Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: 3 στους 5 γονείς παίζουν τον μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Διατροφή: 3 στους 5 γονείς παίζουν τον μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Διατροφή: Ενώ οι περισσότεροι γονείς παιδιών προσχολικής και δημοτικής ηλικίας προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους μια ισορροπημένη διατροφή, ορισμένες από τις στρατηγικές τους για την προώθηση της υγιεινής διατροφής μπορεί να αποτύχουν, σύμφωνα με μια εθνική δημοσκόπηση.

Ένα κορυφαίο παράδειγμα από την έκθεση: Τρεις στους πέντε γονείς προσαρμόζουν τα γεύματα εάν στο παιδί τους δεν αρέσει αυτό που τρώνε όλοι οι άλλοι. Εν τω μεταξύ, ένας στους οκτώ γονείς απαιτεί από τα παιδιά να τρώνε ό,τι έχουν στο πιάτο τους, σύμφωνα με την Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital για την υγεία των παιδιών. Και ενώ μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι η τυπική αμερικανική διατροφή είναι υγιεινή για τα παιδιά, λίγοι έχουν δοκιμάσει εναλλακτικά, δυνητικά πιο διατροφικά μενού στο σπίτι. «Η σίτιση των μικρών παιδιών μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της γενικής επιλεκτικότητας, του δισταγμού να δοκιμάσουν άγνωστα φαγητά και των διαρκώς εξελισσόμενων διατροφικών προτιμήσεων», δήλωσε η συν-διευθύντρια του Mott Poll και παιδίατρος Susan Woolford, M.D. «Η προσχολική και η δημοτική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για τη θέσπιση προτύπων υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η ανησυχία των γονέων για το αν το παιδί τους τρώει αρκετά ή αν παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μπορεί να τα οδηγήσει να υιοθετήσουν πρακτικές που ουσιαστικά σαμποτάρουν τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν τα παιδιά να έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Η εθνικά αντιπροσωπευτική έκθεση βασίζεται σε 1.083 απαντήσεις γονέων παιδιών ηλικίας 3-10 ετών που ερωτήθηκαν τον Φεβρουάριο. Οι πεποιθήσεις των γονιών για τις διατροφικές δίαιτες ποικίλλουν Μόλις το ένα τρίτο των γονέων πιστεύει ότι η τυπική αμερικανική διατροφή είναι υγιεινή σε σύγκριση με τους μισούς που φαίνεται να κατατάσσουν τη Μεσόγειο υψηλότερη σε θρεπτική αξία. Ωστόσο, λίγοι έχουν δοκιμάσει εναλλακτικές δίαιτες για το παιδί τους. «Οι γονείς μπορεί να αναγνωρίσουν ότι η τυπική δίαιτα στις ΗΠΑ περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική πρόσληψη θερμίδων πέρα από τις διατροφικές ανάγκες και να συμβάλουν σε προβλήματα υγείας», είπε ο Woolford. «Ωστόσο, παρά αυτή την αναγνώριση και τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι άλλες επιλογές διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή πολλών ασθενειών, μόνο το 9% περίπου έχει δοκιμάσει τη μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά του και λιγότεροι έχουν προσπαθήσει να κάνουν στα παιδιά τους χορτοφαγική διατροφή». Οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά εξακολουθούν να λαμβάνουν επαρκή διατροφή εάν δοκιμάσουν δίαιτες που εξαλείφουν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, προσθέτει.

