Ψυχική Υγεία

Διατροφή Διαταραχή: Εντοπίζοντας τα σημάδια της στη νεολαία – Συμβουλές για γονείς και φροντιστές

Διατροφή Διαταραχή: Εντοπίζοντας τα σημάδια της στη νεολαία – Συμβουλές για γονείς και φροντιστές

Κλείστε ένα ραντεβού με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ελάτε στο ραντεβού σας προετοιμασμένοι να συζητήσετε το είδος της συμπεριφοράς που έχετε δει. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η γρήγορη αναζήτηση βοήθειας μπορεί να υποστηρίξει την καλύτερη ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή.

Διατροφή Διαταραχή: Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η νεολαία βομβαρδίζεται συνεχώς με viral τάσεις και τοξικά μηνύματα που θέτουν εξωπραγματικά πρότυπα για την ιδανική εικόνα σώματος. Αυτό έχει μεταφραστεί σε μια πολύ συνηθισμένη έκφραση δυσαρέσκειας για το σχήμα του σώματος στους νέους. Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία, η διαταραχή υπερφαγίας και η διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας που επηρεάζουν περίπου ένα εκατομμύριο Καναδούς. Αυτές οι παθήσεις είναι επίσης σε άνοδο στη νεολαία, με την έρευνα να δείχνει ότι οι επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης για διατροφικές διαταραχές διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς υπάρχουν ήδη πολύ μεγάλοι χρόνοι αναμονής για προγράμματα διατροφικών διαταραχών.

Επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών:

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές βιώνουν μια προβληματική σχέση με το φαγητό, που συχνά συνοδεύεται από σημαντική αγωνία για το βάρος, το σχήμα και το μέγεθός τους. Πολλοί βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος και περιοριστική διατροφή. Οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις. Μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε φυλής/εθνικότητας, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής τάξης ή φύλου. Οι νέοι που δεν «ταιριάζουν» στο στερεότυπο μιας διατροφικής διαταραχής, ειδικά εκείνοι που προέρχονται από μαύρο, ιθαγενές και φυλετικό υπόβαθρο, μπορεί να αντιμετωπίσουν καθυστερημένη αναγνώριση και διάγνωση. Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου και συμβάλλουν σε σημαντική δυσφορία για το άτομο που επηρεάζεται και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών του. Μπορεί να έχουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως βραδυκαρδία (η καρδιά χτυπά πολύ αργά), οστεοπόρωση (εξασθένηση των οστών) και αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων). Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται επίσης με υψηλό ποσοστό πρόωρου θανάτου. Ως κλινικοί γιατροί και ερευνητές, μελετήσαμε και δουλέψαμε με νέους και τις οικογένειές τους που παλεύουν με διατροφικές διαταραχές ή «διαταραγμένη διατροφή» (το φάσμα της ανθυγιεινής συμπεριφοράς και προτύπων διατροφής). Παρακάτω προσφέρουμε έναν οδηγό για γονείς και άλλους υποστηρικτικούς ενήλικες σχετικά με την αναγνώριση των σημαδιών της διαταραγμένης διατροφής στη νεολαία και προσφέρουμε πρακτικούς πόρους και συμβουλές για την αποτελεσματική υποστήριξή τους.

Σημάδια διαταραγμένης διατροφής: Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ανησυχία για την αύξηση της συμπεριφοράς των διατροφικών διαταραχών στη νεολαία και τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και δράσης, τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα διαταραχής διατροφής είναι σημαντικό να προσέξουμε:

Συμπεριφορές που σχετίζονται με διαταραγμένη διατροφή:

Υπερβολική άσκηση για μείωση βάρους ή αλλαγή του σχήματος του σώματος

Επίσκεψη στο μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό

Κρυφή κατανάλωση τροφής

Περιορισμός τροφίμων, όπως μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων

Ενασχόληση με την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους

Συχνό ζύγισμα λόγω δυσαρέσκειας για την εικόνα του σώματος

Ασυνήθιστη συμπεριφορά γύρω από τα τρόφιμα, όπως ζύγισμα/μέτρηση φαγητού ή κόψιμο του φαγητού σε μικροσκοπικά κομμάτια ή μεγάλη κατανάλωση υγρών την ώρα των γευμάτων (για αραίωση θερμίδων και αίσθηση πληρότητας)

Σωματικά σημάδια διαταραγμένης διατροφής:

Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή διακυμάνσεις βάρους (πάνω ή κάτω)

Καθυστερημένη εφηβεία ή αμηνόρροια (χαμένες περίοδοι)

