ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
video

A.Εξαδάκτυλος στο healthweb: Απαράδεκτο εάν δούμε στα χειρουργεία αραιές λίστες το πρωί και πυκνές το απόγευμα

Εξαδάκτυλος στο healthweb: Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κύριος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καλεσμένος στην εκπομπή OPINION HEALTH με τη Νικολέτα Ντάμπου, συζητώντας για τις εξελίξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, καθώς και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Καταθέτει την γνώμη του για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  το οποίο περιέχει το άρθρο 7 που ορίζει ότι οι Γιατροί του ΕΣΥ πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο, αλλά παράλληλα θα τους δίνεται και η δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Τέλος αποκαλύπτει  εάν  προτάθηκε από τον πρωθυπουργό για ευρωβουλευτής.

Στα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς περιμένουν 2 και 3 χρόνια. Πώς λειτουργούν αυτή την στιγμή; Ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά: «Τα πρωινά χειρουργεία λειτουργούν με τις συνηθισμένες δυσκολίες. Οι χρόνοι αναμονής κυμαίνονται από 20 ημέρες έως κάτι παραπάνω από 12, 13 μήνες σε κάποια νοσοκομεία και ανάλογα με την ειδικότητα. Αλλά δεν θα πρέπει να συγχέουμε την πρωινή με την απογευματινή λειτουργία. Τα πρωινά έχουν τις δυσκολίες της έλλειψης προσωπικού όπου τις έχουν, γιατί δεν υπάρχουν παντού αυτές τις δυσκολίες και δεν είναι οι ίδιες δυσκολίες σε όλα τα νοσοκομεία. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στους τραυματιοφορείς, σε άλλο νοσοκομείο μπορεί να υπάρχει στις αίθουσες, σε άλλο νοσοκομείο μπορεί να πάρει πρόβλημα στην έλλειψη των αναισθησιολόγων, άρα δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα στον ίδιο βαθμό. Κυρίως τα νοσοκομεία της επαρχίας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα νοσοκομεία των κέντρων, όπου υπάρχουν λίγο λιγότερα προβλήματα και εκεί υπάρχει και η ευχέρεια, αν κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ένα Χ νοσοκομείο, να εξυπηρετηθεί σε ένα άλλο, καθώς το ένα βρίσκεται σχετικά κοντά με το άλλο.»

Αναφορικά με τους χρόνους αναμονής, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ένα παράδειγμα: «Στο νοσοκομείο της Λαμίας που βρέθηκα πριν από μία εβδομάδα και ρώτησα τι χρόνο αναμονής έχει για μια επέμβαση γενικής χειρουργικής, μου είπαν ότι έχει περίπου 20-25 ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το ότι έχουμε 105.000 ανθρώπους να περιμένουν επεμβάσεις από λίγες βδομάδες μέχρι και ένα χρόνο, δεν σημαίνει ότι θα δούμε αυτό το πολύ μεγάλο νούμερο να γίνεται μηδέν ποτέ. Όμως να μην ισοπεδώνουμε την κατάσταση.»

Απογευματινά χειρουργεία

Πώς πιστεύει ο κ. Εξαδάκτυλος ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη τις αναγκαίες υπηρεσίες, μειώνοντας τις τεράστιες λίστες αναμονής και δίνοντας παράλληλα και στους επαγγελματίες υγείας, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την ευκαιρία να έχουν επιπλέον εισόδημα; «Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια ανεξάρτητη λειτουργία, η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Δεν έχει σχέση με την πρωινή λειτουργία. Όποιος μπορεί και όπου μπορεί και εφόσον θέλει θα την λειτουργήσει και όποιος από τους πολίτες επιθυμεί θα προστρέξει. Δηλαδή αυτή η συζήτηση που κάνουμε τι θα γίνει στην πρωινή λειτουργία τώρα που αρχίζει η απογευματινή λειτουργία δεν έχει καμία σχέση. Είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Θα τρέξουν παράλληλα όπου μπορούν και όπου θέλουν για όποιους μπορούν και θέλουν. Δηλαδή να μην μπερδεύουμε τα πράγματα τώρα. Εάν κάποιοι στην πρωινή λίστα επιλέξουν την απογευματινή, κάποιες θέσεις θα αδειάσουν στην πρώην λίστα. Αλλά κατά τη δική μας εκτίμηση, αυτό δεν θα φέρει και καμιά ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Οριακή βελτίωση ενδεχομένως.»

