Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Στα πλαίσια των διυπηρεσιακών επιχειρησιακών συνεργασιών του ΕΚΑΒ για τον συντονισμό και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, διασώστες, νοσηλευτές και ιατροί του ΕΚΑΒ με τη συνδρομή δυνάμεων του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), συμμετείχαν με επιτυχία στην ευρείας κλίμακας άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη, με την γενική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024», η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι κύριοι στόχοι αυτής της ευρείας κλίμακας άσκησης πεδίου, η οποία διεξήχθη στην Κρήτη στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν να δοκιμαστεί και να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα (βάσει των ανάλογων σχεδίων), η διαλειτουργικότητα, ο συντονισμός και η συνολική επικοινωνία & πληροφόρηση κατά τη διαχείριση συμβάντων Εκτάκτων Αναγκών και Κρίσεων Έκτακτης Ανάγκης όλων των εμπλεκόμενων φορέων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε Τοπικό, Περιφερειακό και Κεντρικό Επίπεδο.

Βάσει του σεναρίου της, στις 22 και 23 Απριλίου 2024 κατόπιν 2 ισχυρών σεισμικών δονήσεων (6.4 R & 7.2 R) που σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου αντίστοιχα, εκδηλώθηκαν αρκετά συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, καταπτώσεις, καθιζήσεις, καταβυθίσεις ακτογραμμών, Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα-Tsunamis κλπ).

Τα παραπάνω φαινόμενα είχαν ως συνέπεια, το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Κρήτης να λάβει πληθώρα κλήσεων για εγκλωβισμένους τραυματίες από το Φαράγγι της Σαμαριάς, τη σήραγγα Τοπολιών, την πόλη των Χανίων (εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου), την πόλη του Ρεθύμνου (εγκαταστάσεις του παλιού αγροτικού συνεταιρισμού), το φαράγγι Κοτσυφού, την περιοχή Λινοπεράματα Ηρακλείου, την περιοχή Σφενδύλι, την περιοχή του Αγίου Νικολάου καθώς και στην περιοχή του Σπήλαιου Δικταίου Άντρου.

Άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), αφού διασφάλισε την λειτουργικότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών του νησιού, έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τους (ΤΕΠ) για την υποδοχή των τραυματιών εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων που καταγράφηκαν κατόπιν των σεισμών (κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων κλπ), ενώ το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Συντονιστικό Κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη επιχειρησιακή κάλυψη της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς τα αναφερόμενα θύματα στις πληγείσες περιοχές.

Σε αυτό πλαίσιο και με γνώμονα την διασφάλιση αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ (όπως προβλέπεται σε μαζικές καταστροφές) ενεργοποίησε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) σε πανελλαδικό επίπεδο, δίνοντας εντολή να μεταβούν άμεσα στην Κρήτη μεικτές ομάδες διασωστών και ιατρών αποτελούμενες από στελέχη του ΕΤΙΚ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας, έτσι ώστε να ενισχύσουν την υπάρχουσα ομάδα του ΕΤΙΚ Κρήτης.

Συνολικά 64 διασώστες, 3 νοσηλευτές & 6 ιατροί του ΕΚΑΒ έχοντας στη διάθεση τους 30 ασθενοφόρα, 4 μοτοσυκλέτες της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και 5 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), επί 2 ημέρες επιχείρησαν σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε συνολικά 95 περιστατικά τραυματισμών εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων που καταγράφηκαν κατόπιν των σεισμών. Από το σύνολο των περιστατικών, για τα 61 εξ αυτών κρίθηκε αναγκαία η επείγουσα διακομιδή τους προς τους κατάλληλους κοντινότερους Υγειονομικούς Σχηματισμούς για περαιτέρω νοσηλεία.

Λόγω των ειδικών απαιτήσεων της διενέργειας αλλά και της «εν θερμώ» αποτίμησης της άσκησης «ΜΙΝΩΑΣ 2024», στην Κρήτη παραβρέθηκε ομάδα αξιολογητών του ΕΚΑΒ, απαρτιζόμενη από στελέχη του γραφείου Ασκήσεων Ετοιμότητας του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους Αντιπροέδρους Παναγιώτη Κουτσουμπέλη & Μιχάλη Αγρανιώτη.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών (εν υπηρεσία) ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ΕΚΑΒ ο Άδωνις Γεωργιάδης

Συνάντηση του Προέδρου του ΕΚΑΒ με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

ΕΚΑΒ Ιωαννίνων: Περί άρνησης διακομιδής παιδιού από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων προς το Παίδων «Η Αγία Σοφία»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon