Editorial

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Αν και πάλι κάνεις θέλει να διαφωνήσει για τους δικούς του λόγους σκοπιμότητας , τότε δυστυχώς υπάρχουν και η χρηματοοικονομικοί δείκτες και τα δεδομένα τα οποία το επιβεβαιώνουν.

Ευτυχώς αυτοί οι δείκτες δεν είναι το ίδιο πρόχειροι  και αποσπασματικοί  όσο αυτοί του ΟΔΙΠΥ που έχει στείλει στα νοσοκομεία .Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων  διπλασιάστηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα φτάνοντας στα 1.255 εκατομμύρια ευρώ από 606 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικότατο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι το υπουργείο υγείας μεταβιβάζει στα νοσοκομεία το προβλεπόμενο ποσό από το προϋπολογισμό. Επίσης η εκτίμηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία είναι 1.334 εκατομμύρια ευρώ για όλο το 2022. Τα νοσοκομεία έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές όσος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός τους , όταν ήδη έχουν λάβει 986 εκατομμύρια ευρώ.

Κύριε υπουργέ θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε απ’ όλα τα νοσοκομεία να σας ενημερώσουν  για τα τραπεζικά τους διαθέσιμα. Εάν αυτά δεν είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ , τότε κύριε υπουργέ μάλλον το ΕΣΥ έχει χρεοκοπήσει.Γι’ αυτό όταν σας ενημερώσει ο γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών σας,  θα πρέπει και εσείς να ενημερώσετε  τους πολίτες για την πορεία του συστήματος υγείας και την πιθανή  μετάβαση τους σε άλλα μοντέλα όπως ΣΔΙΤ , ιδιωτική ασφάλιση ότι … εν πάση περιπτώσει  έχετε σχεδιάσει.

  • Όσο δε για τον άλλο γόρδιο  δεσμό του  clawback στα νοσοκομεία περιμένουμε κι εκεί τη λύση του.( εάν υπάρχει).Και επειδή πολλοί διοικητές και να αναπληρωτές πηγαίνουν σε πολλά συνέδρια και διαφημίζουν το έργο τους καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από εκεί τον έλεγχο για του clawback.

Πόση η φαρμακευτική δαπάνη έχουν στον προϋπολογισμό τους, πόσα ξοδεύουν και πόσα οφείλουν  στις φαρμακευτικές εταιρείες. Εκεί ίσως μπορεί να δει κάποιος που κρύβεται το πρόβλημα και να σιγουρευτεί ότι και τα DRG’s θα υπολογιστούν με λανθασμένα μεγέθη. Θα έχουν μείνει οι τακτικές συναντήσεις , τα ταξίδια και οι ρακές .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επιχειρήματα του προέδρου της ΕΚΑΠΥ ''Σπάνε κοκάλα''

Λελογισμένος ο διαχωρισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης

Αποχρώσεις ‘Βασιλικότεροι του βασιλέως’ σε διοικητές ΥΠΕ

Υπουργός υγείας: Διαβάζοντας healthweb ανακάλυψε την πραγματική λίστα αναμονής χειρουργείων στο ‘Παίδων Αγία Σοφία’

Προϋπολογισμός 2023: Ποιος θα πληρώσει το  clawback  στα νοσοκομεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.