Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Φορητές συσκευές εξετάζουν την παρορμητικότητα των παιδιών

Φορητές συσκευές εξετάζουν την παρορμητικότητα των παιδιών

Η φορετή τεχνολογία μπορεί να αυτοματοποιήσει τον εντοπισμό παρορμητικών και απρόσεκτων συμπεριφορών, διευκολύνοντας τις παιδικές έρευνες για την αυτορρύθμιση των παιδιών

Γιατί κάποια μικρά παιδιά δυσκολεύονται να δουν μια ιστορία μια μέρα αλλά όχι την άλλη; Γιατί βιάζονται παρορμητικά σε μια δραστηριότητα αλλά όχι σε μια άλλη; Οι γονείς και οι δάσκαλοι συχνά εστιάζουν στις ατομικές διαφορές καθώς προετοιμάζουν τα παιδιά για την επίσημη σχολική εκπαίδευση, αλλά οι παραδοσιακές προσεγγίσεις μέτρησης καθιστούν δύσκολη τη μελέτη των διακυμάνσεων στη συμπεριφορά των παιδιών.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τις παρορμητικές και απρόσεκτες συμπεριφορές των παιδιών στις τάξεις της πρώιμης εκπαίδευσης βάζοντας τους μαθητές να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές που ονομάζονται επιταχυνσιόμετρα για να συλλέξουν μια εντατική χρονοσειρά της κίνησής τους στο σχολείο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους σε περιόδους της σχολικής ημέρας και η αυτορρύθμισή τους μειώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας. Επιπλέον, τα παιδιά με μεγαλύτερη αυτορρύθμιση ήταν πιο συνεπή στην εφαρμογή της κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών.

Η μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, εμφανίζεται στο Child Development. «Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή του ή να κάθεται ακίνητο, διαταράσσει τη μάθησή του και μπορεί να διαταράξει την τάξη», εξηγεί ο Andrew Koepp, μεταδιδακτορικός υπότροφος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η έρευνα έχει βρει σταθερά ότι οι δυσκολίες ελέγχου της προσοχής και της συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία προβλέπουν περισσότερες δυσκολίες αργότερα στη ζωή, όπως χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και περισσότερα οικονομικά προβλήματα».

Οι αναφορές γονέων και δασκάλων για τη συμπεριφορά των παιδιών είναι υποκειμενικές και γενικές, παρά συγκεκριμένες. Οι παρατηρήσεις στα σχολεία και στο εργαστήριο απαιτούν σημαντικό χρόνο και πόρους και συνήθως αποτυγχάνουν να συλλάβουν εύρος συμπεριφοράς. Οι φορητές συσκευές καταγράφουν δεδομένα συνεχώς και διακριτικά για μια περίοδο ημερών, καθιστώντας τα χρήσιμα για τη συλλογή επαναλαμβανόμενων παρατηρήσεων.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να αποτυπώσουν άμεσα τη συμπεριφορά των παιδιών αντί να βασιστούν στην ανάκληση αυτής της συμπεριφοράς από τους δασκάλους, υποθέτοντας ότι οι παρορμητικές και απρόσεκτες συμπεριφορές θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω εντατικών παρατηρήσεων της αδρής κινητικής τους δραστηριότητας στο σχολείο.

Η παρορμητικότητα και η απροσεξία πιστεύεται ότι προκύπτουν από την έλλειψη αυτορρύθμισης – ένας ευρύς όρος για ένα σύνολο δυναμικών διαδικασιών που διευκολύνουν τον προσαρμοστικό έλεγχο των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τόσο μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος όσο και των φυσιολογικών συστημάτων. Χρησιμοποιώντας την ένταση της κίνησης προς τα εμπρός ως μεσολάβηση για την αυτορρύθμιση, οι ερευνητές διαχώρισαν τις εντατικές χρονοσειρές για να βρουν ότι:

  • Τα παιδιά ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους σε όλες τις περιόδους της σχολικής ημέρας
  • Η αυτορρύθμιση των παιδιών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι η αυτορρύθμιση είναι ένας πόρος που μπορεί να εξαντληθεί μέσω της επαναλαμβανόμενης χρήσης σε καθημερινά περιβάλλοντα όπως το σχολείο και
  • Τα παιδιά με μεγαλύτερη αυτορρύθμιση έδειξαν μεγαλύτερη συνέπεια στην εφαρμογή της κατά τη διάρκεια των ημερών.
  • Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η έναρξη, η ένταση και η διάρκεια της ολικής κινητικότητας των παιδιών στο χώρο συσχετίστηκε έντονα με τις αναφορές των δασκάλων για την αυτορρυθμιστική συμπεριφορά των παιδιών στην τάξη. Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης ήταν αυτός που κατέγραψε τη διαρκή επιτάχυνση (συνδυάζοντας την έναρξη, τη διάρκεια και τις αλλαγές στην ένταση).
  • Παραδόξως, η παρατεταμένη επιτάχυνση σχετιζόταν πιο έντονα με τον ανασταλτικό έλεγχο και την προσοχή παρά με την παρορμητικότητα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η φορετή τεχνολογία μπορεί να αυτοματοποιήσει τον εντοπισμό παρορμητικών και απρόσεκτων συμπεριφορών, διευκολύνοντας τις παιδικές έρευνες για την αυτορρύθμιση των παιδιών», λέει η Elizabeth Gershoff, καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, η οποία συνέγραψε η μελέτη. «Δείξαμε επίσης ότι οι κινητικές ενέργειες των παιδιών αποκαλύπτουν νοητικές διεργασίες που δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλγα Τζέτζη στο healthweb.gr: Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων από παρβοϊό στην Ελλάδα

Γονείς: Μην" βιάζεστε" να σώσετε το παιδί από τις δυσκολίες 

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να διαβάζουν μπερδεμένα ΗΕΓ για να σώζουν ζωές

Και σε αυτήν την περίπτωση, το ερμηνεύσιμο μοντέλο ήταν στην πραγματικότητα πιο ακριβές. Παρέχει επίσης μια οπτική γωνία των τύπων ανώμαλων ηλεκτρικών σημάτων που εμφανίζονται στον εγκέφαλο, κάτι που είναι πραγματικά χρήσιμο για φροντίδα βαρέως πασχόντων ασθενών».

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Close Icon