Επιστημονικά Νέα

Παιδικές ιώσεις: Τα σχολεία άνοιξαν και οι ιώσεις εμφανίστηκαν δυναμικά

Παιδικές ιώσεις:  Τα σχολεία άνοιξαν και οι ιώσεις εμφανίστηκαν δυναμικά

Παιδικές ιώσεις: Μόνο πέρυσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν 58.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη και πάνω από μισό εκατομμύριο νοσηλείες.

Καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία, το φάσμα των ιών, τόσο των κοινών όσο και των νέων, απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εμπειρογνώμονες υγείας και οι αρχές τάσσονται υπέρ της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς εισερχόμαστε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Ιώσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης. Σύμφωνα με τη Δρ Soniya Gandhi, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, η λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου γρίπης, η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα και να οδηγήσει σε σημαντικές νοσηλείες. Μόνο πέρυσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν 58.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη και πάνω από μισό εκατομμύριο νοσηλείες. Το εμβόλιο της γρίπης παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των ατόμων και των κοινοτήτων από την εξάπλωση του ιού της γρίπης.

Πέρα από τη γρίπη, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας πιθανής “τριπλής επιδημίας” που περιλαμβάνει όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τον ιό COVID-19 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, όταν συνέπεσαν αυτοί οι ιοί, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα είχαν υπερφορτωθεί και τα νοσοκομεία παίδων είχαν επιβαρυνθεί, καθώς ο RSV αποτελούσε ιδιαίτερο κίνδυνο για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους ενήλικες.

Ευτυχώς, νέα εμβόλια RSV είναι πλέον διαθέσιμα για βρέφη και ενήλικες άνω των 60 ετών, προσφέροντας ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τη μείωση της σοβαρότητας και της εξάπλωσης του ιού. Ο RSV είναι η κύρια αιτία νοσηλείας βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενώ ορισμένα άτομα τον βιώνουν ως ήπιο κρυολόγημα, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να προβλέψει κανείς πώς θα πάει ένα παιδί αν μολυνθεί. Η νοσηλεία για υποστήριξη με οξυγόνο, υγρά και άλλα μέτρα μπορεί να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η πρόσφατη έγκριση από τον FDA μιας ένεσης αντισωμάτων με την ονομασία Beyfortus (nirsevimab-alip) αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η ένεση αυτή μπορεί να χορηγηθεί σε νεογέννητα και βρέφη κατά την πρώτη περίοδο RSV, παρέχοντας ένα πολύτιμο μέτρο προστασίας. Οι έγκυες γυναίκες μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα βρέφη τους, λαμβάνοντας ένα νέο εμβόλιο RSV της Pfizer κατά τη γέννηση.

Για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού RSV, όπως οι πάσχοντες από άσθμα, διαβήτη ή καρδιακή ανεπάρκεια, το CDC συνιστά αυτά τα νέα εμβόλια. Ωστόσο, τα εμβόλια, αν και γενικά ασφαλή, έχουν παρατηρηθεί λίγα περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μετά τον εμβολιασμό, αν και δεν είναι σαφές αν αυτά συνδέονται άμεσα με το εμβόλιο.

Στο πλαίσιο του COVID-19, τα ενισχυτικά εμβόλια αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της ανοσίας, ιδίως έναντι αναδυόμενων παραλλαγών όπως το XBB. Έχουν εισαχθεί δύο νέα αναμνηστικά εμβόλια, τα οποία παρέχουν πρόσθετη προστασία. Η Δρ Sonja Rosen, τμηματάρχης γηριατρικής ιατρικής στο Cedars-Sinai, τονίζει τη σημασία αυτών των ενισχυτικών εμβολίων, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Τελικά, είναι σημαντικό να επωφεληθείτε από τα διαθέσιμα εμβόλια και τα ενισχυτικά, προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και την κοινότητά σας. Για όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά του RSV, συνιστάται η διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας για να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Ενώ τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται ταυτόχρονα, συνιστάται στους ηλικιωμένους ενήλικες που επιλέγουν το εμβόλιο RSV να το λαμβάνουν ξεχωριστά και ιδανικά με διαφορά δύο εβδομάδων από τα άλλα εμβόλια. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε εμβολίου. Καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της επερχόμενης περιόδου γρίπης και της πιθανής συν-κυκλοφορίας ιών, ο εμβολιασμός παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γρίπη λόγω αλλαγής του καιρού

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Κρύα πόδια και εξανθήματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε μολυνθεί από Δάγκειο πυρετό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.