Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

O Δρ Beralan Mesko, γνωστός και ως The Medical Futurist, μιλά για τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα αλλάξουν την υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ των οποίων είναι η αυξανόμενη σημασία της AI και οι τεχνολογίες όπως η 5G και η κβαντική υπολογιστική. Η τελευταία δεκαετία αφορούσε την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας υγείας και την ενδυνάμωση των ασθενών. Η επόμενη δεκαετία θα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τη χρήση αισθητήρων υγείας και το λεγόμενο Διαδίκτυο για υγιή πράγματα και πώς θα μπορούσε να βελτιώσει εκατομμύρια ζωές. Ο πολιτισμικός μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης που ονομάζουμε ψηφιακή υγεία μεταβάλλει την ιεραρχία στην περίθαλψη σε ισότιμη συνεργασία μεταξύ ασθενών και ιατρών, καθώς οι τεχνολογίες του 21ου αιώνα άρχισαν να φέρνουν μεγάλες ανατροπές. Αλλά αυτά τα ορόσημα δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

Τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα κυριαρχήσουν στην επόμενη δεκαετία. Η μηχανική μάθηση είναι μια μέθοδος για τη δημιουργία τεχνητής στενής νοημοσύνης - η στενή αφορά την εξαιρετικά καλή δουλειά - και ένα πεδίο πληροφορικής που επιτρέπει στους υπολογιστές να μάθουν χωρίς να προγραμματιστούν ρητά, βασιζόμενοι στις υπολογιστικές στατιστικές και στην εξόρυξη δεδομένων. Το πεδίο έχει διαφορετικούς τύπους: θα μπορούσε να παρακολουθείται, να μην εποπτεύεται, να εποπτεύεται με ημικρανία ή να ενισχύει τη μάθηση, μεταξύ άλλων. Έχει μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα μετασχηματισμού των διαδικασιών υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικών καθηκόντων στο μέλλον - και έχει ήδη ξεκινήσει την αόρατη επανάσταση.

Μια μυριάδα αισθητήρων υγείας

Η ιατρική τεχνολογία γνώρισε μια εκπληκτική ανάπτυξη το 2010 και δεν υπάρχει πλέον ένα ενιαίο τετραγωνικό εκατοστό του ανθρώπινου σώματος χωρίς ποσοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, οι συσκευές Kardia και Apple Watch της AliveCor μετρά το ΗΚΓ και ανιχνεύουν την κολπική μαρμαρυγή με υψηλή ευαισθησία. Το ψηφιακό στηθοσκόπιο EKO Core καταγράφει τον ήχο των καρδιών και των πνευμόνων ως ψηφιακό στηθοσκόπιο, ενώ η πίεση του αίματος παρακολουθείται με το Smartwatch Omron Blood Pressure, τον αισθητήρα τσέπης MOCAcare και την περιχειρίδα αρτηριακής πίεσης, το iHealth Clear, το Skeeper, έναν καρδιολόγο τσέπης Συγχρόνως παρακολουθείται η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και φυσικά δεκάδες παραδοσιακές μανσέτες πίεσης του αίματος.

Υπάρχουν δεκάδες συσκευές παρακολούθησης της υγείας για αναπνοή, ύπνο και, φυσικά, κίνηση. Και ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν ακόμα τα όνειρά σας - εργάζονται σε αυτό, παράλληλα με την εξεύρεση όλων των ειδών εγκεφαλικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μέσω του EEG. Αυτή είναι μια μέθοδος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που συνδέονται εξωτερικά στο τριχωτό της κεφαλής. Ο βιοαισθητήρας NeuroSky και το κεφαλόδεσμο Muse το χρησιμοποιούν για να κατανοήσουν καλύτερα τον νου και στην τελευταία περίπτωση επιτρέπουν τον πιο αποτελεσματικό διαλογισμό. Όπως βλέπετε, δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν μετρηθεί στο σώμα σας - και θα ενταθούν ακόμη και στο μέλλον. Για παράδειγμα, αναμένουμε ότι τα ψηφιακά τατουάζ θα διατεθούν στο εμπόριο εντός πέντε ετών, τα οποία όχι μόνο θα μετρήσουν την πλειονότητα των προαναφερθέντων ζωτικών σημείων, αλλά θα το κάνουν συνεχώς.

