Τεχνολογία

Τεχνολογία: Αλλάζει ο τρόπος που γίνονται οι χημειοθεραπείες

Τεχνολογία: Αλλάζει ο τρόπος που γίνονται οι χημειοθεραπείες

Τεχνολογία: Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να παρέχουν με ασφάλεια μια σταθερή παροχή χημειοθεραπείας απευθείας στους όγκους του εγκεφάλου - κάτι που ελπίζουν ότι θα είναι μια σημαντική πρόοδος για ασθενείς με ανίατους καρκίνους. 

Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να παρέχουν με ασφάλεια μια σταθερή παροχή χημειοθεραπείας απευθείας στους όγκους του εγκεφάλου – κάτι που ελπίζουν ότι θα είναι μια σημαντική πρόοδος για ασθενείς με ανίατους καρκίνους.

Η τεχνολογία εξελίσσει τις χημειοθεραπείες

Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα εμφυτεύσιμο σύστημα αντλίας που παρέχει μια σταθερή σταγόνα χημειοθεραπείας κατευθείαν στον όγκο του εγκεφάλου. Οι ερευνητές το δοκίμασαν σε πέντε ασθενείς που είχαν υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα, μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή όγκου στον εγκέφαλο. Βρήκαν ότι το σύστημα ήταν σε θέση να χτυπήσει όγκους ασθενών με δόσεις χημειοθεραπείας που ήταν 1.000 φορές υψηλότερες από ό,τι είναι δυνατό με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία. Και δεν υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες.

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είπαν οι ειδικοί, είναι εάν η προσέγγιση μπορεί τελικά να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων. Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου που διαγιγνώσκεται σε περίπου 12.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με την American Brain Tumor Association. Οι ενήλικες με τη νόσο ζουν συνήθως για περίπου 15 μήνες μετά τη διάγνωση. Ο γερουσιαστής Edward Kennedy και ο John McCain πέθαναν και οι δύο από την ασθένεια.

Το γλοιοβλάστωμα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί για διάφορους λόγους. Πρώτον, δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση, επειδή ο όγκος έχει επεκτάσεις που μοιάζουν με δάχτυλα που συνυφαίνονται με τον φυσιολογικό εγκεφαλικό ιστό. «Δεν υπάρχει πραγματικό όριο μεταξύ του σημείου έναρξης του όγκου και της έναρξης του υγιούς εγκεφαλικού ιστού», δήλωσε ο Δρ Adam Sonabend, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογικής χειρουργικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται τακτικά, είπε, για την αφαίρεση όσο το δυνατόν περισσότερου όγκου και τον έλεγχο των συμπτωμάτων των ασθενών. Αλλά ο καρκίνος συνεχώς μεγαλώνει ξανά. Με καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος, η χημειοθεραπεία ή άλλοι τύποι φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν μείνει πίσω μετά την επέμβαση. Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο για να γίνει αυτό με τον καρκίνο του εγκεφάλου: ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα όριο εξειδικευμένων κυττάρων που εμποδίζει τις τοξικές ουσίες να περάσουν στον εγκέφαλο. Αυτό είναι καλό, αλλά σημαίνει επίσης ότι τα περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας δεν μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο. Μόνο περίπου το 2% μπορεί να το κάνει, είπε ο Sonabend, και δεν είναι απαραίτητα τα καλύτερα φάρμακα για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος.

Οι ερευνητές έχουν αναζητήσει εδώ και καιρό έναν τρόπο να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Μια προσέγγιση, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια, είναι η χορήγηση με βελτιωμένη μεταφορά — όπου η χημειοθεραπεία χορηγείται μέσω ενός καθετήρα που εισάγεται μέσω του κρανίου. Αλλά αυτό παρουσιάζει τους δικούς του περιορισμούς, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζέφρι Μπρους, καθηγητής και νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου New York-Presbyterian/Columbia στη Νέα Υόρκη.

Ο καθετήρας, ο οποίος είναι προσαρτημένος σε μια εξωτερική αντλία που αναδεύει τη χημειοθεραπεία, θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγήσει μόνο μία μόνο θεραπεία πριν πρέπει να αφαιρεθεί ο καθετήρας. Έτσι ο Bruce και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν έναν τρόπο να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα. «Εμφυτεύσαμε την αντλία κάτω από το δέρμα», είπε.

Η αντλία, η οποία τοποθετείται στην κοιλιακή χώρα, συνδέεται με έναν λεπτό καθετήρα που είναι τοποθετημένος με σπείρωμα στη θέση του όγκου στον εγκέφαλο. Αυτό επιτρέπει στη χημειοθεραπεία να διοχετεύεται αργά στον εγκέφαλο — με ρυθμό μερικών σταγόνων την ώρα, είπε ο Bruce. Η αντλία ελέγχεται με ασύρματη τεχνολογία, εξήγησε, και μπορεί να ξαναγεμιστεί με φάρμακα χρησιμοποιώντας μια σύριγγα.

Για την τρέχουσα μελέτη, η ομάδα του Bruce στρατολόγησε πέντε ασθενείς των οποίων το γλοιοβλάστωμα είχε αναπτυχθεί ξανά μετά την αρχική τους θεραπεία. Μόλις η ασθένεια υποτροπιάσει, είπε ο Bruce, οι ασθενείς συνήθως ζουν μόνο τρεις έως τέσσερις μήνες. Σε κάθε ασθενή εμφυτεύτηκε το νέο σύστημα αντλίας, εξοπλισμένο με το χημειο φάρμακο τοποτεκάνη (Hycamtin).

Η προσέγγιση ήταν ασφαλής και εφικτή, είπε ο Bruce. Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε σοβαρές επιπλοκές και ήταν σε θέση να κάνουν τις κανονικές καθημερινές τους ρουτίνες ενώ η αντλία παρέδιδε χημειοθεραπεία στους όγκους τους για τέσσερις εβδομάδες. Οι βιοψίες ιστών που ελήφθησαν πριν και μετά τη θεραπεία έδειξαν ότι σκότωνε τα καρκινικά κύτταρα ενώ φύλαγε τα υγιή, είπε ο Bruce.

Δυστυχώς, και οι πέντε ασθενείς τελικά υπέκυψαν στη νόσο τους, αφού τυπικά επιβίωσαν για ένα χρόνο. Ο Sonabend, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, χαρακτήρισε τα πρώτα ευρήματα “ενθαρρυντικά”, δείχνοντας την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα του εμφυτευμένου συστήματος. Όμως, επειδή η μελέτη ήταν τόσο μικρή και δεν είχε καμία ομάδα σύγκρισης που δεν είχε τη θεραπεία, είναι αδύνατο να πούμε εάν επέκτεινε τη ζωή των ασθενών, είπε ο Sonabend.

Ο Bruce συμφώνησε και είπε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί το πλεονέκτημα επιβίωσης — συμπεριλαμβανομένων μελετών ασθενών με πρόσφατα διαγνωσμένο, αντί για υποτροπιάζον, γλοιοβλάστωμα. Θεωρητικά, είπε ο Bruce, το εμφύτευμα θα μπορούσε να παρέχει μια σειρά φαρμάκων ή πολλά φάρμακα ταυτόχρονα. Αυτό είναι σημαντικό, είπαν και οι δύο γιατροί, επειδή τα γλοιοβλαστώματα ποικίλλουν ευρέως από τον έναν ασθενή στον άλλο και κανένα φάρμακο δεν αναμένεται να είναι μια μαγική σφαίρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει η πηγή του χιούμορ;

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τον εγκέφαλο;

Το ποσοστό των ψυχικά ασθενών αυξάνεται συνεχώς.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην πρόβλεψη της άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.