτίας τους έχουν κατακλυστεί τα νοσοκομεία με προϊόντα χωρίς κωδικό ΕΚΑΠΤΥ και ΕΟΦ.

Το ερώτημά σας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί Προμηθειών, ενώ το δεύτερο αφορά στην μη τήρηση ελέγχου και εποπτείας εκ μέρους του ΕΟΦ αλλά και των νοσοκομείων στα υλικά που παραδίδονται στις αποθήκες των νοσοκομείων.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς που προβλέπει ο νόμος, το πρόβλημα έγκειται στο ότι η όλη διαδικασία της προκήρυξης ενός διαγωνισμού με τις ορθές περιγραφές των υπό προμήθεια προϊόντων, η αξιολόγηση και η σύγκριση των προσφερόμενων υλικών, συγκρούεται με το σκεπτικό του Παρατηρητηρίου Τιμών που είχε δημιουργήσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), νυν Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Το Παρατηρητήριο Τιμών στην ουσία επιλέγει την χαμηλότερη τιμή εις βάρος της ποιότητος και της αξιοπιστίας τόσο του προϊόντος όσο και του προμηθευτού. Επειδή η όλη γραφειοκρατική διαδικασία των διαγωνισμών είναι χρονοβόρος και επίπονη, οι γιατροί και οι διοικητικοί υπάλληλοι που επιλέγονται για να συγκροτήσουν τις απαραίτητες επιτροπές, δυσανασχετούν και καθυστερούν σε σημείο που παραβιάζονται τα προγραμματισμένα χρονικά περιθώρια και έτσι ακυρώνονται οι διαγωνισμοί. Η λογική που επικρατεί είναι ότι αφού υπάρχουν οι χαμηλές τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών, γιατί δεν αγοράζουμε κατ’ ευθείαν με αυτές τις τιμές; Οι διοικητικοί υπάλληλοι, επίσης αποφεύγουν την διαδικασία των διαγωνισμών για τους ίδιους λόγους και προστρέχουν σε άτυπες διαδικασίες, εκατοντάδων ανά νοσοκομείο συνοπτικών διαγωνισμών που τιτλοφορούνται «έρευνα αγοράς», μέσω πλατφόρμας Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών, για ελάχιστο αριθμό προϊόντων, με μικρό προϋπολογισμό και με ελάχιστες μέρες για την υποβολή προσφοράς. Αυτές οι προμήθειες, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί με δέσμευση του απαιτούμενου κονδυλίου, χρειάζεται την νομιμοποίηση για να μπορέσει να πληρωθεί ο προμηθευτής.

Το δεύτερο θέμα που είναι ο έλεγχος των προϊόντων που παραλαμβάνει το νοσοκομείο και αν αυτά έχουν αναρτηθεί στο Μητρώο του ΕΟΦ, δεν συνδέεται με τον τρόπο που αυτά επιλέγονται. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι καταργήθηκε το Μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ και αντικαταστάθηκε από το Μητρώο του ΕΟΦ προτού αυτό ολοκληρωθεί. Τα νέα προϊόντα αναρτώνται κανονικά στο Μητρώο του ΕΟΦ, ενώ πολλές εταιρείες δεν έχουν αναρτήσει τα παλαιά τους προϊόντα λόγω του ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα αφού αναρτώνται δεκάδες δικαιολογητικά για κάθε προϊόν. Επί πλέον, πολλά δικαιολογητικά που έχουν ημερομηνία λήξης πρέπει να ανανεώνονται επιβαρύνοντας τις εταιρείες.

Τα νοσοκομεία, κατανοώντας το πρόβλημα, ζητούν τα προϊόντα να είναι αναρτημένα είτε στο ένα μητρώο είτε στο άλλο. Αυτό που δεν υπάρχει, είναι η δυνατότητα από πλευράς νοσοκομείου να επιβεβαιώσει αν ένα προϊόν είναι αναρτημένο στο μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ αφού αυτό δεν είναι πλέον διαδικτυακά προσβάσιμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».