Οι δίαιτες που περιορίζουν τα ζωικά προϊόντα, για παράδειγμα, θα απαιτούν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως υποκατάστατα κρέατος, τόφου ή όσπρια για παιδιά. Και ενώ οι κετογονικές δίαιτες έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ των ενηλίκων, γενικά δεν είναι κατάλληλες για παιδιά. Οι κανόνες οικογενειακού φαγητού μπορεί να προάγουν ή να εμποδίζουν την υγιεινή διατροφή του παιδιού Το 15% των γονέων λέει ότι ο οικογενειακός κανόνας είναι ότι τα παιδιά τελειώνουν ό,τι έχουν στο πιάτο τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι τα παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν μερικά από όλα και λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο λένε όχι στο επιδόρπιο εάν τα γεύματα είναι ημιτελή. Αλλά οι γονείς που προσπαθούν να αναγκάσουν τα παιδιά να φάνε μπορεί να ενθαρρύνουν μερίδες που ξεπερνούν το αίσθημα κορεσμού, προειδοποιεί ο Woolford. «Η απαίτηση από τα παιδιά να τρώνε ό,τι έχει στο πιάτο τους ή η απαγόρευση του γλυκού εκτός εάν καταναλωθούν όλα τα άλλα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση, ειδικά εάν τα μεγέθη των μερίδων είναι πολύ μεγάλα για την ηλικία του παιδιού», είπε. Συμφωνεί με τη σύσταση ότι «οι γονείς παρέχουν και το παιδί αποφασίζει». Αυτό καθιστά τους γονείς υπεύθυνους για την παροχή υγιεινών επιλογών, ενώ επιτρέπουν στα παιδιά να επιλέξουν ποια τρόφιμα θα φάνε και την ποσότητα που θέλουν να καταναλώσουν.

Οι γονείς συχνά παίζουν τον προσωπικό σεφ

Το εξήντα τοις εκατό των γονέων θα φτιάξουν κάτι ξεχωριστό εάν στο παιδί τους δεν αρέσει το φαγητό που βρίσκεται στο τραπέζι – και αυτό συχνά οδηγεί σε μια λιγότερο υγιεινή εναλλακτική, λέει ο Woolford. «Αντί να επιτρέπουν στο παιδί να επιλέξει ένα εναλλακτικό μενού, οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν ένα ισορροπημένο γεύμα με τουλάχιστον μία επιλογή που το παιδί τους είναι συνήθως πρόθυμο να φάει», είπε. «Στη συνέχεια, εάν το παιδί τους επιλέξει να μην φάει, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς αυτό δεν θα βλάψει τα υγιή παιδιά και θα είναι πιο πιθανό να φάνε τις επιλογές που παρουσιάζονται στο επόμενο γεύμα». Επισημαίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας και μιμούνται, επομένως είναι ωφέλιμο για τους γονείς να διαμορφώνουν την υγιεινή διατροφή μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, ενώ ωριμάζουν οι διατροφικές συνήθειες και οι γευστικές προτιμήσεις του παιδιού τους. Η αποφυγή των σνακ μεταξύ των γευμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερη όρεξη και να αυξήσει την προθυμία να φάνε τα προσφερόμενα τρόφιμα.

Το επιλεκτικό φαγητό και τα λαχανικά διαμαρτύρονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες μάχες

Οι γονείς περιγράφουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους λαμβάνει μια υγιεινή διατροφή ως το γεγονός ότι το παιδί είναι επιλεκτικός φαγάς, το υψηλότερο κόστος των υγιεινών τροφίμων και η σπατάλη τροφίμων. Λιγότεροι δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο να προετοιμάσουν υγιεινά τρόφιμα. Σχεδόν όλοι οι γονείς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση αναφέρουν ότι προσπάθησαν τουλάχιστον μια στρατηγική για να πείσουν το παιδί τους να τρώει λαχανικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως να σερβίρουν λαχανικά κάθε μέρα, να φτιάχνουν λαχανικά όπως προτιμά το παιδί τους, να δοκιμάζουν λαχανικά που δεν είχε πριν και να αφήνουν τα παιδιά τους να διαλέγουν λαχανικά στο μανάβικο. Άλλα εμπλέκουν τα παιδιά στην προετοιμασία των λαχανικών, κρύβουν τα λαχανικά σε άλλα τρόφιμα ή προσφέρουν μια ανταμοιβή για το φινίρισμα των λαχανικών. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γονείς είπαν ότι η επιλεκτικότητα και το να κάνουν τα παιδιά να τρώνε λαχανικά ήταν μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων κατά τη διάρκεια των γευμάτων», είπε ο Woolford. «Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά στις αποφάσεις για τα γεύματα, να αποφεύγουν να πιέζουν την κατανάλωση φαγητού και να παρέχουν μια ποικιλία υγιεινών επιλογών σε κάθε γεύμα, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται περισσότερο έλεγχο».

