Greek English French German Italian

Ειδήσεις Φαρμακοποιών

Ελλείψεις φαρμάκων: Ευρεία σύσκεψη φαρμακοποιών με ΕΟΦ και ΣΦΕΕ

Ελλείψεις φαρμάκων: Ευρεία σύσκεψη για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , την συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ και ανωτέρων στελεχών Φαρμακευτικών Εταιρειών. O πρόεδρος του…
18 Σεπτεμβρίου, 2020
Ειδήσεις Φαρμακοποιών
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Και τα γαληνικά φάρμακα ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της αγοράς.

Νέα εποχή για τα γαληνικά φάρμακα ξεκινάει στην χώρα μας καθώς οι φαρμακοποιοί άνοιξαν την συζήτηση , διεκδικώντας υψηλότερες τιμές αλλά και την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ώστε να λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας (unlicensed medicines) από τον ΕΟΦ όπως και τα εμπορικά διαθέσιμα ιδιοσκευάσματα.

Να σημειώσουμε ότι τα γαληνικά σκευάσματα είναι φάρμακα τα οποία εξαιρούνται της νομοθεσίας , διότι ο φαρμακοποιός έχει την γνώση και τον τίτλο σπουδών να τα παρασκευάζει και τα οποία κυρίως αφορούν στα παιδιατρικά φάρμακα καθώς σ΄ αυτά υπάρχει θεραπευτικό κενό το οποίο καλύπτει ο γιατρός με τον φαρμακοποιό , όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευάς Δάλλας , κατά την παρουσίαση των νέων στόχων και στρατηγικής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Σύλλογος (ΠΦΣ). Για παράδειγμα είπε ο κ. Δάλλας για την παιδική νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια, η ποιότητα των φαρμάκων, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στο έργο του φαρμακοποιού .

Έτσι , για την παρασκευή περισσότερο εξελιγμένων γαληνικών σκευασμάτων , συστάθηκε μία επιτροπή στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με σκοπό την δημιουργία πρωτοκόλλου παρασκευής γαληνικών φαρμάκων , με στόχο να επιτυγχάνεται η ιχνηλασιμότητα .

mpoukali 9

Παράλληλα , υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας , είπε ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευάς Δάλλας, τονίζοντας ότι «Η παραγωγή γαληνικών σκευασμάτων (ulicenced medicines) στα φαρμακεία είναι επίσης μέρος της λειτουργίας των Φαρμακείων στα σύγχρονα συστήματα υγείας και απαιτεί να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση ποιότητας που προτείνει το ψήφισμα των υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 και επιβάλει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.) από το 2014» .

Συμπληρώνοντας, η κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου- Επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, είπε ότι «Όλα τα γαληνικά σκευάσματα παρασκευάζονται και χορηγούνται στους ασθενείς χωρίς να έχουν πάρει έγκριση ή άδεια κυκλοφορίας (unlicensed medicines) από τον ΕΟΦ, σε αντίθεση με τα εμπορικά διαθέσιμα ιδιοσκευάσματα. Το γεγονός αυτό επιβάλλει στον ιατρό να κάνει μια εκτίμηση του κινδύνου που προέρχεται από τη συνταγογράφηση ενός μη εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ γαληνικού σκευάσματος και στον φαρμακοποιό να κάνει μια κατάλληλη αξιολόγηση του κινδύνου (Risk assessment) που προέρχεται από τις κρίσιμες παραμέτρους της ποιότητας του γαληνικού σκευάσματος (όπως ποιότητα δραστικής ουσίας, εκδόχων, περιέκτη, μεθόδου παρασκευής, σταθερότητα προϊόντος και προσδιορισμός ημερομηνίας χρήσης)».

kanavi

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ Αντώνιος Αυγερινός είπε ότι ‘’ πάρα πολλές καθιερωμένες δραστικές έχουν καταργηθεί διότι τα σκευάσματα δεν λαμβάνουν την τιμή που θα εξασφάλιζε την βιωσιμότητα τους και η φαρμακοβιομηχανία τα αποσύρει , παρότι είναι καταπληκτικά στην θεραπευτική τους δράση . Μας δίνεται η δυνατότητα, επειδή υπάρχουν οι δραστικές , να μορφοποιήσουμε είτε σε κάψουλα , είτε σε χάπι είτε σε αλοιφή είτε σε κρέμα , αυτές τις μορφές που έχουν πραγματικά την θεραπευτική δράση αλλά δεν κυκλοφορούν γιατί έχουν αποσυρθεί λόγω πολύ χαμηλού κόστους . ‘’

Για την εκπαίδευση των φαρμακοποιών ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , έχει ήδη ξεκινήσει σεμινάρια υποδειγματικής παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων στην Περιφέρεια της Θράκης, τον Μάιο, και θα συνεχιστούν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος , όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας και τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς τόνισε ότι «ο Φαρμακοποιός κατέχει κομβικό ρόλο στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Μεσολαβεί στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς. Πιστεύουμε ότι πλέον έχει ωριμάσει ο καιρός για τη συνεργατική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή όλων των εμπλεκομένων, γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τα 11.500 φαρμακεία μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία έχει μεν προβλεφθεί αλλά δεν έχει προσδιορισθεί λεπτομερώς. Το Φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό, καθοριστικής σημασίας για την αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δεν πρέπει να κατατάσσεται στην κατηγορία του εμπορικού προϊόντος».

Pin It

Cook name small