Παρασκήνιο

Το λάθος της ΕΚΑΠΥ για επιπλέον 27.000.000 ευρώ σε διακήρυξη διαγωνισμού

Το λάθος της ΕΚΑΠΥ για επιπλέον 27.000.000 ευρώ σε διακήρυξη διαγωνισμού

Η ‘’καραμέλα ‘’ του ταμείου ανάκαμψης για τη βελτίωση του ΕΣΥ και το λάθος της ΕΚΑΠΥ για επιπλέον 27.000.000 ευρώ σε διακήρυξη διαγωνισμού .

Το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση έχουν επενδύσει πάρα πολλά στο ταμείο ανάκαμψης και στα έργα που θα γίνουν στα νοσοκομεία μέσω αυτού. Αυτό όμως φαίνεται να γίνεται αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο αφού τα σημαντικά έργα που είναι να γίνουν δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί. Για τα περισσότερα δεν έχουν αναρτηθεί οι προκηρύξεις.

Για τη κατασκευή του νέου Κέντρου ακτινοθεραπείας – χημειοθεραπείας του Γ.Ν ΣΩΤΗΡΙΑ , ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί το Μάρτιο και θα πρέπει να παραδοθεί σε 21 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Ακόμα και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του 2026 ενώ το κλείσιμο των έργων θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2025 σύμφωνα με αυτά που έχουν ανακοινωθεί ότι ισχύουν από για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αυτό αποτελεί το 60% του προϋπολογισμού των έργων της 1ης ΥΠΕ .

Όμως τα πράγματα γίνονται χειρότερα στις διαδικασίες για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων όπου τους διαγωνισμούς έχει αναλάβει να διενεργήσει η ΕΚΑΠΥ .

Το ύψος των διαγωνισμών που πρόκειται να διενεργήσει είναι της τάξεως των 88.745.345 ευρώ . Η ΕΚΑΠΥ είχε προκηρύξει διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2023 για τις « υπηρεσίες συμβούλου για την αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, αξιολόγησης και κατανομής του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της χώρας» ο οποίος συμβασιοποιήθηκε το Μάρτιο του 2024 ( Εννιά μήνες μετά!)

Η ανάδοχος εταιρεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και την παράθεση των προδιαγραφών του εξοπλισμού που θ’ αποκτηθεί θα διεξάγει τη παραπάνω μελέτη και πέραν των άλλων θα παραδώσει αναλυτικές προδιαγραφές του προτεινόμενου εξοπλισμού και σχέδιο τεύχους διαγωνιστικών διαδικασιών για το σύνολο του εξοπλισμού.  Η εταιρεία για να υλοποιήσει τη σύμβαση σε τουλάχιστον 6 μήνες όπως αναφέρει διακήρυξη . Η ΕΚΑΠΥ λοιπόν θα ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό προς το τέλος του έτους .

Πρέπει κανείς να θεωρεί ότι είναι απίθανο ότι θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον 60 διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όταν μέσα σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται μαγνητικοί τομογράφοι , υπέρηχοι, ψηφιακοί μαστογράφοι , γραμμικοί επιταχυντές, Da -Vinci , μέχρι το τέλος του 2025.Οι μαγνητικοί τομογράφοι έχουν αναγραφεί 2 φορές στη διακήρυξη , στη περιγραφή του εξοπλισμού( 9+9 μαγνητικοί τομογράφοι αξίας 27.000.000 ευρώ! Να υποθέσουμε ότι πρόκειται περί « ανθρώπινου» λάθους !)

Αυτά τα για να μην βιάζονται κάποιοι να συγχωρούν συνέχεια την ΕΚΑΠΥ για το σημαντικό έργο της και να μην τονίζουν κάθε μέρα τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ) με την χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μηδενικοί διαγωνισμοί της ΕΚΑΠΥ και οι απευθείας αναθέσεις των νοσοκομείων

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΚΑΠΥ: Δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα διαγωνισμό

Μ.Θεμιστοκλέους -healthweb: Το management του ΕΣΥ θα βρίσκεται υπό την εποπτεία νέου φορέα το 2024

ΕΚΑΠΥ: Ανάρτησε την κατακύρωση διαγωνισμού φαρμάκων και αμέσως την ακύρωση

Τέλος η προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων από το ΙΦΕΤ αναλαμβάνει ΕΚΑΠΥ

Κατατίθεται σήμερα νομοσχέδιο για αλλαγή στο νομικό πρόσωπο της ΕΚΑΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νοσοκομεία – Διοικήσεις: Τα φροντιστήρια των υποψηφίων και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα

Σε φροντιστήρια ‘’τρέχουν’’ κάποιοι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών  ώστε  να ανταπεξέλθουν στις γραπτές  εξετάσεις του ΑΣΕΠ και να περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας .  

Ιατροί σε ρόλο συμβούλων φαρμακευτικών και ιατρικών επιχειρήσεων

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας,  οι γιατροί του ΕΣΥ ,  εκτός από τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο , τους δίνεται και η δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές ως εμπειρογνώμονες ή τεχνικοί σύμβουλοι σε φαρμακευτικές  εταιρείες και εταιρείες ιατροτεχνολογικων προϊόντων

Διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων υπονομεύουν την εξέλιξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Η αξιολόγηση για τους διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων καθυστερεί και κυκλοφορούν πολλά σχόλια για την εξέλιξη τους. Όλα είναι αρνητικά αφού φροντίζουν γι’ αυτό οι νυν διοικητές διαδίδοντας σκόπιμα ότι ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει , αν γίνει είναι εξασφαλισμένη η θέση τους κι άλλα τέτοια καλά .

ΙΦΕΤ: Τα σκάνδαλα, το clawback και η προκήρυξη για την πρόσληψη Διευθ. Συμβούλου και Προέδρου

Ο Υπουργός Υγείας, δικαίως  αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το ΙΦΕΤ και την διακίνηση φαρμάκων μέσω αυτού. Τα τελευταία χρόνια το ΙΦΕΤ βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων, καταγγελιών και υποθέσεων που έχουν σταλεί στην δικαιοσύνη και τα οποία τον έχουν ζημιώσει.

Εννιά χρόνια και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το Αpplication του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων

Συνεχίζει να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μέσα από την Κίτρινη Κάρτα .

ΙΦΕΤ: Έφυγε ο φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και ήρθε ο φαρμακοποιός, με ιδιωτικό φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια

Τελικά μερικά πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν, στο ΙΦΕΤ έφυγε ένας φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και πήγε ένας φαρμακοποιός ως σύμβουλος,  ο οποίος διατηρεί και το ιδιωτικό  φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια.

Πωλήσεις των φαρμάκων: Ο ΕΟΦ διόρθωσε το λάθος μετά το δημοσίευμα του healthweb

Ο ΕΟΦ μετά το δημοσίευμα του healthweb το οποίο ανέδειξε ότι τα στοιχεία για τις πωλήσεις των φαρμάκων που ανακοινώθηκαν είναι λάθος , διόρθωσε το σφάλμα , όπως η διοίκηση μας επιβεβαίωσε  και παραδέχθηκε  ότι η παρέμβαση μας τους βοήθησε να το εντοπίσουν . Τελικά οι πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 17,66 % για το 2020 […]