Το σωστό μέγεθος των τροφίμων μπορεί να είναι δύσκολο

Το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί για τον μετριασμό του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να «βρουν στο σωστό μέγεθος» μια παιδική μερίδα. Κατά τον καθορισμό του μεγέθους της μερίδας για το παιδί τους, σχεδόν το 70% των γονέων που ερωτήθηκαν δίνουν στο παιδί τους ελαφρώς λιγότερο από τους ενήλικες της οικογένειας, ενώ λιγότεροι αφήνουν το παιδί τους να επιλέξει πόση μερίδα θα πάρει, να χρησιμοποιήσει προκαθορισμένες μερίδες από τη συσκευασία ή να δώσει στο παιδί τους τις ίδιες μερίδες με τους ενήλικες. . Ο Woolford συνιστά στους γονείς να αναζητήσουν πηγές για να βοηθήσουν. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, παρέχει μια εικόνα που ονομάζεται “MyPlate” που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να εκτιμήσουν τη συνιστώμενη ισορροπία των κύριων ομάδων τροφίμων και να προσφέρει καθοδήγηση για την εκτίμηση του μεγέθους της μερίδας.

Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από το παντοπωλείο

Όταν ψωνίζουν στα παντοπωλεία ή προγραμματίζουν γεύματα, οι γονείς που ερωτήθηκαν λένε ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ποσότητα ορισμένων τροφών για να βοηθήσουν το παιδί τους να διατηρήσει μια υγιεινή διατροφή, με περισσότερες από τις μισές τροφές με πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ανθυγιεινά τρόφιμα. Πρόσθετα σάκχαρα ή επεξεργασία μπορεί να υπάρχουν σε τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ή συσκευάζονται ως υγιεινά, λέει ο Woolford. Οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες, αποφεύγοντας το μάρκετινγκ στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών και εστιάζοντας αντ’ αυτού στις λεπτομέρειες στο πίσω μέρος. Θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές πληροφορίες και στις λίστες συστατικών —ειδικά αν είναι μακριές με μη αναγνωρίσιμα είδη— καθώς και στο νάτριο, τα πρόσθετα σάκχαρα και το λίπος. Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν. «Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στη διαδικασία επιλογής των πιο υγιεινών επιλογών, όχι εκείνων που διαφημίζουν κατ’ ανάγκη απευθείας στα παιδιά, αλλά τροφών που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι», είπε. “Περάστε τον περισσότερο χρόνο στο τμήμα παραγωγής και προσπαθήστε να το κάνετε διασκεδαστικό επιλέγοντας ίσως νέες επιλογές από διάφορα μέρη του κόσμου που δεν έχουν δοκιμάσει πριν.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οκτώ τρόποι για να μεγαλώσετε πιο χαρούμενα και υγιή παιδιά σύμφωνα με τους ειδικούς

Το καλύτερο είδος μεσημεριανού φαγητού για "δύσκολα" παιδιά

Βάλτε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά ακολουθώντας μια κουλτούρα διατροφής

Πως θα εξοικειωθεί ένα παιδί με την υγιεινή διατροφή

Πως τα δύσκολα παιδιά θα μάθουν να τρέφονται υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε σαρδέλες;

Σαρδέλες μαγειρική: Το μαγείρεμα σαρδέλας είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ψάρι, γνωστό για τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι οφέλη για την υγεία καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

Γεμιστές μελιτζάνες: Μια γευστική μεσογειακή απόλαυση

Γεμιστές μελιτζάνες: Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών, προσφέροντας ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Close Icon