Editorial

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Αν και πάλι κάνεις θέλει να διαφωνήσει για τους δικούς του λόγους σκοπιμότητας , τότε δυστυχώς υπάρχουν και η χρηματοοικονομικοί δείκτες και τα δεδομένα τα οποία το επιβεβαιώνουν.

Ευτυχώς αυτοί οι δείκτες δεν είναι το ίδιο πρόχειροι  και αποσπασματικοί  όσο αυτοί του ΟΔΙΠΥ που έχει στείλει στα νοσοκομεία .Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων  διπλασιάστηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα φτάνοντας στα 1.255 εκατομμύρια ευρώ από 606 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικότατο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι το υπουργείο υγείας μεταβιβάζει στα νοσοκομεία το προβλεπόμενο ποσό από το προϋπολογισμό. Επίσης η εκτίμηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία είναι 1.334 εκατομμύρια ευρώ για όλο το 2022. Τα νοσοκομεία έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές όσος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός τους , όταν ήδη έχουν λάβει 986 εκατομμύρια ευρώ.

Κύριε υπουργέ θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε απ’ όλα τα νοσοκομεία να σας ενημερώσουν  για τα τραπεζικά τους διαθέσιμα. Εάν αυτά δεν είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ , τότε κύριε υπουργέ μάλλον το ΕΣΥ έχει χρεοκοπήσει.Γι’ αυτό όταν σας ενημερώσει ο γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών σας,  θα πρέπει και εσείς να ενημερώσετε  τους πολίτες για την πορεία του συστήματος υγείας και την πιθανή  μετάβαση τους σε άλλα μοντέλα όπως ΣΔΙΤ , ιδιωτική ασφάλιση ότι … εν πάση περιπτώσει  έχετε σχεδιάσει.

  • Όσο δε για τον άλλο γόρδιο  δεσμό του  clawback στα νοσοκομεία περιμένουμε κι εκεί τη λύση του.( εάν υπάρχει).Και επειδή πολλοί διοικητές και να αναπληρωτές πηγαίνουν σε πολλά συνέδρια και διαφημίζουν το έργο τους καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από εκεί τον έλεγχο για του clawback.

Πόση η φαρμακευτική δαπάνη έχουν στον προϋπολογισμό τους, πόσα ξοδεύουν και πόσα οφείλουν  στις φαρμακευτικές εταιρείες. Εκεί ίσως μπορεί να δει κάποιος που κρύβεται το πρόβλημα και να σιγουρευτεί ότι και τα DRG’s θα υπολογιστούν με λανθασμένα μεγέθη. Θα έχουν μείνει οι τακτικές συναντήσεις , τα ταξίδια και οι ρακές .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επιχειρήματα του προέδρου της ΕΚΑΠΥ ''Σπάνε κοκάλα''

Λελογισμένος ο διαχωρισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης

Αποχρώσεις ‘Βασιλικότεροι του βασιλέως’ σε διοικητές ΥΠΕ

Υπουργός υγείας: Διαβάζοντας healthweb ανακάλυψε την πραγματική λίστα αναμονής χειρουργείων στο ‘Παίδων Αγία Σοφία’

Προϋπολογισμός 2023: Ποιος θα πληρώσει το  clawback  στα νοσοκομεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.