Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παιδικές ιώσεις: Τα σχολεία άνοιξαν και οι ιώσεις εμφανίστηκαν δυναμικά

Παιδικές ιώσεις:  Τα σχολεία άνοιξαν και οι ιώσεις εμφανίστηκαν δυναμικά

Παιδικές ιώσεις: Μόνο πέρυσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν 58.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη και πάνω από μισό εκατομμύριο νοσηλείες.

Καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία, το φάσμα των ιών, τόσο των κοινών όσο και των νέων, απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εμπειρογνώμονες υγείας και οι αρχές τάσσονται υπέρ της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς εισερχόμαστε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Ιώσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης. Σύμφωνα με τη Δρ Soniya Gandhi, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, η λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου γρίπης, η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα και να οδηγήσει σε σημαντικές νοσηλείες. Μόνο πέρυσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν 58.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη και πάνω από μισό εκατομμύριο νοσηλείες. Το εμβόλιο της γρίπης παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των ατόμων και των κοινοτήτων από την εξάπλωση του ιού της γρίπης.

Πέρα από τη γρίπη, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας πιθανής “τριπλής επιδημίας” που περιλαμβάνει όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τον ιό COVID-19 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, όταν συνέπεσαν αυτοί οι ιοί, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα είχαν υπερφορτωθεί και τα νοσοκομεία παίδων είχαν επιβαρυνθεί, καθώς ο RSV αποτελούσε ιδιαίτερο κίνδυνο για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους ενήλικες.

Ευτυχώς, νέα εμβόλια RSV είναι πλέον διαθέσιμα για βρέφη και ενήλικες άνω των 60 ετών, προσφέροντας ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τη μείωση της σοβαρότητας και της εξάπλωσης του ιού. Ο RSV είναι η κύρια αιτία νοσηλείας βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενώ ορισμένα άτομα τον βιώνουν ως ήπιο κρυολόγημα, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να προβλέψει κανείς πώς θα πάει ένα παιδί αν μολυνθεί. Η νοσηλεία για υποστήριξη με οξυγόνο, υγρά και άλλα μέτρα μπορεί να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η πρόσφατη έγκριση από τον FDA μιας ένεσης αντισωμάτων με την ονομασία Beyfortus (nirsevimab-alip) αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η ένεση αυτή μπορεί να χορηγηθεί σε νεογέννητα και βρέφη κατά την πρώτη περίοδο RSV, παρέχοντας ένα πολύτιμο μέτρο προστασίας. Οι έγκυες γυναίκες μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα βρέφη τους, λαμβάνοντας ένα νέο εμβόλιο RSV της Pfizer κατά τη γέννηση.

Για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού RSV, όπως οι πάσχοντες από άσθμα, διαβήτη ή καρδιακή ανεπάρκεια, το CDC συνιστά αυτά τα νέα εμβόλια. Ωστόσο, τα εμβόλια, αν και γενικά ασφαλή, έχουν παρατηρηθεί λίγα περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μετά τον εμβολιασμό, αν και δεν είναι σαφές αν αυτά συνδέονται άμεσα με το εμβόλιο.

Στο πλαίσιο του COVID-19, τα ενισχυτικά εμβόλια αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της ανοσίας, ιδίως έναντι αναδυόμενων παραλλαγών όπως το XBB. Έχουν εισαχθεί δύο νέα αναμνηστικά εμβόλια, τα οποία παρέχουν πρόσθετη προστασία. Η Δρ Sonja Rosen, τμηματάρχης γηριατρικής ιατρικής στο Cedars-Sinai, τονίζει τη σημασία αυτών των ενισχυτικών εμβολίων, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Τελικά, είναι σημαντικό να επωφεληθείτε από τα διαθέσιμα εμβόλια και τα ενισχυτικά, προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και την κοινότητά σας. Για όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά του RSV, συνιστάται η διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας για να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Ενώ τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται ταυτόχρονα, συνιστάται στους ηλικιωμένους ενήλικες που επιλέγουν το εμβόλιο RSV να το λαμβάνουν ξεχωριστά και ιδανικά με διαφορά δύο εβδομάδων από τα άλλα εμβόλια. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε εμβολίου. Καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της επερχόμενης περιόδου γρίπης και της πιθανής συν-κυκλοφορίας ιών, ο εμβολιασμός παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γρίπη λόγω αλλαγής του καιρού

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Κρύα πόδια και εξανθήματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε μολυνθεί από Δάγκειο πυρετό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Ένα δισεκατομμύριο νέοι σε κίνδυνο απώλειας ακοής 

Ακοή νέοι: Ένας από τους κύριους ένοχους που συμβάλλει σε αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα είναι η ευρεία χρήση προσωπικών συσκευών ήχου, όπως ακουστικά και ακουστικά, που χρησιμοποιούνται σε υψηλή ένταση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Close Icon