Editorial

Τα νοσοκομεία έχουν υψηλά αποθεματικά και καταθέσεις και ληξιπρόθεσμα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Τα νοσοκομεία έχουν υψηλά αποθεματικά και καταθέσεις και ληξιπρόθεσμα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ορθή και χρηστή η διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων όταν υπάρχουν μεγάλα ποσά αποθεματικών και καταθέσεων και τα ληξιπρόθεσμα έχουν φτάσει 1,4 δισ. ευρώ .

Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε στη καλύτερη λειτουργία και οικονομική διαχείριση των δημόσιων  νοσοκομείων θέσαμε κάποια ερωτήματα .  Δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση του υπουργείου υγείας για τα ερωτήματα αυτά . Το θεωρούσαμε αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν  απαντήσεις αφού όσοι συνέταξαν τους διθύραμβους για την έγκαιρη, αλλά και προβλεπόμενη νομοθετικά, έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων δεν έχουν γνώση των οικονομικών τους.

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά αφού πολλές συμβουλευτικές εταιρείες πληρώνονται γι’ αυτό αλλά θα δώσουμε 2 παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει γνώση των προβλημάτων των νοσοκομείων.

-Οι προϋπολογισμοί προβλέπουν ότι στο διατιθέμενο  ποσό για την αγορά φαρμάκων το 60% θα προέρχεται από clawback παλαιότερων ετών και μάλιστα οριζόντια. Πως μπορεί αυτό να είναι οριζόντιο όταν το κάθε ένα νοσοκομείο έχει να συμψηφίσει ένα διαφορετικό ποσό με τις εταιρείες και μάλιστα διαφορετικό και με κάθε εταιρεία . Μήπως κάποιοι ζήλεψαν τα ‘’καμώματα’’ του νοσοκομείου  ‘’Μεταξά’’ και θέλουν να τα εφαρμόσουν σ’ όλα τα νοσοκομεία;


Ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει την μη ορθή διαχείριση των πόρων των νοσοκομείων είναι το ύψος των αποθεματικών τους. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ορθή και χρηστή  διαχείριση η ύπαρξη μεγάλου ποσού αποθεματικών και καταθέσεων και να υπάρχουν ληξιπρόθεσμα 1,4 δισ. ευρώ .

Ρωτάει ο κάθε λογικός πολίτης μπορεί ένα νοσοκομείο με 242.000.000 ευρώ αποθεματικό να έχει ληξιπρόθεσμα!; Γιατί δεν τα αξιοποιεί  προς όφελος των ασθενών του που ταλαιπωρούνται καθημερινά;

  • Και ένα τελευταίο ερώτημα κύριε Υπουργέ είναι τι θα γίνει με τα 43 νοσοκομεία που δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς όπως προβλέπει η νομοθεσία ή θα παραμείνουν στο απυρόβλητο ως « στελέχη» και ως « χρήσιμοι » .
  • Πως θα παραλάβουν οι νέοι διοικητές ένα «μαύρο κουτί» χωρίς να γνωρίζουν τι έχει μέσα; (ατιμολόγητα υλικά, τιμολόγια παρελθόντων ετών, αποζημιώσεις σε ασθενείς και εταιρείες .)

 

Κύριε υπουργέ Υγείας όλοι γνωρίζουν ότι εσείς μπορείτε να δώσετε λύση σ’ αυτά τα αυτονόητα θέματα. Γιατί αλλιώς θα κλαίμε το ΕΣΥ που χάνεται !

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Διοικητές νοσοκομείων: Μοριοδοτούνται προκλητικά τα πτυχία κατωτέρων σχολών από των πανεπιστημιακών

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Μ.Θεμιστοκλέους -healthweb: Το management του ΕΣΥ θα βρίσκεται υπό την εποπτεία νέου φορέα το 2024

Η τεχνολογία στον διαβήτη εξελίσσεται ραγδαία. Οι ασθενείς θέλουν την Πολιτεία δίπλα τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Γιατί χρειάζεται ενημέρωση της δομής τελών του ΕΜΑ ;

Ο ΕΜΑ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία και την προώθηση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων μέσω της αξιολόγησης και της παρακολούθησης των φαρμάκων . Για να εκπληρώσει την αποστολή του, o οργανισμός χρειάζεται μία υγιή οικονομική βάση για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του. Ωστόσο, η υφιστάμενη δομή των τελών είναι ολοένα και πιο περίπλοκη και δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη φύση της εργασίας και τις προκλήσεις που συνεπάγεται

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.