Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια

ΠΟΥ: Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

ΠΟΥ: Οι παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού έχουν σώσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επωφελήθηκαν ήταν βρέφη. Αυτό ισοδυναμεί με έξι ζωές που σώζονται κάθε λεπτό κάθε έτους του μισού αιώνα, ανέφερε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ο ΠΟΥ έδωσε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του αντίκτυπου 14 εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διευρυμένου Προγράμματος Εμβολιασμού (EPI), το οποίο γιορτάζει την 50ή επέτειό του τον επόμενο μήνα. Χάρη σε αυτά τα εμβόλια, «ένα παιδί που γεννιέται σήμερα έχει 40% περισσότερες πιθανότητες να δει τα πέμπτα γενέθλιά του από ένα παιδί που γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Τα εμβόλια είναι από τις πιο ισχυρές εφευρέσεις στην ιστορία, καθιστώντας τις κάποτε τρομακτικές ασθένειες προλήψιμες», είπε. «Η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, η πολιομυελίτιδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και με την πιο πρόσφατη ανάπτυξη εμβολίων κατά ασθενειών όπως η ελονοσία και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σπρώχνουμε τα σύνορα της ασθένειας προς τα πίσω». Τα βρέφη αντιπροσώπευαν 101 εκατομμύρια από τις ζωές που σώθηκαν μέσω του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια των πέντε δεκαετιών, αναφέρει η μελέτη. «Ο εμβολιασμός ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά από κάθε άλλη παρέμβαση στον τομέα της υγείας για να διασφαλιστεί ότι τα μωρά όχι μόνο θα δουν τα πρώτα τους γενέθλια, αλλά θα συνεχίσουν να ζουν υγιείς ζωές μέχρι την ενηλικίωση», δήλωσε ο ΠΟΥ.

‘Τα εμβόλια προκαλούν ενήλικες’

Σε διάστημα 50 ετών, τα εμβόλια κατά 14 ασθενειών – διφθερίτιδας, αιμόφιλου γρίπης τύπου Β, ηπατίτιδας Β, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, ιλαράς, μηνιγγίτιδας Α, κοκκύτη, διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, πολιομυελίτιδας, ροταϊού, ερυθράς, τετάνου, φυματίωσης και κίτρινου πυρετού – συνέβαλαν άμεσα στη μείωση των θανάτων βρεφών κατά 40%, σύμφωνα με τη μελέτη. Για την Αφρική, η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας ήταν πάνω από 50 τοις εκατό, ανέφερε. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς -μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια από έναν ιό που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά- είχε τον πιο σημαντικό αντίκτυπο. Αυτό το εμβόλιο αντιπροσώπευε το 60 τοις εκατό των ζωών που σώθηκαν λόγω του εμβολιασμού, σύμφωνα με τη μελέτη. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας σημαίνει ότι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν σήμερα να περπατήσουν, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν παραλύσει. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όταν ένα εμβόλιο σώζει τη ζωή ενός παιδιού, το άτομο αυτό συνεχίζει να ζει κατά μέσο όρο 66 χρόνια πλήρους υγείας – με συνολικά 10,2 δισεκατομμύρια χρόνια πλήρους υγείας που κερδίζονται κατά τη διάρκεια των πέντε δεκαετιών. «Τα εμβόλια προκαλούν ενήλικες», δήλωσε ο Tedros. Ο ΠΟΥ τόνισε ότι τα κέρδη στην παιδική επιβίωση δείχνουν τη σημασία της προστασίας της προόδου στον τομέα της ανοσοποίησης. Υπογράμμισε την επιτάχυνση των προσπαθειών για την προσέγγιση 67 εκατομμυρίων παιδιών που έχασαν τουλάχιστον έναν εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ, μαζί με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef, τη συμμαχία εμβολίων Gavi και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, εγκαινίασαν την Τετάρτη μια κοινή εκστρατεία με την ονομασία «Humanly Possible». Στόχος του είναι η κλιμάκωση των προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο. «Με τη συνεργασία μας μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές, να προωθήσουμε την ισότητα και να δημιουργήσουμε έναν πολύ πιο υγιή και πιο ευημερούντα κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Violaine Michell από το Ίδρυμα Gates.

Απειλή κατά του εμβολιασμού

Ωστόσο, οι προσπάθειες για την εξασφάλιση ευρύτερης εμβολιαστικής κάλυψης προσκρούουν όλο και περισσότερο σε κινήματα κατά του εμβολιασμού και σε θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σαφές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, αλλά έχει επίσης επηρεάσει τις προσπάθειες αποτροπής των κρουσμάτων ιλαράς. «Υπήρξε μια πολύ σημαντική οπισθοδρόμηση στη χρήση του εμβολίου κατά της ιλαράς και στην κάλυψη που έχει επιτευχθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κρουσμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής του ΠΟΥ για τα εμβόλια Kate O’Brien. Το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν σαφείς στατιστικές, καταγράφηκαν περισσότερα από εννέα εκατομμύρια κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 136.000 παιδιών που πέθαναν. Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O’Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων». «Το εμβόλιο της ιλαράς είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό», επέμεινε, τονίζοντας την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες κατά «ενός από τους πιο μολυσματικούς ιούς που μολύνουν τον άνθρωπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως επιβάρυνση της δημόσιας υγείας έως το 2030 βάση του ΠΟΥ

ΠΟΥ - Μεγάλη έξαρση διφθερίτιδας στη Γουινέα

Ιλαρά: Δεν είναι μόνο στο Λονδίνο που κινδυνεύει να ξεσπάσει - είναι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο FDA προτρέπει τη χαλάρωση των περιορισμών της δωρεάς ιστού δεκαετιών για τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες

«Ελπίζουμε ειλικρινά σε μια αλλαγή στην πολιτική του FDA ώστε να ευθυγραμμιστεί με την πιο περιεκτική προσέγγιση που φαίνεται στις οδηγίες αιμοδοσίας, επιτρέποντάς μας να τιμήσουμε την απόφαση όλων των ατόμων που θέλουν να σώσουν ζωές μέσω της δωρεάς οργάνων και ιστών».

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Close Icon