Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Αν και πάλι κάνεις θέλει να διαφωνήσει για τους δικούς του λόγους σκοπιμότητας , τότε δυστυχώς υπάρχουν και η χρηματοοικονομικοί δείκτες και τα δεδομένα τα οποία το επιβεβαιώνουν.

Ευτυχώς αυτοί οι δείκτες δεν είναι το ίδιο πρόχειροι  και αποσπασματικοί  όσο αυτοί του ΟΔΙΠΥ που έχει στείλει στα νοσοκομεία .Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων  διπλασιάστηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα φτάνοντας στα 1.255 εκατομμύρια ευρώ από 606 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικότατο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι το υπουργείο υγείας μεταβιβάζει στα νοσοκομεία το προβλεπόμενο ποσό από το προϋπολογισμό. Επίσης η εκτίμηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία είναι 1.334 εκατομμύρια ευρώ για όλο το 2022. Τα νοσοκομεία έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές όσος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός τους , όταν ήδη έχουν λάβει 986 εκατομμύρια ευρώ.

Κύριε υπουργέ θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε απ’ όλα τα νοσοκομεία να σας ενημερώσουν  για τα τραπεζικά τους διαθέσιμα. Εάν αυτά δεν είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ , τότε κύριε υπουργέ μάλλον το ΕΣΥ έχει χρεοκοπήσει.Γι’ αυτό όταν σας ενημερώσει ο γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών σας,  θα πρέπει και εσείς να ενημερώσετε  τους πολίτες για την πορεία του συστήματος υγείας και την πιθανή  μετάβαση τους σε άλλα μοντέλα όπως ΣΔΙΤ , ιδιωτική ασφάλιση ότι … εν πάση περιπτώσει  έχετε σχεδιάσει.

  • Όσο δε για τον άλλο γόρδιο  δεσμό του  clawback στα νοσοκομεία περιμένουμε κι εκεί τη λύση του.( εάν υπάρχει).Και επειδή πολλοί διοικητές και να αναπληρωτές πηγαίνουν σε πολλά συνέδρια και διαφημίζουν το έργο τους καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από εκεί τον έλεγχο για του clawback.

Πόση η φαρμακευτική δαπάνη έχουν στον προϋπολογισμό τους, πόσα ξοδεύουν και πόσα οφείλουν  στις φαρμακευτικές εταιρείες. Εκεί ίσως μπορεί να δει κάποιος που κρύβεται το πρόβλημα και να σιγουρευτεί ότι και τα DRG’s θα υπολογιστούν με λανθασμένα μεγέθη. Θα έχουν μείνει οι τακτικές συναντήσεις , τα ταξίδια και οι ρακές .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επιχειρήματα του προέδρου της ΕΚΑΠΥ ''Σπάνε κοκάλα''

Λελογισμένος ο διαχωρισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης

Αποχρώσεις ‘Βασιλικότεροι του βασιλέως’ σε διοικητές ΥΠΕ

Υπουργός υγείας: Διαβάζοντας healthweb ανακάλυψε την πραγματική λίστα αναμονής χειρουργείων στο ‘Παίδων Αγία Σοφία’

Προϋπολογισμός 2023: Ποιος θα πληρώσει το  clawback  στα νοσοκομεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ το 2025

Ευχάριστα νέα για την υγεία από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2025. Τα χρηματικά όρια των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ αυξάνονται κατά 725 εκατομμύρια € το 2025

Αυξήσεις  σοκ σε 461 φάρμακα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα φθηνά φάρμακα αλλά και ακριβά που η λιανική του τιμή θα φτάσει τα 1276,56 ευρώ ! Συνολικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αυξάνονται οι λιανικές τους τιμές είναι 126 , ενώ οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και  457,4 %.

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Close Icon