Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Sick building: Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Sick building: Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμένα μάτια, μύτη ή λαιμό. Τα συμπτώματα τείνουν να βελτιώνονται μόλις το προσβεβλημένο άτομο εγκαταλείψει το κτίριο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου του ασθενούς κτιρίου. Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τον ανεπαρκή αερισμό, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και την παρουσία ρύπων όπως μούχλα, ακάρεα σκόνης και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) από δομικά υλικά, προϊόντα καθαρισμού και έπιπλα. Επιπλέον, παράγοντες όπως ο κακός φωτισμός, ο θόρυβος και οι δυσάρεστες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να συμβάλουν στο SBS.

Τα κτίρια που είναι ερμητικά σφραγισμένα για ενεργειακή απόδοση μπορούν επίσης να συμβάλουν στο SBS παγιδεύοντας ρύπους σε εσωτερικούς χώρους και μειώνοντας την κυκλοφορία του καθαρού αέρα. Η ανεπαρκής συντήρηση των συστημάτων HVAC, οι διαρροές σε στέγες ή σωλήνες και ο κακός σχεδιασμός του κτιρίου μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη συνδρόμου ασθενούς κτιρίου.

Η διάγνωση του SBS μπορεί να είναι δύσκολη καθώς τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και μπορεί να προκληθούν από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Ωστόσο, εάν εντοπιστεί ένα μοτίβο συμπτωμάτων σε πολλά άτομα σε ένα συγκεκριμένο κτίριο, μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία συνδρόμου ασθενούς κτιρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να διεξαχθούν δοκιμές ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων για τον εντοπισμό συγκεκριμένων ρύπων που μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Η πρόληψη του συνδρόμου του ασθενούς κτιρίου περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα και στα άβολα εσωτερικά περιβάλλοντα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση του εξαερισμού, τη συντήρηση των συστημάτων HVAC, την αντιμετώπιση προβλημάτων διαρροών και υγρασίας, τη χρήση δομικών υλικών χαμηλών εκπομπών και τη διασφάλιση της τήρησης των κατάλληλων πρακτικών καθαρισμού και συντήρησης. Η εκπαίδευση των ενοίκων του κτιρίου σχετικά με τη σημασία της καλής ποιότητας του εσωτερικού αέρα και η δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του SBS.

Συνολικά, το σύνδρομο του ασθενούς κτιρίου είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των ατόμων που περνούν χρόνο σε κτίρια που έχουν πληγεί. Με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων που συμβάλλουν στο SBS, τα κτίρια μπορούν να γίνουν πιο υγιή και άνετα για τους ενοίκους τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αυτοαποδοχή και θετικότητα: Απαραίτητα για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Πώς τα παζλ ενισχύουν την ευεξία μας

Retreats: Διάλειμμα αυτοφροντίδας και αναζωογόνησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Μπολονέζ: Η σάλτσα Bolognese, μια πλούσια και χορταστική σάλτσα με βάση το κρέας από τη Μπολόνια της Ιταλίας, είναι μια αγαπημένη βάση της ιταλικής κουζίνας.

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Υγεία πεπτικού: Μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για να υποστηρίξετε την υγεία του στομάχου σας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν την επούλωση του έλκους, να ενισχύσουν την επένδυση του στομάχου και να βελτιώσουν την πέψη.

Δεν δόθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.

ΔΥΠΑ: Ένα πρόβλημα έχει προκύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ για την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας και ενεργοποιήθηκε πρόσφατα για αυτοαπασχολούμενες.

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Κρεμώδης απόλαυση: Cheesy Potato Casserole 

Κρεμώδης απόλαυση: Το κρεμώδες μείγμα τυριού και πατάτας συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή επικάλυψη από κορν φλέικς και βούτυρο.

Close Icon