Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Οι διαταραχές εξάλειψης είναι μια ομάδα διαταραχών συμπεριφοράς που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει την ουροδόχο κύστη ή τα έντερα του. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου και μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία και κοινωνικές δυσκολίες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών αποβολής, όπως:

  1. Ενούρηση : Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βρέχει τακτικά το κρεβάτι άθελά του μετά την ηλικία στην οποία θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί ο έλεγχος της κύστης. Η ενούρηση μπορεί να είναι πρωτογενής, που σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει επιτύχει ποτέ τον νυχτερινό έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή δευτερογενής, που σημαίνει ότι το άτομο έχει παρουσιάσει ύφεση στον έλεγχο της κύστης μετά από μια περίοδο ξηρότητας.
  2. Encopresis: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο λερώνει επανειλημμένα τα εσώρουχα ή τα ρούχα του με περιττώματα, είτε ακούσια είτε ηθελημένα. Η ενκοπρέωση μπορεί να προκληθεί από φυσικούς παράγοντες όπως η δυσκοιλιότητα ή από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ή το τραύμα.
  3. Λειτουργική ακράτεια: Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα λόγω σωματικών περιορισμών όπως κινητικά προβλήματα ή γνωστικές βλάβες.

Οι διαταραχές αποβολής είναι πιο συχνές στα παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και τους ενήλικες. Οι αιτίες των διαταραχών αποβολής μπορεί να ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικούς παράγοντες όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, δυσκοιλιότητα ή νευρολογικές παθήσεις, καθώς και ψυχολογικούς παράγοντες όπως στρες, άγχος ή τραύμα.

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία. Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαταραχές αποβολής να αναζητήσουν βοήθεια από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων τους και να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Συνολικά, οι διαταραχές εξάλειψης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, αλλά με σωστή διάγνωση και θεραπεία, τα άτομα μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να βελτιώνουν τη συνολική τους ευημερία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι εφικτή για άτομα σε περιβάλλοντα κοινότητας

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Υγεία πεπτικού: Μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για να υποστηρίξετε την υγεία του στομάχου σας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν την επούλωση του έλκους, να ενισχύσουν την επένδυση του στομάχου και να βελτιώσουν την πέψη.

Δεν δόθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.

ΔΥΠΑ: Ένα πρόβλημα έχει προκύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ για την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας και ενεργοποιήθηκε πρόσφατα για αυτοαπασχολούμενες.

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Κρεμώδης απόλαυση: Cheesy Potato Casserole 

Κρεμώδης απόλαυση: Το κρεμώδες μείγμα τυριού και πατάτας συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή επικάλυψη από κορν φλέικς και βούτυρο.

Παιδιά: Το διάβασμα για ευχαρίστηση συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευεξία 

Παιδιά: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που διάβαζαν για ευχαρίστηση στην ηλικία των 8 είχαν υψηλότερα γνωστικά σκορ στην ηλικία των 16 σε σύγκριση με εκείνα που δεν διάβαζαν για ευχαρίστηση .

Close Icon