Ψυχική Υγεία

Διαταραχή υπερφαγίας παιδιά: Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία

Διαταραχή υπερφαγίας παιδιά: Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία

Διαταραχή υπερφαγίας παιδιά: «Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η διαταραχή της υπερφαγίας είναι συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, ακόμη και από πολύ, πολύ μικρή ηλικία», σημείωσε ο Murray. «Το ερώτημα που δεν γνωρίζουμε, και είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε εν καιρώ, είναι εάν η επιτυχής θεραπεία της διαταραχής υπερφαγίας στα παιδιά βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου», προσέθεσε.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά με διατροφική διαταραχή υπερφαγίας έχουν ανωμαλίες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την αναστολή. Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας έχουν συχνά επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και αγωνίζονται να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους. Όσοι πάσχουν από τη διαταραχή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακά προβλήματα και σκέψεις αυτοκτονίας. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν σαρώσεις εγκεφάλου και άλλα δεδομένα από 71 παιδιά στις ΗΠΑ με διαταραχή υπερφαγίας και 74 παιδιά χωρίς τη διαταραχή. Τα παιδιά ήταν μεταξύ 9 και 10 ετών.

«Σε παιδιά με διαταραχή υπερφαγίας, βλέπουμε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στις περιοχές που συνδέονται ειδικά με την ανταμοιβή και την παρορμητικότητα ή την ικανότητα αναστολής της ανταμοιβής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Stuart Murray, διευθυντής του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Keck School of Medicine, στο Λος Άντζελες.

“Αυτά τα παιδιά έχουν μια πολύ, πολύ αυξημένη ευαισθησία ανταμοιβής, ειδικά σε θερμιδικά πυκνά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για έλλειψη πειθαρχίας σε αυτά τα παιδιά”, δήλωσε ο Murray σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry Research. «Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η διαταραχή της υπερφαγίας είναι συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, ακόμη και από πολύ, πολύ μικρή ηλικία», σημείωσε ο Murray.

«Το ερώτημα που δεν γνωρίζουμε, και είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε εν καιρώ, είναι εάν η επιτυχής θεραπεία της διαταραχής υπερφαγίας στα παιδιά βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου», προσέθεσε. «Η πρόγνωση σχεδόν όλων των ψυχιατρικών παθήσεων είναι καλύτερη αν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις στην παιδική ηλικία», διευκρίνισε. Η θεραπεία επιδιώκει να μειώσει την συχνότητα που ασθενείς έχουν επεισόδια υπερφαγίας αφαιρώντας «τροφές που προκαλούν» και αντιμετωπίζοντας την υποκείμενη κατάθλιψη ή το άγχος, αλλά, όπως σημείωσε ο Murray η θεραπεία με φάρμακα και ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο περίπου τις μισές φορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές για την ενίσχυση της εικόνας σώματος των εφήβων

Το πρόβλημα που αφορά ως επί το πλείστον αντιλήψεις για την εικόνα του σώματος, η διατροφική διαταραχή

Εκτινάχτηκαν οι διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους στην πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.

Ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο

Αδικία ανισότητα: Η ψυχική υγεία ενός λαού, αντικατοπτρίζει τις προκύπτουσες ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ψυχικά οφέλη των τροφών

Ευεξία: Οι καταναλωτές άρχισαν να νοιάζονται περισσότερο για τη συνολική υγεία και ευεξία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με την επίδραση των τροφίμων στην υγεία να τραβάει περισσότερη προσοχή.