Ευαίσθητα ή κατεστραμμένα δόντια

Ζάλη ή λιποθυμία

Αίσθημα κρύου

Πόνος στο στομάχι

Κοινωνικά και ψυχολογικά σημάδια διαταραχής διατροφής:

Αλλαγές προσωπικότητας, όπως κοινωνική απόσυρση και αυξημένη ευερεθιστότητα

Κατάθλιψη ή άγχος

Ευερεθιστότητα με άλλους για το φαγητό και το βάρος

Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το φαγητό, όπως γενέθλια ή ξενύχτια

Γενικές συστάσεις για όλους τους γονείς και τους φροντιστές

Να είστε σε επιφυλακή για ξαφνικές ή δραστικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, όπως η ακραία δίαιτα, η αποφυγή ορισμένων τροφών, η ενασχόληση με το βάρος και οι φόβοι ότι θα χάσει τον έλεγχο της υπερφαγίας. Επίσης, προσέξτε τις συχνές διακυμάνσεις στα μοτίβα των γευμάτων. Δώστε προσοχή σε τυχόν σωματικές αλλαγές που παρατηρείτε στο παιδί σας, όπως ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους, επίμονη κόπωση ή αλλαγές στη διάθεση. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενων ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαταραγμένη διατροφή. Προσέξτε την απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις που επικεντρώνονται στο φαγητό, όπως η αποφυγή συγκεντρώσεων όπου περιλαμβάνονται γεύματα. Εκτός από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το πρότυπο γονέων μπορεί να διαμορφώσει τη στάση και τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στο φαγητό και την εικόνα του σώματος. Ως αποτέλεσμα, συνιστούμε στους γονείς να εγκαταλείψουν τη συζήτηση που βασίζεται στο βάρος. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να σχολιάζετε τη φυσική εμφάνιση, το βάρος, το σχήμα και τα μεγέθη του σώματος των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας και άλλων στη ζωή σας. Αντίθετα, συνιστούμε στους γονείς να επικεντρωθούν στην υγεία και όχι στην εμφάνιση και να ενδυναμώνουν τους νέους να αναπτύσσουν μια θετική σχέση με το φαγητό και το σώμα τους.

Η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τα σημάδια και τα συμπτώματα της διαταραγμένης διατροφής, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το παιδί σας. Προσκαλέστε το να μοιραστεί τις εμπειρίες του και να ακουστεί χωρίς κρίση. Εκφράστε συμπόνια, καλοσύνη και ανησυχία για την υγεία και την ευημερία του. Εάν πιστεύετε ότι η υγεία του παιδιού σας κινδυνεύει, πείτε του θερμά αλλά σταθερά ότι ανησυχείτε για αυτό και οργανώστε την επαφή με έναν επαγγελματία υγείας. Κλείστε ένα ραντεβού με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ελάτε στο ραντεβού σας προετοιμασμένοι να συζητήσετε το είδος της συμπεριφοράς που έχετε δει. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η γρήγορη αναζήτηση βοήθειας μπορεί να υποστηρίξει την καλύτερη ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή. Αυτή η ευαισθητοποίηση παρακινεί τόσο τους παρόχους όσο και τα μέλη της οικογένειας να δράσουν για να εντοπίσουν γρήγορα τη συμπεριφορά διατροφικής διαταραχής στη νεολαία και να υποστηρίξουν ώστε να λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα από μια διαφορετική ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, γιατρών, διαιτολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη αναμονή για στοχευμένη υποστήριξη στην περιοχή σας, σκεφτείτε επίσης να εξερευνήσετε αξιόπιστους οργανισμούς στη γεωγραφική σας τοποθεσία. Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους φροντιστές να αναγνωρίσουν ότι η αρνητική συζήτηση για το σώμα δεν σημαίνει ότι το παιδί σας έχει διατροφική διαταραχή. Είναι, ωστόσο, κάτι που πρέπει να προσέχουμε, ειδικά όταν συνδυάζεται με τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών που παρέχονται παραπάνω. Η γραμμή βοήθειας του National Eating Disorders Information Center και η ζωντανή συνομιλία είναι διαθέσιμα επτά ημέρες την εβδομάδα. Για Γραμμή βοήθειας καλέστε στο 1-866-NEDIC-20 (δωρεάν) ή ζωντανή συνομιλία στο nedic.ca

Παρέχεται από το The Conversation Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation με άδεια Creative Commons.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή των ανδρών

Υποφέρουν και τα παιδιά από διατροφικές διαταραχές

Οι ιδιότροποι στο φαγητό εμφανίζουν σύνδρομο Pica πιο συχνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.