Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα: Ο ρόλος των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό ασθενών με καρκίνο

Μικροβίωμα: Ο ρόλος των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό ασθενών με καρκίνο

Μικροβίωμα: Ένα αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου είναι μια αιτία πυρετού που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Ένα αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου είναι μια αιτία πυρετού που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η κακή όρεξη κατά τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να πυροδοτήσει τις βιολογικές δυνάμεις που μπορούν επίσης να αυξήσουν δυσμενώς τη θερμοκρασία του σώματος. Το φαινόμενο ντόμινο που οδηγεί σε επικίνδυνους πυρετούς στους καρκινοπαθείς οφείλεται στην απώλεια λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, μια κατάσταση που ονομάζεται ουδετεροπενία. Η χημειοθεραπεία μειώνει τα ουδετερόφιλα του αίματος με αποτέλεσμα πυρετό σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους, τους καρκινοπαθείς. Η νέα έρευνα ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου και στο πώς μπορεί να προάγει τον ουδετεροπενικό πυρετό.

 

Ουδετεροπενία και πυρετός

Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Καρκίνου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson στο Χιούστον αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια αύξηση σε ένα συγκεκριμένο είδος επιβλαβών βακτηρίων μπορεί να κατακλύσει το έντερο μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Η έρευνα προσθέτει μια δελεαστική νέα διάσταση κατανόησης στο ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε μία από τις πιο ευρέως χορηγούμενες μορφές φροντίδας του καρκίνου.

«Δεν αναπτύσσουν πυρετό όλοι οι ασθενείς με καρκίνο και σοβαρή ουδετεροπενία [αλλά] το μικροβίωμα των κοπράνων μπορεί να παίζει ρόλο» στην περιπλοκή της προόδου των ασθενών, αναφέρει ο Δρ Zaker Schwabkey, από το τμήμα γονιδιωματικής ιατρικής στο MD Anderson. Ως επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας ανάλυσης για την ουδετεροπενία και τον πυρετό σε ασθενείς με καρκίνο, ο Schwabkey και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν μερικούς τρόπους με τους οποίους τα επιβλαβή μικρόβια του εντέρου μπορούν να αυξηθούν ως συνέπεια της χημειοθεραπείας. Οι ανησυχίες σχετικά με την ουδετεροπενία και τον πυρετό είναι σημαντικές επειδή εκτιμάται ότι τα μισά άτομα με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία αναπτύσσουν κάποιου βαθμού ουδετεροπενία.

Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για λευχαιμία, είναι μια κοινή παρενέργεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής ορίζει τον πυρετό σε ουδετεροπενικούς ασθενείς ως μια μοναδική στοματική θερμοκρασία περίπου 38,3 C. ή, μια θερμοκρασία 38,0 C που διατηρήθηκε σε διάστημα μιας ώρας. Ο ουδετεροπενικός πυρετός σε οποιονδήποτε υποβάλλεται σε θεραπεία καρκίνου θεωρείται επείγουσα ανάγκη επειδή αυτοί οι ασθενείς είναι ανοσοκατασταλμένοι και η υποκείμενη λοίμωξη μπορεί να μετατραπεί σε απειλητική για τη ζωή σήψη.

Οι ογκολόγοι υπογραμμίζουν επίσης ότι οι ασθενείς που αναπτύσσουν ουδετεροπενία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν. Η ευπάθεια στη μόλυνση μπορεί να εντοπιστεί άμεσα στην έλλειψη επαρκούς πληθυσμού ουδετερόφιλων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις για να σκοτώσουν διεισδυτικούς οργανισμούς που προκαλούν μόλυνση. Η έρευνα του MD Anderson εξέτασε πώς η κυτταροτοξική χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση ορισμένων μεταβολιτών του εντέρου, να αυξήσει το επίπεδο των επιβλαβών βακτηρίων και να μειώσει την προστατευτική επένδυση βλέννας των εντέρων.

Γυρίζοντας σε ένα ζωικό μοντέλο στο εργαστήριο, η ομάδα ανακάλυψε ότι όταν μετέφεραν τη μικροχλωρίδα του εντέρου από 119 ασθενείς με καρκίνο που ανέπτυξαν ουδετεροπενικό πυρετό σε ακτινοβολημένα ποντίκια, μερικά από τα ζώα ανέπτυξαν αναπόφευκτα και πυρετό. Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα κατά την ανάλυση της μικροχλωρίδας του εντέρου των ποντικών ήταν μια περίσσεια βακτηρίων Akkermansia που αποικοδομούν τη βλεννίνη, τα ίδια βακτήρια στους ασθενείς με ουδετεροπενικό πυρετό. Η μελέτη των δειγμάτων κοπράνων επιβεβαίωσε ότι το Akkermansia muciniphila πολλαπλασιάζεται πολύ απουσία επαρκών ουδετερόφιλων και συνδέεται με επακόλουθο πυρετό. Τα βακτήρια είναι επίσης αξιοσημείωτα επειδή είναι αποικοδομητικά της βλεννίνης, πράγμα που σημαίνει ότι καταστρέφουν ενεργά το προστατευτικό στρώμα βλεννίνης των εντέρων.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την υπερφαγία γλυκών τροφών

Η Covid έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο

Ο Covid-19 επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας

Μπορούν τα βακτήρια του εντέρου να προκαλέσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η διαταραχή της ισορροπίας του εντέρου σχετίζεται με την αυξημένη θνησιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".