ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέεται με τη βακτηριακή ποικιλότητα στο μικροβίωμα του εντέρου;

Ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέεται με τη βακτηριακή ποικιλότητα στο μικροβίωμα του εντέρου;

Ευερέθιστο έντερο: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της χαμηλότερης βακτηριακής ποικιλότητας στο μικροβίωμα του εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της χαμηλότερης βακτηριακής ποικιλότητας στο μικροβίωμα του εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Κανονικά, «περισσότερα από 10.000 είδη μικροοργανισμών ζουν στο ανθρώπινο έντερο», σημείωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jung Ok Shim, καθηγητής παιδιατρικής γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής στο Korea University College of Medicine στη Σεούλ. Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές συνδύασαν το δικό τους σύνολο δεδομένων με εννέα άλλα δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 576 ασθενείς με IBS και 487 υγιείς ασθενείς «ελέγχου». Τι βρήκαν; Τα βακτήρια του εντέρου ήταν λιγότερο διαφορετικά σε ασθενείς με IBS από ότι σε υγιείς ανθρώπους, είπε ο Shim.

Συνδέεται το μικροβίωμα του εντέρου με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Το επίπεδο αφθονίας 21 συγκεκριμένων βακτηριακών ειδών διέφερε επίσης μεταξύ ασθενών με IBS και υγιών μαρτύρων, αν και τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 18 Ιανουαρίου στο Microbiology Spectrum, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Η μελέτη απέδειξε ότι αυτή η διαταραγμένη βακτηριακή κοινότητα του εντέρου “σχετίζεται με το IBS, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι αιτιολογική”, δήλωσε ο Shim σε δελτίο τύπου της κοινωνίας. «Χρειάζονται λειτουργικές μελέτες για να αποδειχθεί εάν η αλλαγή στους μικροοργανισμούς του εντέρου συμβάλλει στην ανάπτυξη του IBS».

Το IBS είναι μια κοινή πάθηση, που προκαλεί φούσκωμα, διάρροια, πόνο στο στομάχι και κράμπες. Η αιτία της είναι άγνωστη και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. «Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες ασθενών με IBS, η αλλοιωμένη μικροχλωρίδα του εντέρου προτάθηκε ως μία από τις πιθανές αιτίες του IBS», έγραψαν οι ερευνητές. «Η οξεία βακτηριακή γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει χρόνια, ασυμπτωματική, χαμηλού βαθμού φλεγμονή του εντερικού τοιχώματος επαρκής για να αλλάξει τη λειτουργία των νευρομυϊκών και των επιθηλιακών κυττάρων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό;

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ενήλικες άνω των 40 ετών

Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα με καρκίνο

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ανέφεραν διάφορες προκλήσεις όταν βγήκαν ραντεβού, κυρίως επικοινωνία των αναγκών τους και διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους και αμηχανίας.