Editorial

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η Ελλάδα είναι μία από της χώρες που πήραν και ένα πολύ σημαντικό δάνειο για να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα.  Όμως αυτά τα έργα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ήδη ώριμα και δεν ήταν και τόσο πολύ σημαντικά. Και κάθε φορά που υπήρχαν πλημμύρες, φωτιές και άλλα κοινωνικά προβλήματα αυτό επανυποβάλλεται με άλλα έργα να εντάσσονται και αλλά να απεντάσσονται. Ακόμα και για το Clawback παράγοντες του υπουργείου υγείας λένε ότι θα δοθούν στο φάρμακο  300 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Γερουλάνος ανακοίνωσε μία λίστα με έργα που απεντάσονται ή τροποποιούνται μέσα στα οποία υπάρχουν και 3  της υγείας. Ένα εξ αυτών είναι και ένα εμβληματικό έργο αυτό της ψυχικής υγείας .

Σύμφωνα με τα όσα ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση και καταγράφει η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Ε.Ε « τροποποιούνται για να μειωθεί το επίπεδο της απαιτούμενης υλοποίησης σε σύγκριση με το αρχικό ΣΑΑ , ώστε να αντικατοπτρίζεται η μειωμένη ενίσχυση» στο ορόσημο 161 του μέτρου 16755 ( Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης) για την κοινοποίηση ανάθεσης συμβάσεων που αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας σε αναδόχους για την ανακαίνιση τουλάχιστον 156 Κέντρων Υγείας (50 % του συνόλου των Κέντρων Υγείας στην Ελλάδα) που θα αναβαθμιστούν μέσω ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων και ενεργειακά αποδοτικών μέτρων όσον αφορά τη δημόσια υποδομή και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η Ελλάδα εξήγησε ότι μέρος ενός υφιστάμενου μέτρου δεν είναι πλέον εφικτό και ζήτησε τροποποίηση του στόχου , λόγω των απροβλέπτων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και αφορά στα ορόσημα 167 και 168 του μέτρου 16752 (Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας (DigHealth) για την πλήρη έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και ολοκλήρωση των κύριων στοιχείων του προγράμματος ψηφιακής υγείας κατά του καρκίνου. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου πρέπει να έχει εγκατασταθεί σε τουλάχιστον 8 (από τα 12) νοσοκομεία.

Επίσης τα ορόσημα 177 και 178 του μέτρου 16919 (Παιδική προστασία) που αφορούν σε αποϊδρυματοποίηση ανηλίκων (ολοκλήρωση επαγγελματικής αναδοχής 160 ανηλίκων με σοβαρές αναπηρίες και/ή σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας), ολοκλήρωση διαμερισμάτων ανεξάρτητης διαβίωσης για την αποϊδρυματοποίηση εφήβων και ανάπτυξη της ικανότητάς τους αυτοσυντήρησης και βαθμιαία αυτονομία με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενήλικη ζωή και στην ετοιμότητα για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Yπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

  • Επειδή ο υπουργός υγείας πάντα λέει δυνατά αυτά  που σκέφτεται θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσει ή να μας διαψεύσει αν πραγματικά θα δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για το φάρμακο , εάν ισχύουν τα όσα καταγγέλλει ο κύριος Γερουλάνος και αφορούν στην Υγεία και ποια έργα βλέπει τελικά να υλοποιούνται μέχρι το τέλος του 2025 από το ταμείο ανάκαμψης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

ΦΥΚ: Κάθε ένα φάρμακο θα έχει διαφορετικό τρόπο επιμερισμού του clawback ανάλογα την συμφωνία

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Άδωνις Γεωργιάδης: Το Υπουργείο συντάσσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Υπογραφή σύμβασης για Ενεργειακή Αναβάθμιση και Ανακαίνιση

Μητσοτάκης: Καταλυτικής σημασίας για το ΕΣΥ η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]