Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Όλγα Τζέτζη
Πρόεδρος της Ένωσης Ελ. Παιδιάτρων της Βόρειας Ελλάδας
video

Όλγα Τζέτζη στο healthweb.gr: Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων από παρβοϊό στην Ελλάδα

Στην σημερινή εκπομπή Opinion Health του www.healthweb.gr  με τη Νικολέτα Ντάμπου φιλοξενείται  η κυρία Όλγα Τζέτζη, η οποία είναι παιδίατρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων της Βόρειας Ελλάδας και συζητούν για τις παιδικές ιώσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε έξαρση με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων τόσο για την πρόληψη όσο και για την έγκαιρη διάγνωση. Αυξημένα κρούσματα παρβοϊού στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες 2-3 βδομάδες εντοπίστηκαν πολλά περιστατικά λοιμώξεων από παρβοϊό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη,  ένα παιδάκι απεβίωσε από ανακοπή στο Ωνάσειο και ενδεχομένως να είχε περάσει την λοίμωξη του  παρβοϊού -Το εξάνθημα του “χαστουκισμένου μάγουλου”, είπε  η κυρία Όλγα Τζέτζη.

Ποιες είναι οι παιδικές ιώσεις που έχουν έξαρση;

«Αυτή την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων βλέπουμε πολλά περιστατικά σε παιδιά και ενήλικες με γρίπη Tύπου Β. Από τις άλλες λοιμώξεις βλέπουμε κυρίως στους παιδικούς σταθμούς και λοιμώξεις από το λεγόμενο παρβοϊό. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις και φυσικά και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και φαρυγγίτιδα, η οποία μπορεί να είναι ιογενής φαρυγγίτιδα ή βακτηριακή. Έχει γίνει πολύς λόγος για το στρεπτόκοκκο τον τελευταίο χρόνο, ενώ έχουμε επίσης διάφορες απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού με ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση και ελαφρύ πυρετό.  Λόγω της συνύπαρξης αφρικανικής σκόνης, έχουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων ή αναπνευστικά συμπτώματα λόγω αλλεργίας.»

Υπάρχει διαφορά αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς το 2023-2024 σε σχέση με το 2022;

«Είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού ιογενής, μια λοίμωξη η οποία προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό να μείνει στους γονείς.
Μειώθηκαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού την περίοδο της πανδημίας και αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της καραντίνας. Η ιλαρά έρχεται σαν μικροεπιδημία στις διάφορες χώρες και απασχολεί όχι μόνο εμάς αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Φέτος, από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Μάρτιο-Απρίλιο είχαμε γύρω στα 20 κρούσματα ιλαράς. Ευτυχώς στη χώρα μας δεν είχαμε θανατηφόρα κρούσματα όπως είχαμε σε άλλες χώρες. Η ιλαρά έχει κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα. Ξεκινάει σαν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με ρινόρροια και επιπεφυκίτιδα, χαρακτηριστικές κηλίδες μέσα στο στόμα, που μπορεί να τις δει ο κλινικός γιατρός και το χαρακτηριστικό εξάνθημα.»

Η ιλαρά κολλάει από παιδί σε παιδί;

«Φυσικά και κολλάει. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι είναι από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού με την πιο υψηλή μεταδοτικότητα, ακόμη πιο υψηλή μεταδοτικότητα και από τον Covid. Μένει ο ιός και στις επιφάνειες κολλάει με τις αναπνευστικές εκκρίσεις, αλλά μπορεί να μείνει στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό λοιμώδες ιογενές νόσημα.»

Με ποιους τρόπους οι γονείς θα μπορέσουν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τις ιώσεις;

«Βασικοί κανόνες υγιεινής, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Όταν βήχουμε και όταν φταρνιζόμαστε, βάζουμε μπροστά τον αγκώνα μας. Φυσάμε τη μύτη μας και το μαντηλάκι το απορρίπτουμε στον κάδο και μετά πλένουμε τα χέρια μας. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλένουμε τα χέρια μας χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Πολύ καλή απολύμανση των επιφανειών, των παιχνιδιών που μοιράζονται τα παιδιά. Πολύ καλός αερισμός του χώρου και μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες και από κει και πέρα υπάρχει ο εμβολιασμός.»

