Editorial

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο νέος ΕΚΠΥ θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2023 την ίδια στιγμή που δεν έχουν  κληθεί στην διαβούλευση οι σύλλογοι  των ασθενών και οι εταιρείες. Αναρωτιέται κανείς ποιοι συμμετέχουν σ’ αυτή την διαβούλευση και αν τελικά μπορεί να λέγεται διαβούλευση όταν στην πραγματικότητα είναι μία απόφαση;

 

Στον ΕΚΠΥ αναφέρεται η δυνατότητα αναβάθμισης παροχής όταν το επιλεγεί ο ασθενής. Όπως προβλέπεται και η συμμετοχή του σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά  ιατροεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό. Πλέον όμως αυτής της νόμιμης συμμετοχής θα υπάρχει προσθετή χρέωση στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί την παροχή υλικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της θεραπείας του.Αναρωτιόμαστε, εάν θα μπορεί ο ασθενής να κρίνει στην κατάσταση που θα βρίσκεται ώστε να αποφασίζει ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσει ο θεράπων ιατρός του και με ποιο κόστος. Όταν η ιδιωτική δομή περίθαλψης θα του ζητάει χιλιάδες ευρώ ως διάφορα λέγοντας του ότι ο ΕΟΠΠΥ αποζημιώνει με 100 € και θα του ζητάει 5.000 €  με 10.000 € παραπάνω.

Στα φάρμακα που η απόδειξη σε πολλά φαρμακεία είναι ξεκάθαρη, ο ασθενής δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί καταβάλει 50- 60%  της αξίας του φαρμάκου όταν δεν επιλέγει το φθηνότερο σκεύασμα.

  • Προβλέπουμε δικαστικές διαμάχες, αναστάτωση και εμφράγματα των ασθενών και υπερκέρδη για κάποιους με την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ .  Λίαν συντόμως!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 : H πρόσβαση των ασθενών στις νέες τεχνολογίες του Διαβήτη

Η ιατρική τεχνολογία βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη

Διαβήτης: Στη Βουλή το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών ασθενών με πρωτοβουλία του Α. Ξανθού

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη συνεχίζουν αδιάλειπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

ΣΕΙΒ: Υποχρέωση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την στρεβλή κατάσταση του Clawback

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Πανουσοπούλου : Προτεραιότητα του ΕΟΠΥΥ η αποζημίωση των νέων τεχνολογιών για τον Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Δαραμήλας : Το clawback απειλεί την διαθεσιμότητα των θεραπειών για διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.