Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβίωμα: Τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την υπερφαγία γλυκών τροφών

Μικροβίωμα: Τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την υπερφαγία γλυκών τροφών

Μικροβίωμα: Νέα έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να καταστείλουν τη συμπεριφορά υπερφαγίας. 

Νέα έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να καταστείλουν τη συμπεριφορά υπερφαγίας. Τα γλυκά σνακ και επιδόρπια είναι παραδείγματα των αποκαλούμενων «γευστικών τροφών»—φαγητά που καταναλώνονται για ηδονική απόλαυση, όχι απλώς από πείνα ή διατροφική ανάγκη. Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που απολαμβάνουν αυτού του είδους τον ηδονισμό: και στα ποντίκια αρέσει να τρώνε επιδόρπιο. Ακόμη και όταν έχουν μόλις φάει, εξακολουθούν να καταναλώνουν σνακ με ζάχαρη εάν είναι διαθέσιμα.

Η νέα μελέτη του Caltech δείχνει ότι η απουσία ορισμένων βακτηρίων του εντέρου κάνει τα ποντίκια να τρώνε εύγευστα τρόφιμα: Ποντίκια με μικροβιώματα που διαταράστηκαν από αντιβιοτικά από το στόμα κατανάλωναν 50% περισσότερα σφαιρίδια ζάχαρης σε διάστημα δύο ωρών από ποντίκια με βακτήρια του εντέρου. Όταν τα μικροβιώματά τους αποκαταστάθηκαν μέσω μεταμοσχεύσεων κοπράνων, τα ποντίκια επέστρεψαν στην κανονική συμπεριφορά σίτισης.

Επιπλέον, δεν είναι όλα τα βακτήρια στο έντερο ικανά να καταστείλουν την ηδονική σίτιση, αλλά μάλλον συγκεκριμένα είδη φαίνεται να αλλάζουν τη συμπεριφορά. Η υπερφαγία ισχύει μόνο για εύγευστα τρόφιμα. Ποντίκια με ή χωρίς μικροχλωρίδα του εντέρου και τα δύο εξακολουθούν να τρώνε την ίδια ποσότητα της κανονικής τους διατροφής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει σημαντικές επιρροές στη συμπεριφορά και ότι αυτές οι επιδράσεις μπορούν να διαμορφωθούν όταν η μικροχλωρίδα υφίσταται χειρισμό.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής James Ousey στο εργαστήριο των Sarkis Mazmanian, Luis B. και Nelly Soux Καθηγήτρια Μικροβιολογίας. Μια εργασία που περιγράφει την έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό Current Biology στις 29 Νοεμβρίου. “Το μικροβίωμα του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει πολλές συμπεριφορές και καταστάσεις ασθενειών σε μοντέλα ποντικών, από την κοινωνικότητα και το άγχος μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον”, λέει ο Mazmanian.

“Η πρόσφατη εκτίμηση ότι οι διατροφικές συμπεριφορές, που οδηγούνται από κίνητρα, υπόκεινται στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και άλλες μεταβολικές καταστάσεις, αλλά ίσως και την υπερβολική χρήση αλκοόλ, νικοτίνης ή παράνομων ουσιών που φέρνουν ευχαρίστηση.” Για να εξετάσει πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρέασε τις διατροφικές συμπεριφορές, ο Ousey έδωσε σε μια ομάδα ποντικών αντιβιοτικά για τέσσερις εβδομάδες, εξαλείφοντας τα βακτήρια του εντέρου των ζώων.

Στη συνέχεια συνέκρινε τη συμπεριφορά τους στη διατροφή με κανονικά ποντίκια με υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου. Οι δύο ομάδες έφαγαν περίπου την ίδια ποσότητα από την τυπική δίαιτά τους για ποντίκια, που ονομάζεται τσόου. Αλλά η πραγματική διαφορά ήταν στο πόση εύγευστη, ή σαν επιδόρπιο, φαγητό κατανάλωναν τα ποντίκια. Όταν παρουσιάστηκαν με σφαιρίδια υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη, τα ποντίκια που έλαβαν αντιβιοτικά έφαγαν 50% περισσότερα σφαιρίδια σε διάστημα δύο ωρών και έφαγαν σε μεγαλύτερες εκρήξεις από τα υγιή ποντίκια τους.

Τι συμβαίνει στην μικροχλωρίδα του εντέρου;

Η μικροχλωρίδα του εντέρου περιέχει εκατοντάδες είδη βακτηρίων και η ομάδα υποψιάστηκε ότι ορισμένα είχαν μεγαλύτερη επιρροή από άλλα στην οδήγηση της συμπεριφοράς υπερφαγίας. “Για να καταλάβω ποια συγκεκριμένα μικρόβια μπορεί να εμπλέκονται, έδωσα σε διαφορετικές ομάδες ποντικών διαφορετικά αντιβιοτικά ξεχωριστά”, εξηγεί ο Ousey. “Τα διαφορετικά αντιβιοτικά στοχεύουν διαφορετικά βακτήρια. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι τα ποντίκια που έλαβαν είτε αμπικιλλίνη ή βανκομυκίνη, αλλά όχι νεομυκίνη ή μετρονιδαζόλη, καταναλώνουν υπερβολικά αυτά τα σφαιρίδια με υψηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη σε σύγκριση με τα μάρτυρα. που είναι ευαίσθητη είτε στην αμπικιλλίνη είτε στη βανκομυκίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της φυσιολογικής απόκρισης στα εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα”.

Στη συνέχεια, η ομάδα αναγνώρισε ότι τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων από την οικογένεια S24-7 (ένας τύπος βακτηρίων που είναι ειδικό για τα ποντίκια εργαστηρίου) και από το γένος Lactobacillus συσχετίστηκαν με μειωμένη υπερκατανάλωση. Όταν αυτά τα βακτηριακά είδη δόθηκαν στα ποντίκια που έλαβαν αντιβιοτικά, αλλά όχι σε άλλα βακτήρια, η ηδονική σίτιση κατεστάλη. Αν και η μελέτη εξάγει μόνο συμπεράσματα σχετικά με τη μικροχλωρίδα του ποντικιού, ανοίγει νέες κατευθύνσεις μελέτης για την κατανόηση του πώς και γιατί μπορεί να οδηγηθούμε στην υπερβολική κατανάλωση σνακ με ζάχαρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέονται τα cheat meals με τις διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν από την ηλικία των 9 ετών

Η Covid έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο

Ο Covid-19 επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Τι μπορείτε να φτιάξετε αν έχετε μόνο καρότα κοτόπουλο και ντομάτες;

Φαγητό υλικά: Τα καρότα, το κοτόπουλο και οι ντομάτες προσφέρουν μια ευέλικτη τριάδα συστατικών που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon