Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
video

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο healthweb : Μόνο το 12% των Ελλήνων έχει ιδιωτική ασφάλιση

Φιλοξενούμε στην  διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr τον κύριο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για να μιλήσουμε για την εργασιακή ζωή των ιατρών στην Ελλάδα και τους  Έλληνες ασθενείς .

Ο κύριος Εξαδάκτυλος ερωτήθηκε για την  εργασιακή ζωή των γιατρών στην Ελλάδα, ξεκινώντας με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν δύο ειδών γιατροί που εργάζονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτοί που είναι με πάγια αντιμισθία  – με μισθούς, οι οποίοι δεν είναι υψηλοί εκτός από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή ανθρώπων που έχουν πολύ ιδιαίτερες θέσεις, και οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται ως ελεύθεροι συνεργάτες. Τους πρώτους τους νεότερους τους απασχολεί το γεγονός ότι οι αμοιβές τους δεν είναι υψηλές.  Όσοι συνεργάζονται με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με ελεύθερες σχέσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν κάνει διμερείς συμφωνίες με πολλές κλινικές, οι οποίες θέλουν να καθορίζουν και τις αμοιβές των χειρουργικών πράξεων χωρίς την συμμετοχή των γιατρών…»

Επιπλέον, τόνισε πως δυστυχώς  «μόνο ένα 12% των συμπολιτών μας έχει ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει ότι 12% αφορά το πρόβλημα, αλλά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν διογκωθεί, διότι τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες κακές και στον ιδιωτικό τομέα.» Μιλώντας για τον ιδιωτικό τομέα, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι «μπορεί να βρει κανείς από ανθρώπους οι οποίοι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι μέχρι ανθρώπους που είναι απολύτως δυσαρεστημένοι. Δεν ισχύει ένας κανόνας για όλους».

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη εμπορευματοποίηση της υγείας μέσω της πρακτικής του ότι ένας γιατρός πρέπει να κάνει χειρουργεία για να παίρνει κάποια ποσοστά, ο κύριος Εξαδάκτυλος ήταν κάθετος και εξέφρασε την άποψή του ότι «η ελευθερία επιλογής γιατρού είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για όλους τους ασθενείς. Στον ιδιωτικό τομέα η ελευθερία επιλογής γιατρού συνοδεύεται και με την αμοιβή την οποία ο γιατρός ζητά.»

Για τα κίνητρα που έχουν οι γιατροί από το Λονδίνο να έρθουν στην Ελλάδα με επαναπατρισμό, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «το ισχυρότερο κίνητρο για τους συναδέλφους που εργάζονται στο εξωτερικό για να επαναπατριστούν είναι η νοσταλγία για την πατρίδα και για την ζωή στην Ελλάδα.» Ωστόσο, δεν θεωρεί πως υπάρχει έλλειψη ιατρικού δυναμικού στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Έλλειψη γιατρών δεν έχει η χώρα, έχει 54.000 γιατρούς εντός συνόρων και 18.000 εκτός των συνόρων. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό που θα απαιτούνταν με βάση τα διεθνή standards για να είμαστε καλυμμένοι. Μερικές ειδικότητες παρουσιάζουν έλλειψη και είναι περιζήτητες σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο».

Ερωτηθείς για τις 2 εικόνες που υπάρχουν στην Ελλάδα, με τον ιδιωτικό τομέα που συνεχώς αναπτύσσεται και το δημόσιο, το οποίο ακόμη έχει πολύ σημαντικά προβλήματα, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα το 45% των πολιτών απευθύνεται στο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα της χώρας και έχουμε και ένα 75% που στις έρευνες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δηλώνει ότι αν είχε την οικονομική δυνατότητα θα ήθελε να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα».

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι ενήμερος για τις συμπεριφορές bullying που σημειώνονται σε κάποια δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Εξαδάκτυλος μεταξύ άλλων παραδέχτηκε πως «υπάρχει βία στο χώρο της υγείας. Το έχουμε επισημάνει και είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έχουμε κάνει και μια καμπάνια επάνω σε αυτό». Είπε μάλιστα ότι «έχουμε 2 ή 3 τέτοιες επιστολές τα τελευταία 4 χρόνια, πράγμα το οποίο δεν συνιστά φαινόμενο.»

Ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα αντιμετωπίζει προβλήματα πάντοτε ειδικά στη χώρα μας, γιατί η χώρα μας έχει μια γεωγραφία η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή έχει ενισχυθεί με τροχαίο υλικό, με ασθενοφόρα δηλαδή».

Για την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση, ο κύριος Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία και την έχουν κάνει πιο σύγχρονη. Έχουν γίνει όμως και  αιτία μερικών παρεξηγήσεων, διότι κάποιοι νομίζουν ότι είναι παραγγελία ηλεκτρονική πίτσας, όπου ζητούν από γιατρούς να τους γράψουν τα φάρμακα που παίρνουν πάντα, χωρίς να τους έχουν εξετάσει».

Ωστόσο, τόνισε πως δεν αποτελεί το μόνο βήμα που πρέπει να γίνει ως προς τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων, λέγοντας ότι είναι «πολύ χρήσιμη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η άυλη, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια ρύθμιση, η οποία αποτελεί και πρωτοτυπία της χώρας». Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή ο Πρόεδρος του ΠΙΣ δεν θεωρεί ότι θα βοηθούσε να υπάρχει διασύνδεση των φαρμακείων με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Δείτε όλη την συνέντευξη του κυρίου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου εδώ: Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο healthweb : Μόνο το 12% των Ελλήνων έχει ιδιωτική ασφάλιση.

Close Icon