Τα νοσοκομεία που θα μπορούν και θα υποστηρίξουν κάποια απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει να τηρούν ισορροπία ανάμεσα στα πρωινά χειρουργεία στον αριθμό με τα απογευματινά, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας. Τι πιστεύετε κύριε Εξαδάκτυλε  θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα απογευματινά χειρουργεία  , έχουν να προσφέρουν στον πολίτη με βάση τα δεδομένα που έχουμε, όπως τον αριθμό των γιατρών κ.λπ ;  Ο κ. Εξαδάκτυλος πιστεύει ότι «Αρχικά θα είναι απαράδεκτο να δούμε αραιές λίστες το πρωί και πυκνές το απόγευμα. Σημαίνει ότι κάποιος σπρώχνει τους ασθενείς στα επί πληρωμή. Αυτό θα είναι απαράδεκτο. Από κει και μετά, μπορεί σήμερα να δηλώσουν ότι θα ξεκινήσουν 150 νοσοκομεία  και μετά από λίγο να γίνουν περισσότερα ή λιγότερα, όπως επίσης ένα νοσοκομείο μπορεί να εκτελεί απογευματινά χειρουργεία σε μια κλινική και οι άλλες να μη συμμετέχουν. Το νοσοκομείο καταγράφεται μεν ότι λειτουργεί απογευματινά χειρουργεία, αλλά δεν ισχύει για όλους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι ένα δυναμικό πράγμα, να μην μπερδεύουμε το πρωινό και το απογευματινό, καθώς είναι 2 διαφορετικές λειτουργίες. Και να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, γιατί ούτε θα φέρει την Ανάσταση, ούτε θα φέρει την καταστροφή.»

Αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία

Σε ερώτηση για  τις αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία και εάν είναι ικανοποιητικές  , ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως: «Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω τις αμοιβές. Έχει σημασία πώς θα φανεί στους συναδέλφους μας που εργάζονται μέσα στο εθνικό σύστημα. Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό. Θέλω να σας πω ότι προφανώς είναι μάλλον χαμηλότερες από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά εκεί κανείς δεν ξέρει γιατί δεν είναι σταθερές οι αμοιβές. Στον ιδιωτικό τομέα ο κάθε γιατρός ορίζει μόνος του τις αμοιβές του, άρα δεν μπορώ να σας κάνω σχόλιο για το ύψος των αμοιβών.»

Υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, οι Γιατροί του ΕΣΥ πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο, αλλά παράλληλα θα τους δίνεται και η δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές σε φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων βάσει του άρθρου 7. Οι γιατροί αυτοί οι οποίοι εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο που ανήκουν οργανικά, πότε θα μπορούν να δουλεύουν στο νοσοκομείο τους, πότε θα μπορούν να πηγαίνουν σε συνέδρια και πότε θα προλαβαίνουν να είναι και σύμβουλοι; Με δεδομένο ότι υπάρχουν 90-100.000 απουσίες ετησίως γιατρών που πηγαίνουν σε συνέδρια κτλ., απάντησε ο Πρόεδρος ΠΙΣ ότι  «Οι γιατροί καταναλώνουν πάρα πολύ χρόνο στο τι θα κάνει το εθνικό σύστημα υγείας στον ελεύθερο χρόνο του. Εάν κρίνω από αυτά που είδα χθες στο Παπαγεωργίου, όπου ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για τα απογευματινά χειρουργεία στις 13:30, όταν ήταν η εκδήλωση για τη βία και δεν ήρθαν στις 16:00 όταν ήρθε ο υπουργός για να εγκαινιάσει τα απογευματινά χειρουργεία, μάλλον τον ελεύθερο χρόνο τον θέλουν ως ελεύθερο χρόνο. Άρα όπερ έδει δείξαι. Θα δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια. Αυτή τη στιγμή το άρθρο 7 κατά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δεν θα βοηθήσει. Εμείς θα θέλαμε μια νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύει το προσωπικό που λειτουργεί μέσα στο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτές οι δυνατότητες μάλλον θα μας οδηγήσουν στο να έχουμε λιγότερο προσωπικό σε βάθος χρόνου. Αλλά δεν θα έρθει και η καταστροφή, καθώς όλα αυτά θα ισορροπήσουν πολύ γρήγορα.»