Επιπλέον, με τις εξελίξεις στην εκτύπωση 3-D καθώς και τις τεχνολογίες εκτύπωσης κυκλωμάτων, έγιναν δυνατές ευέλικτες ηλεκτρονικές συσκευές και υλικά, εφαρμόζοντας έτσι λεγόμενα ψηφιακά τατουάζ ή ηλεκτρονικά τατουάζ στο δέρμα για μερικές μέρες ή και εβδομάδες.

Ο κβαντικός υπολογισμός θέτει την ιατρική λήψη αποφάσεων σε νέο επίπεδο

Το 2019, η Google υποστήριξε την «κβαντική υπεροχή» και έκανε το εξώφυλλο του περιοδικού Nature. Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αυτή η τεχνολογία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ο κβαντικός υπολογισμός λαμβάνοντας ιατρική λήψη αποφάσεων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο και ακόμη και την αύξηση με ειδικές δεξιότητες. Τι θα συμβεί εάν αυτοί οι υπολογιστές θα μπορούσαν να προσφέρουν τέλεια υποστήριξη για τους γιατρούς; Μπορούσαν να εντοπίσουν όλες τις μελέτες ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να βρουν συσχετισμούς και αιτίες που το ανθρώπινο μάτι δεν θα βρει ποτέ, και θα μπορούσαν να σκοντάψουν σε διαγνώσεις ή θεραπευτικές επιλογές που οι γιατροί δεν θα μπορούσαν ποτέ να βγάζουν από μόνα τους.

Επιπλέον, οι εφαρμογές της κβαντικής πληροφορικής στην υγειονομική περίθαλψη είναι πολλαπλές, κυμαινόμενες από πολύ ταχύτερο σχεδιασμό φαρμάκων έως ταχύτερη και φθηνότερη αλληλούχιση του DNA και ανάλυση σε ενισχυμένη ασφάλεια έναντι των προσωπικών ιατρικών δεδομένων. Παρόλο που η τεχνολογία διατηρεί τέτοιες υποσχέσεις, εξακολουθούμε να πρέπει να είμαστε υπομονετικοί προτού να εφαρμοστούν πρακτικές λύσεις στην ιατρική. Ωστόσο, με τη συνεχιζόμενη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, αν και η κβαντική πληροφορική είναι κάτι από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αυτή η δεκαετία θα δει τον πρώτο τέτοιο υπολογιστή που χρησιμοποιείται και στην κλινική πρακτική.

Chatbots ως η πρώτη γραμμή φροντίδας

Τα ελεγκτικά συμπτώματα που λειτουργούν με την ίδια αρχή όπως τα chatbots είναι ήδη διαθέσιμα, δωρεάν. Ωστόσο, αυτά βασίζονται στον χρήστη που εισάγει τα συμπτώματα και τα παράπονα με το χέρι. Ζητάμε για κάποιον που μπορεί να κάνει προβλέψεις και προτάσεις με βάση τα δεδομένα ενός χρήστη, όπως η παρακολούθηση του ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός και η δραστηριότητα που συλλέγονται μέσω φορητών συσκευών. Με τέτοια χαρακτηριστικά, αυτά τα bots μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθούν στον γιατρό τους.

Το 5G που εξυπηρετεί όλο το οικοσύστημα ψηφιακής υγείας

Το 5G θα επιτρέψει τη λήψη δεδομένων σε περισσότερο από 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο (1GB / s), επιτρέποντας τις λήψεις 10 έως 100 φορές ταχύτερες από τις διαθέσιμες υπηρεσίες 4G. Τα δίκτυα 4G μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο χιλιάδες συσκευές μέσα σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ το 5G μπορεί να εξυπηρετήσει ένα εκατομμύριο. Θα καταστήσει δυνατή την εποχή του Ίντερνετ των πραγμάτων, συνδέοντας ένα τεράστιο αριθμό συσκευών παρακολούθησης της υγείας με φορητούς υπολογιστές, smartphones και πολλές άλλες ψηφιακές συσκευές. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα σύνδεσης ή καθυστέρηση, καθώς οι ιχνηλάτες θα μπορούν να εργάζονται αρμονικά αξιοποιώντας τα μέγιστα τα δεδομένα μας.

Pin It

Cook name