Στην Ευρώπη έχει χτυπήσει συναγερμός για τον παρβοϊό, υπάρχουν 5 θάνατοι σε παιδιά.

Ναι, βγήκε προχθές η αναφορά του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων, όπου αναφέρονται αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων από τον συγκεκριμένο ιό και μάλιστα το parvo B19 σε διάφορες χώρες, κυρίως στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Νορβηγία και στην Ιρλανδία. Αλλά πέρα από την Ευρώπη, θα σας μιλήσω από την επιδημιολογία του ιατρείου και το τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα ιατρεία μας και τι συναντάμε. Όντως αυτό λέμε μεταξύ των συναδέλφων, είχαμε πολλά τέτοια περιστατικά τα οποία έχουν χαρακτηριστική κλινική εικόνα.

  • Για να μην τρομοκρατούνται οι γονείς, μπορούμε εύκολα να τον διαγνώσουμε κυρίως σε μικρά παιδιά παιδικών σταθμών ή παιδιά σχολικής ηλικίας. Εμφανίζει ο ιός αυτός. Θα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μοιάζει σαν σημάδι από χαστούκι. Εκεί θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και το εξάνθημα αυτό μπορεί να επεκταθεί στα χέρια στα πόδια ή μπορεί ο ασθενής να είναι ασυμπτωματικός στο 20% των περιπτώσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να κάνει επιπλοκές και συγκεκριμένα στις έγκυες γυναίκες. Δεν είναι όμως θανατηφόρος ιός, αλλά ένας ιός που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα.

Ο παρβοϊός είναι επίσης γνωστός ως αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή και ως πέμπτη νόσος. Αυτός ο ιός προσβάλλει το αναπνευστικό, το αναπνευστικό δεν έχει επιπλοκές, μπορεί όμως να προσβάλλει για την καρδιά για να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του καρδιακού ιστού.

Ο γονιός πότε θα πρέπει σε τέτοια λοίμωξη να φοβηθεί και να ζητήσει τη συμβουλή γιατρού;

«Η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί και 2 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και πιο μετά. Οπότε μιλώντας για τη μυοκαρδίτιδα, δεν προβαίνουμε σε άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις ή οτιδήποτε άλλο. Ο γονιός θα πρέπει να θορυβηθεί αν μετά από λοίμωξη από παρβοϊό το παιδί αρχίζει να παραπονιέται ότι έχει πόνους στο στήθος, θωρακικό άλγος, και αν το παιδί δεν τα βγάζει τόσο εύκολα πέρα με τις δραστηριότητές του.»

Υπάρχουν περιστατικά parvo στην Ελλάδα;

«Έχουμε δει τις τελευταίες 2-3 βδομάδες με κλινική διάγνωση, είχαμε και ένα περιστατικό που συζητήθηκε πάρα πολύ εδώ στη Θεσσαλονίκη για ένα παιδάκι το οποίο απεβίωσε από ανακοπή στο Ωνάσειο και ενδεχομένως να είχε περάσει λοίμωξη.»

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε έξαρση και της μηνιγγίτιδας. Πώς προκαλείται;

«Αναφέρεστε προφανώς στα πρόσφατα 3 περιστατικά της Πάτρας, τα οποία συνέβησαν πριν ακριβώς από το καρναβάλι της Πάτρας. Εκεί επρόκειτο για μηνιγγίτιδα από μικρόβιο. Γιατί η μηνιγγίτιδα, δηλαδή η προσβολή του περιβλήματος του εγκεφάλου,
μπορεί να συμβεί από πολλά αίτια. Ένα από αυτά είναι οι λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να είναι μικροβιακές ή ιογενείς. Ένα μικρόβιο που προκαλεί σοβαρές μηνιγγίτιδες δυνητικά θανατηφόρες είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο οποίος έχει πάρα πολλά στελέχη. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των περιστατικών της Πάτρας ήταν μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β και μάλιστα να πούμε ότι και πριν μια εβδομάδα είχαμε το δυσάρεστο που όλοι διαβάσαμε ότι το κοριτσάκι που είχε νοσηλευτεί έφτασε στο σημείο να ακρωτηριαστεί

Ποια παιδιά νοσούν πιο εύκολα από μηνιγγίτιδα;

«Από βακτηριακή μηνιγγίτιδα νοσούν πιο εύκολα τα βρέφη. Η ηλικία των 5 μηνών είναι ηλικιακή ομάδα στην οποία εμφανίζεται το peak της λοίμωξης μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Και επίσης να μην ξεχνάμε πως οι έφηβοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω του τρόπου ζωής τους, δηλαδή φιλιά, ανταλλάσσουν κραγιόν, καλαμάκι όταν βγαίνουν έξω.»