Ν. Ντάμπου : Όταν είσαι ο γιατρός που συνταγογραφείς και παράλληλα είσαι σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας ή αντίστοιχα για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, πώς θα μπορέσει να υπάρχει εκεί διαφάνεια και να μην έχουμε νέα σκάνδαλα; Ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε  ότι : «Το θέμα της διαφάνειας πρέπει οπωσδήποτε να πάρει μια προτεραιότητα. Από εκεί και μετά αν έχουν ελεύθερο χρόνο ή δεν έχουν θα το δείξει η πράξη. Τώρα όμως υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν και τηρούνται απαρέγκλιτα, όπως επίσης και όλοι όσοι μιλούν δηλώνουν στα συνέδρια ότι δεν έχουνε conflict of interest, άρα αυτό το θέμα θα λυθεί μέσα από τους κανονισμούς.»

  • Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για ένα γιατρό που συνταγογραφεί και παράλληλα είναι σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας ή αντίστοιχα  της  εταιρείας  για   ιατροτεχνολογικά

Ένας γιατρός που εξετάζει έναν ασθενή πώς και από πού ελέγχεται, ο τρόπος αντιμετώπισής του; «Ο γιατρός ελέγχεται από την συνείδησή του. Ο γιατρός δίνει έναν όρκο να ασκεί την ιατρική σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής. Νομίζετε ότι μπορεί να τον ελέγξει κανένας πέρα από τη συνείδησή του. Υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας, υπάρχουν και πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες ασκούνται από γιατρούς. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια γίνει απλώς θα αποτύχει.»

Πώς σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος το τραγικό γεγονός του αυτόχειρα στην Κρήτη, ο οποίος καθυστερούσε να βρει το φάρμακο της χημειοθεραπείας του και αυτοκτόνησε; «Δεν ξέρω τα πραγματικά γεγονότα και δεν μπορώ να το σχολιάσω. Υποκλίνομαι στην τραγικότητά του.»

Φακελάκια γιατρών

Σε σχέση με το φακελάκι, ο κ. Εξαδάκτυλος θεωρεί πως υπάρχει ακόμη αυτή η νοοτροπία; «Τα μηνύματα που έχουμε εδώ και 40 χρόνια, αυτό λένε δυστυχώς και είναι ντροπή. Αλλά εδώ και 40 χρόνια, από συστάσεως του εθνικού συστήματος υγείας, ζούμε με αυτή την παθογένεια.»

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ  πιστεύει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων στην Ελλάδα; «Το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων θα υπάρχει πάντοτε σε όλη την Ευρώπη. Είναι περιστασιακό, έρχεται και παρέρχεται, δεν μπορεί να είναι κάτι σταθερό. Το αν σε κάποια χρονική στιγμή δεν βρέθηκε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά συνολικά ελλείψεις φαρμάκων όπως είχαμε αντιμετωπίσει πριν από ενάμιση χρόνο αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε, αλλά μακροπρόθεσμα να γνωρίζουμε πάντα ότι μπορεί περιστασιακά να υπάρχει.»

Προτάθηκε από τον πρωθυπουργό για ευρωβουλευτής;

Κλείνοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος ερωτήθηκε εάν του έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ως ευρωβουλευτής. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες λέγοντας: «Έχετε πολύ καλές πληροφορίες και δεν σας κρύβω ότι ο χώρος υγείας, ο οποίος απασχολεί όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως θα πρωταγωνιστήσει. Τις ευρωπαϊκές πολιτικές έχουμε κάθε λόγο να τις γράφουν άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν στο χώρο της υγείας και όχι οι γραφειοκράτες, οι οποίοι βλέπουν τα πάντα από μια απόσταση καμιά φορά χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες.»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη : A.Εξαδάκτυλος στο healthweb: Απαράδεκτο εάν δούμε στα χειρουργεία αραιές λίστες το πρωί και πυκνές το απόγευμα

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι HealthWeb TV