Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τα σφαιρίδια άνθρακα βοηθούν στην αποκατάσταση του υγιούς μικροβιώματος του εντέρου

Τα σφαιρίδια άνθρακα βοηθούν στην αποκατάσταση του υγιούς μικροβιώματος του εντέρου

Στην κίρρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ουλές στο ήπαρ, είναι γνωστό ότι η φλεγμονή που προκαλείται από ενδοτοξίνες μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη του ήπατος.

Καινοτόμα σφαιρίδια άνθρακα, που εφευρέθηκαν από ερευνητές στο UCL, μειώνουν τα κακά βακτήρια και τη φλεγμονή σε ζωικά μοντέλα, τα οποία συνδέονται με την κίρρωση του ήπατος και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Gut, διαπίστωσε ότι τα σφαιρίδια άνθρακα, με άδεια για το UCL-spinout Yaqrit, ήταν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και είχαν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του εγκεφάλου σε αρουραίους και ποντίκια. Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δούμε εάν τα ίδια οφέλη μπορούν να πραγματοποιηθούν στους ανθρώπους, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη χρήση τους για τη θεραπεία ασθενειών που συνδέονται με την κακή υγεία του εντέρου. Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με κίρρωση του ήπατος και 10 εκατομμύρια έχουν κίρρωση συν μια επιπλέον επιπλοκή. Εξηγώντας τις τρέχουσες κλινικές προκλήσεις, ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Rajiv Jalan από το UCL Institute for Liver and Digestive Health, είπε: “Η επίδραση του μικροβιώματος του εντέρου στην υγεία μόλις αρχίζει να εκτιμάται πλήρως. Τα «κακά» βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να υπερνικήσουν τα «καλά» βακτήρια που διατηρούν το έντερο υγιές.

“Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνουν αυτό είναι με την απέκκριση ενδοτοξίνης, τοξικών μεταβολιτών και κυτταροκινών που μεταμορφώνουν το περιβάλλον του εντέρου για να το κάνουν πιο ευνοϊκό και εχθρικό για τα καλά βακτήρια. Αυτές οι ουσίες, ιδιαίτερα η ενδοτοξίνη, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου και να αυξήσουν τη διαρροή το τοίχωμα του εντέρου, με αποτέλεσμα τη βλάβη σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

“Στην κίρρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ουλές στο ήπαρ, είναι γνωστό ότι η φλεγμονή που προκαλείται από ενδοτοξίνες μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη του ήπατος. Μέρος της τυπικής θεραπείας για την κίρρωση είναι τα αντιβιοτικά που στοχεύουν στον έλεγχο των κακών βακτηρίων, αλλά αυτό συνοδεύεται από τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και χρησιμοποιείται μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου».

Για να ξεπεραστεί αυτό, οι επιστήμονες στο UCL, σε συνεργασία με το Yaqrit, ανέπτυξαν μικροσκοπικά στοματικά σφαιρίδια άνθρακα, που έχουν μια ειδική μικροσκοπική φυσική δομή σχεδιασμένη να απορροφά τόσο μεγάλα όσο και μικρά μόρια στο έντερο. Στη μελέτη, ερευνητές από το UCL εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των σφαιριδίων άνθρακα, γνωστών με το όνομα προϊόντος CARBALIVE, για την αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και αξιολόγησαν τον αντίκτυπο στη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του εγκεφάλου σε αρουραίους και ποντίκια.

Διαπίστωσαν ότι όταν καταπίνονται καθημερινά για αρκετές εβδομάδες, τα σφαιρίδια ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη της προόδου των ηπατικών ουλών και τραυματισμών σε ζώα με κίρρωση και μειωμένη θνησιμότητα σε ζώα με οξεία σε χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (ACLF). Τα σφαιρίδια δοκιμάστηκαν επίσης σε 28 ασθενείς με κίρρωση και αποδείχθηκαν ασφαλή με αμελητέες παρενέργειες. Εάν τα ίδια οφέλη που παρατηρούνται σε ζωικά μοντέλα εμφανίζονται και στους ανθρώπους, τα σφαιρίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου.

