ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβίωμα του εντέρου: Γνωρίστε το Asaccharobacter celatus – το μικρόβιο της υγείας του εγκεφάλου

Μικροβίωμα του εντέρου: Γνωρίστε το Asaccharobacter celatus – το μικρόβιο της υγείας του εγκεφάλου

Αυτή η έρευνα φαίνεται πολλά υποσχόμενη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε τα πιθανά οφέλη τόσο από το βακτήριο A celatus όσο και από τις τροφές σόγιας, βοηθώντας τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν.

Μικροβίωμα του εντέρου: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους επιστήμονες όσο και από το κοινό για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας αιχμηρό και τον εγκέφαλό μας υγιή καθώς μεγαλώνουμε. Ενώ ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας δεν μπορούν να τροποποιηθούν, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στους οποίους έχουμε έλεγχο και τα στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορούν να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης. Για παράδειγμα, η άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η υγιεινή διατροφή, επίσης, έχει συνδεθεί με καλύτερη απόδοση σε γνωστικά καθήκοντα. Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν επίσης ότι τα βακτήρια του εντέρου μας μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στο να μας βοηθούν να διατηρήσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας καθώς γερνάμε. Η δική μου προκαταρκτική έρευνα προτείνει ότι ένα μικρόβιο του εντέρου που ονομάζεται Asaccharobacter celatus (A celatus) θα μπορούσε να είναι χρήσιμο.

Γνωστική εξασθένηση και άνοια

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυξημένα περιστατικά λήθης καθώς μεγαλώνουν, όπως να ανακατεύουν ημερομηνίες για ραντεβού ή να ξεχάσουν για λίγο πού πάρκαραν το αυτοκίνητό τους. Αυτές οι σπάνιες στιγμές λήθης είναι φυσιολογικές – μια μικρή απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι χαρακτηριστική καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, καθώς η εγκεφαλική λειτουργία συνεχίζει να μειώνεται, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να έχουν περισσότερα συμπτώματα πιο συχνά. Οι επιστήμονες το αναφέρουν ως «ήπια γνωστική εξασθένηση». Ανησυχητικά, αυτό συχνά εξελίσσεται σε πιο σοβαρή έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας γνωστή ως άνοια. Η άνοια επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 82 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα βακτήρια του εντέρου

Τα βακτήρια στο έντερό μας εκτελούν λειτουργίες που ωφελούν τη γενική υγεία μας. Για παράδειγμα, διάφορα βακτήρια εμπλέκονται στην παραγωγή απαραίτητων βιταμινών. Ένα celatus, μαζί με ορισμένα άλλα βακτήρια, είναι ικανό να παράγει μια ένωση γνωστή ως equol. Αυτά τα βακτήρια παράγουν equol από μια ένωση που ονομάζεται daidzein, η οποία βρίσκεται σε προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας, το τόφου και το tempeh. Αν και το equol δεν είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, έχει συνδεθεί με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά δεν έχουν όλοι αρκετό A celatus στο έντερό τους για να παράγουν equol. Μια σειρά παραγόντων επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, της γεωγραφικής περιοχής και της διατροφής. Τα άτομα που έχουν χαμηλές ποσότητες A celatus, ή βακτήρια όπως αυτό, ονομάζονται «παραγωγοί μη ισομερών». Το 70% του δυτικού πληθυσμού είναι παραγωγοί non-equol, ενώ μόνο το 50% περίπου των Ιαπώνων δεν παράγει equol. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να επηρεάσουμε τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας μέσω της διατροφής μας, και αυτό φαίνεται να ισχύει για το A celatus. Η έρευνα προτείνει ότι είναι δυνατό να μεταβείτε από μη-equol σε παραγωγό equol καταναλώνοντας τροφές σόγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε daidzein, την ένωση που το A celatus μετατρέπει σε equol. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι στην Ιαπωνία είναι πιο πιθανό να είναι παραγωγοί equol—καταναλώνουν περισσότερα προϊόντα σόγιας σε σύγκριση με τους ανθρώπους από τις δυτικές χώρες. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών σόγιας στη διατροφή δεν έχει καμία επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή κατανάλωση τροφών σόγιας στην ομάδα που μελετάται ή στους συμμετέχοντες που δεν έχουν αρκετά βακτήρια A celatus για να παράγουν ισοζύγιο. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι, παράλληλα με τα βακτήρια που έχουμε ήδη στο μικροβίωμα του εντέρου μας, αυτό που τρώμε θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντικό. Και τα δύο μπορεί να είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία και για την αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης.

Η έρευνά μου

Πρόσφατα ολοκλήρωσα μια μελέτη που έδειξε ότι το celatus συσχετίστηκε με ένα συστατικό της εγκεφαλικής λειτουργίας που είναι γνωστό ως εκτελεστική λειτουργία. Αυτό σχετίζεται με πολύπλοκες γνωστικές εργασίες που εκτελούμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του να κάνουμε μαθηματικά στο μυαλό μας ή να αναδιοργανώνουμε τις εργασίες της ημέρας στο μυαλό μας όταν κάτι αλλάζει απροσδόκητα. Βρήκα ότι όσο περισσότερα βακτήρια A celatus ήταν σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών (μετρούμενα με αλληλούχιση δειγμάτων κοπράνων), τόσο μεγαλύτερη ήταν η βαθμολογία τους σε ένα τεστ εκτελεστικής λειτουργίας. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές. Αυτή η έρευνα φαίνεται πολλά υποσχόμενη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε τα πιθανά οφέλη τόσο από το βακτήριο A celatus όσο και από τις τροφές σόγιας, βοηθώντας τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλαγές στο μικροβίωμα εντέρου στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν το ανοσοποιητικό

Κοινό πρόσθετο τροφίμων παρεμβαίνει στην υγεία του εντέρου μας

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής

Χτίστε το ανοσοποιητικό σας με συγκεκριμένες τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πρόβλεψη βέλτιστων ιατρικών παρεμβάσεων

«Βλέπουμε μια πιθανή ευκαιρία να ενσωματώσουμε το μοντέλο μας στο υπάρχον σύστημά τους, το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την παρακολούθηση του κινδύνου του αναπνευστήρα και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων διασωλήνωσης». "Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μετάβαση της έρευνάς μας από τις θεωρητικές κατασκευές σε πρακτικές, πραγματικές εφαρμογές εντός ιατρικών πλαισίων", λέει ο καθηγητής Zheng.