Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γ. Νοσοκομείο «H Σωτηρία»

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γ. Νοσοκομείο «H Σωτηρία»

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Συνολικά για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου προβλέφθηκε δαπάνη 2.000.000 ευρώ ( μάλλον μικρό ποσό για την απόκτηση δύο γραμμικών επιταχυντών.) . Την αναγκαιότητα του εξοπλισμού θα κρίνει ο ανάδοχος της σύμβασης με την ΕΚΑΠΥ ! Με τι άραγε κριτήρια ο ίδιος ανάδοχος θα συντάξει τις προδιαγραφές και τα πλήρη τεύχη δημοπράτησης για το σύνολο του εξοπλισμού.  Όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση θα δοθούν προς το τέλος του 2024 και ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και θα απαιτηθεί και ο χρόνος παράδοσης εγκατάστασης και δοκιμαστικής λειτουργίας. Ο εξοπλισμός στο Γενικό Νοσοκομείο “Η Σωτηρία” δεν προβλέπεται λοιπόν να παραδοθεί πριν τα μέσα του 2026!!

Για να εγκατασταθούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής δομής του νοσοκομείου ύψους 23 εκατομμύρια € + Φ.Π.Α. που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος θα ολοκληρωθεί  21μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Σήμερα ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ είναι σε εξέλιξη. Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι πριν το 2026 δεν περιμένουμε να έχει γίνει καμία πρόοδος στην ανανέωση του εξοπλισμού για τους καρκινοπαθείς στο  Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία» όταν ο αριθμός των ασθενών που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του πνεύμονα είναι 2000 -2,5000 ετησίως, ενώ συνολικά υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία 30 – 33.000 ασθενείς.

Σε όλες τις μελέτες εμφανίζεται η Ελλάδα να υστερεί σε αριθμό μηχανημάτων ( 5,4 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7  με 7,5 μηχανήματα.)Το δημόσιο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ως δωρεά 12 μηχανήματα από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ ευελπιστεί ότι θα παραλάβει 4  γραμμικούς  επιταχυντές  από το ταμείο ανάκαμψης ( 2 στη Λαμία και 2 στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ ).

Νοσοκομεία με γραμμικούς επιταχυντές που τους λειτουργούν μόνο σε μία βάρδια

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν 2 γραμμικούς επιταχυντές και τους αξιοποιούν μόνο τις πρωινές ώρες ( 401 ΓΣΝΑ) όταν τα υπόλοιπα λειτουργούν σε δύο βάρδιες.

Οι ασθενείς αναμένουν εναγωνίως για να κάνουν θεραπεία και κάποιοι αναιτιολόγητα επιμένουν  να λειτουργούν τα μηχανήματα αυτά σε μία βάρδια ζημιώνοντας και το νοσοκομείο αφού στα υπόλοιπα νοσοκομεία το 60% της αποζημίωσης του νοσοκομείου το κράτα το νοσοκομείο και το 40%  οι ομάδες του προσωπικού που εμπλέκονται στην ακτινοθεραπεία ( γιατροί , ακτινοφυσικοι , τεχνολόγοι )

Κατά τα άλλα οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να καταβάλουν 3 έως 5000 € παρ’ όλο που ΕΟΠΠΥ τους αποζημιώνει με 5,5 έως 6,500 ευρώ.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιος Σάββας"

Ιδρύεται Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο "Η Σωτηρία"

Γ.Πισσάκας στο healthweb:Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων βελτίωσαν την θεραπεία

Σύγχρονη ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση  ογκολογικών περιστατικών

Το λάθος της ΕΚΑΠΥ για επιπλέον 27.000.000 ευρώ σε διακήρυξη διαγωνισμού

Μητσοτάκης: Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών για ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες

ΚΕΦΙ Επιστημονική Ημερίδα «Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από το Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων(Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) το οποίο  θα αποτύπωνε ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Close Icon