Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα: Η σύνθεση μικροβίων στο έντερο είναι μοναδική

Μικροβίωμα: Η σύνθεση μικροβίων στο έντερο είναι μοναδική

Μικροβίωμα: Η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν τρώνε το ίδιο.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποδηλώνει ότι ένα μέρος του πληθυσμού της Δανίας έχει μια σύνθεση μικροβίων του εντέρου που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα από τα μικρόβια στα έντερα των συναδέλφων τους Δανών. Η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν τρώνε το ίδιο.

Όσο άδικο κι αν είναι, μερικοί από εμάς φαίνεται να παχαίνουν κοιτάζοντας μόνο ένα πιάτο με χριστουγεννιάτικα μπισκότα, ενώ άλλοι μπορούν να τα παρατήσουν και να μην κερδίσουν ούτε γραμμάριο. Μέρος της εξήγησης θα μπορούσε να σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου μας. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που διεξήχθη στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Microbiome.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν την υπολειμματική ενέργεια στα κόπρανα 85 Δανών για να εκτιμήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το υπόλοιπο 60%.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι εκείνοι που άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10% περισσότερο κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε επιπλέον εννέα κιλά. “Μπορεί να έχουμε βρει το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν δεν τρώνε περισσότερο ή διαφορετικά. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Henrik Roager του Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή την ποσότητα της άσκησης που κάνει. Μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου τους. Η λεγόμενη σύνθεση τύπου Β (στην οποία κυριαρχούν τα βακτήρια Bacteroides) είναι πιο αποτελεσματική στην εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και παρατηρήθηκε στο 40% των συμμετεχόντων.

Μετά τη μελέτη, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση επειδή έχει βακτήρια του εντέρου που είναι λίγο πολύ αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας. Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες θερμίδες να είναι διαθέσιμες για τον ανθρώπινο ξενιστή από την ίδια ποσότητα τροφής.

«Το γεγονός ότι τα βακτήρια του εντέρου μας είναι εξαιρετικά στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα είναι βασικά καλό, καθώς ο μεταβολισμός των βακτηρίων στην τροφή παρέχει επιπλέον ενέργεια με τη μορφή, για παράδειγμα, λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι μόρια που μπορεί το σώμα μας. Αλλά αν καταναλώνουμε περισσότερο από ό,τι καίμε, η επιπλέον ενέργεια που παρέχεται από τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Henrik Roager.

Από το στόμα μέχρι τον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και τέλος μέχρι το ορθό, η τροφή που τρώμε χρειάζεται ένα ταξίδι 12 έως 36 ωρών, περνώντας αρκετούς σταθμούς στη διαδρομή, προτού το σώμα εξάγει όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού για κάθε συμμετέχοντα, που όλοι είχαν παρόμοια διατροφικά πρότυπα. Εδώ, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εκείνοι με μεγάλους χρόνους ταξιδιού στην πέψη θα είναι αυτοί που θα συλλέγουν την περισσότερη διατροφή από την τροφή τους. Όμως η μελέτη βρήκε το ακριβώς αντίθετο.

Σχετικά με τα βακτήρια του εντέρου:

  • Ο καθένας έχει μια μοναδική σύνθεση βακτηρίων του εντέρου – που διαμορφώνεται από τη γενετική, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.
  • Η συλλογή των βακτηρίων του εντέρου, που ονομάζεται μικροβίωμα του εντέρου, είναι σαν ένας ολόκληρος γαλαξίας στο έντερό μας, με 100 δισεκατομμύρια από αυτά ανά γραμμάριο κοπράνων.
  • Τα βακτήρια του εντέρου στο παχύ έντερο χρησιμεύουν για τη διάσπαση μερών τροφής που τα πεπτικά ένζυμα του σώματός μας δεν μπορούν, π.χ. διαιτητικές ίνες.
  • Οι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες με βάση την παρουσία και την αφθονία τριών βασικών ομάδων βακτηρίων που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς: τύπου Β (Bacteroides), τύπου R (Ruminococcaceae) και τύπου P (Prevotella).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό ασθενών με καρκίνο

Επιστήμονες αναδεικνύουν τον ρόλο των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό που πλήττει τους καρκινοπαθείς

Βελτίωση στην υγεία του εντέρου σε παιδιά με αυτισμό

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια για τον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.