Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τον ιό της γρίπης των πτηνών στο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα της χώρας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης μελέτης, αλλά τα δείγματα πιθανότατα δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Αν και το στέλεχος H5N1 του HPAI έχει σκοτώσει εκατομμύρια πουλερικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος, οι προσβεβλημένες αγελάδες δεν έχουν αρρωστήσει σοβαρά. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατά τη διάρκεια μιας εθνικής έρευνας, ανακάλυψε ιικά σωματίδια στο «γάλα από προσβεβλημένα ζώα, στο σύστημα επεξεργασίας και στα ράφια».

Όμως τα δείγματα υποβλήθηκαν σε δοκιμή υψηλής ευαισθησίας ποσοτικής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (qPCR), η οποία είναι σε θέση να ανιχνεύσει υπολείμματα του γενετικού υλικού του παθογόνου ακόμη και αν ο ίδιος ο ιός αδρανοποιήθηκε από τη θερμότητα της διαδικασίας παστερίωσης. «Η διαδικασία παστερίωσης έχει εξυπηρετήσει καλά τη δημόσια υγεία για περισσότερα από 100 χρόνια», ανέφερε η υπηρεσία.

«Ακόμη και αν ανιχνευθεί ιός στο νωπό γάλα, η παστερίωση αναμένεται γενικά να εξαλείψει τα παθογόνα σε επίπεδο που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών». Οι επιστήμονες του οργανισμού εργάζονται για να μελετήσουν περαιτέρω θετικά δείγματα χρησιμοποιώντας «μελέτες βιωσιμότητας αυγών». Αυτά περιλαμβάνουν την έγχυση ενός εμβρυϊκού αυγού κοτόπουλου με ένα δείγμα και στη συνέχεια να δούμε εάν κάποιος ενεργός ιός πολλαπλασιάζεται.

«Γίνεται σε εξέλιξη πρόσθετη ανάλυση του γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, επιπλέον των εργασιών για την αξιολόγηση τυχόν πιθανής διαφοροποίησης για διάφορους τύπους γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος)», πρόσθεσε η FDA. Η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί στο παρελθόν στο νωπό γάλα, το οποίο οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν εδώ και καιρό να μην καταναλώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Ανησυχία για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Αύξηση κρουσμάτων ψιττάκωσης στην Ευρώπη

Γρίπη πτηνών: Πιθανή επιδημία εγείρει ανησυχίες στη Νέα Υόρκη

Το εμβόλιο-φορέας με βάση την ιλαρά προστατεύει τα ποντίκια από τον ιό της γρίπης Α (H7N9)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο στα οστά

Με λίγες επιλογές θεραπείας εκεί έξω για τους καρκίνους των οστών, αυτή η μελέτη έδειξε ενθαρρυντικές δυνατότητες για νέες θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Δρ. Fisher και την ομάδα του στα επόμενα σημαντικά στάδια της εξερεύνησης των δυνατοτήτων αυτής της νέας προσέγγισης.

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Close Icon