Ποια είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης;

«Στην ιατρική 2 πράγματα θα κρατήσουμε:

  • Την πρόληψη.
  • Την έγκαιρη διάγνωση.

Και τα δύο είναι καθαρά καθήκοντα των γιατρών, στη συγκεκριμένη περίπτωση των παιδιάτρων. Για να γίνει έγκαιρη διάγνωση, όμως, χρειάζεται:

  • Γνώση του γιατρού.
  • Καλή εκπαίδευση των γονιών.
  • Καλή επικοινωνία γιατρού-παιδιάτρου».

Στην μακρινή Αφρική ο αριθμός των παιδιών που ζουν στο δρόμο έχει αυξηθεί πάρα πολύ ειδικά τη δεκαετία του 1990 και έφτασε σε ανησυχητικά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, όπως έχει δηλώσει και η Victoria Merab, η οποία είναι ιδρυτής της Streetlights Uganda, μιας κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά στην αποκατάσταση των παιδιών του δρόμου στην Ανατολική Αφρική. Εκεί δραστηριοποιείται η κυρία Τζέτζη μαζί με μια ομάδα παιδιάτρων, βοηθώντας αυτά τα παιδιά που ζουν στο δρόμο, τα οποία δεν έχουν καμία περίθαλψη, καμία ασφάλεια. Μιλήστε μας γι’ αυτή την αποστολή .

«Αυτή είναι η αποστολή την οποία την εμπνεύστηκα προσωπικά μετά από γνωριμία με τον Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, όπου έτυχε να συζητήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Μαδαγασκάρη για τα παιδάκια, τα υποσιτισμένα, και  για την πολύ σπουδαία δουλειά που έχει κάνει εκεί η ορθόδοξη ιεραποστολή. Έχουνε φτιάξει σχολείο, νοσοκομείο, αλλά η συμβολή η δικιά μας είναι σημαντική. Έγινε η έμπνευση αυτής της αποστολής, την οποία ονομάσαμε «ΦροντίΖω τα παιδιά της Νοτίου Μαδαγασκάρης». Ήταν μια ιδέα η οποία αγκαλιάστηκε από το Δ.Σ. της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, της οποίας είμαι Πρόεδρος. Ήταν μια πρωτοβουλία η οποία έχει την αιγίδα πολλών ιατρικών και μη φορέων. Έχει την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, γιατί περιλαμβάνει η αποστολή αυτή Παιδιάτρους εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

Έχει 2 σκέλη αυτή η αποστολή:

  • Το πρώτο σκέλος είναι μέχρι να φτάσουμε οι εθελοντές και να παρέχουμε ιατρική βοήθεια, το οποίο θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο, να εξετάσουμε τα παιδάκια εκεί και να κάνουμε την ιατρική που γνωρίζουμε, αλλά και μια ιδιαίτερη ιατρική γιατί εκεί υπάρχουν τα τροπικά νοσήματα στα οποία πρέπει να πω ότι δεν είμαστε εκπαιδευμένοι και θα πρέπει να το κάνουμε και αυτό. Να δούμε την κατάσταση της υγείας των παιδιών, γιατί ενώ στην Ελλάδα μιλάμε καθημερινά για την παχυσαρκία και στην Ευρώπη για τα παχύσαρκα παιδιά, εκεί το κύριο πρόβλημα είναι ο υποσιτισμός. Θα έρθουμε σε επαφή με καταστάσεις τις οποίες δεν τις έχουμε βιώσει και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε.
  • Το άλλο σκέλος είναι ότι προσπαθήσαμε στο βαθμό που μπορούσαμε 2 κοντέινερ με 8.000 κουτιά βρεφικά γάλατα και τρόφιμα. Αλλά ο κύριος στόχος είναι να φύγει container με φάρμακα.»

 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη  ΕΔΩ :Όλγα Τζέτζη στο healthweb.gr: Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων από παρβοϊό στην Ελλάδα

 

 

Close Icon