Ο Michal Kowalski, Αντιπρόεδρος και επικεφαλής προϊόντων CARBALIVE στο Yaqrit, είπε: «Αυτές οι νέες, κατασκευασμένες χάντρες άνθρακα, οι οποίες καταπίνονται και περνούν από το σώμα αναλλοίωτες, είναι μικρότερες από έναν κόκκο αλατιού. «Λειτουργούν απορροφώντας τις ενδοτοξίνες και άλλους μεταβολίτες που παράγονται από τα «κακά» βακτήρια στο έντερο, δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για την άνθηση των καλών βακτηρίων και βοηθώντας στην αποκατάσταση της υγείας του μικροβιώματος. Αυτό αποτρέπει αυτές τις τοξίνες από την έκπλυση σε άλλες περιοχές του σώματος προκαλώντας βλάβες, όπως κάνουν στην κίρρωση.

«Τα αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα είναι πολύ θετικά, με μείωση της διαπερατότητας του εντέρου, ηπατική βλάβη, καθώς και δυσλειτουργία του εγκεφάλου και των νεφρών».Τα αποτελέσματα ανοίγουν την πόρτα για περαιτέρω δοκιμές για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των σφαιριδίων άνθρακα στους ανθρώπους, μία από τις οποίες πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. Εάν τα σφαιρίδια αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στο να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηπατικής βλάβης, θα μπορούσαν να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τη θεραπεία ηπατικής νόσου και πιθανώς άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με κακή υγεία του μικροβιώματος.

Ο καθηγητής Jalan, καθηγητής Ηπατολογίας στο UCL και σύμβουλος στο Royal Free Hospital, πρόσθεσε: Έχω μεγάλες ελπίδες ότι ο θετικός αντίκτυπος αυτών των σφαιριδίων άνθρακα σε ζωικά μοντέλα θα φανεί στους ανθρώπους, κάτι που είναι συναρπαστικό όχι μόνο για τη θεραπεία ηπατική νόσο, αλλά πιθανώς οποιαδήποτε κατάσταση υγείας που προκαλείται ή επιδεινώνεται από ένα μικροβίωμα του εντέρου που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για παράδειγμα, το οποίο αυξάνεται σε πολλές χώρες.

Η μελέτη είναι άλλο ένα ορόσημο σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε στο UCL και εξελίχθηκε στο spin-out Yaqrit, χάρη στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020. Αυτό μας επέτρεψε να χτίσουμε ένα εργοστάσιο για την κατασκευή των σφαιριδίων και επέτρεψε την έρευνα ανακάλυψης για τις πιθανές χρήσεις τους, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το ταξίδι θα τελειώσει με την έγκριση αυτών των σφαιριδίων για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου και άλλων καταστάσεων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κεφίρ: Η δύναμη των προβιοτικών για την υγεία του εντέρου

Έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά και τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με σχιζοφρένεια

Ερευνητές συνθέτουν λεπτομερή κατάλογο βακτηρίων που ζουν σε μεταστάσεις καρκίνου

Πράσινα κρεμμύδια: Φίλοι των αρθρώσεων και του εντέρου σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεοδήγηση θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοοδηγούμενων ταξί και των ανθρώπων

Τηλεοδήγηση: Η τηλεοδήγηση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που θα μπορούσε ενδεχομένως να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλήρως αυτόνομων οχημάτων και των ταξί που λειτουργούν από ανθρώπους

Μυϊκές παθήσεις: Μύες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο αποκαλύπτουν τα μυστήριά τους

Μυϊκές παθήσεις: Προκαλούμενο από μια γενετική διαταραχή, το LGMD2B εμποδίζει το σώμα να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική μορφή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται δυσφερλίνη.

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Close Icon