Greek English French German Italian
Pin It

Γράφει για το Healthweb.gr ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός 

 Ένα σύστημα υγείας για να είναι αποτελεσματικό και να ικανοποιεί τις ανάγκες των ασθενών και γενικότερα των πολιτών θα πρέπει να παρέχει προσβασιμότητα, χωρίς διακρίσεις, σε νέες θεραπείες, σε νέες διαγνωστικές εξετάσεις, σε νέα φάρμακα, σε νέα ιατροτεχνολογικα προϊόντα και μηχανήματα, με την οικονομική κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία και με την χαμηλότερη ιδιωτική πληρωμή για επιπλέον παροχές.

Θα πρέπει ακόμη να παρέχει αμεσότητα, την στιγμή που έχει την ανάγκη ο ασθενής και όχι μετα από ώρες αναμονής στα ΤΕΠ, μήνες ή ακόμη και χρόνια για μια διαγνωστική εξέταση ή ένα χειρουργείο, αναζητώντας ένα κρεβάτι στην ΜΕΘ και μέχρι τότε νοσηλεία σε ράντζα, χωρίς κλινοσκεπάσματα και υποδομές ατομικής υγιεινής.

Η υγεία είναι ένα αγαθό, το πιο πολύτιμο. Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δημόσια, άσχετα εάν ο παροχος είναι το κράτος ή ιδιώτης. Αυτό που ενδιαφέρει τον ασθενή είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι η κρατική ή μη ιδιότητα του παρόχου.

Είναι διαφορετικές έννοιες η δημόσια υγεία από την κρατική.

Σε ένα σύστημα υγείας θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά ο κρατικός με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι κρίσιμο και καθοριστικό και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκή Προεδρίας αυτού του εξαμήνου η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Δυστυχώς για τον τόπο μας και ο κρατικός αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, λόγω των ληστρικών μέτρων του rebate και του claw back, αλλά και των εξωπραγματικών προϋπολογισμών για την υγεία, ακροβατούν στο θέμα της βιωσιμότητας. Ο ιδιωτικός τομέας συνεχώς συρρικνώνεται, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και ο κρατικός δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Ο ασθενής αναζητεί αμεσότητα, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα, ποιότητα, προσβασιμότητα, ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας και ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεραπευτηρίου. Απαιτήσεις απλές και εύλογες που όμως δεν ικανοποιούνται.

nosokomeio

Υπάρχει λύση; Φυσικά. Χρειάζεται όμως και πολιτική βούληση.

Πρέπει άμεσα να αυξηθεί η χρηματοδότηση της υγείας στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 5% του ΑΕΠ στο 8%, να γίνει γεωγραφικός επανασχεδιασμός των νοσοκομείων, να αλλάξει ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός σε μηχανήματα, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός και οι υποδομές στα Κρατικά Νοσοκομεία.

Υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι;

Κατ’ αρχήν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε συγκεκριμένα Ιδρύματα για τις συνεχείς προσφορές τους στην υγεία.

Ακόμη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ταμπού η συνεργασία Δημοσίου – Κρατικού και Ιδιωτικού τομέα.

Μια πρώτη συνεργασία ήταν η συμφωνία για την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ.

Μπορούν να υπάρξουν και άλλες μορφές συνεργασίας που θα αποσυμφορησουν τις λίστες αναμονής για χειρουργεία, για διαγνωστικές εξετάσεις, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς ασθενείς.

Θα μπορούσε ακόμη να αναληφθεί η ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ από ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις που θα επιτρέψουν την απόσβεση τους και γιατί όχι την παραχώρηση του management Κρατικων Νοσοκομείων σε Ιδιωτικές εταιρίες.

promitheies ugeias1

Οι λύσεις αυτές εφαρμόσθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν τις εφευρίσκουμε εμείς. Οι Πορτογάλοι το ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια. Απλά, για να αποφύγουμε τυχόν λάθη, θα πρέπει να μελετηθούν οι εμπειρίες από τις συνεργασίες αυτές στα άλλα κράτη.

Γεννάται το ερώτημα.

Ποια η διαφορά για τον Έλληνα ασθενή;

Η απάντηση είναι απλή.

Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας.
Η κοινωνική ασφάλιση θα καλύψει το κόστος με τον ίδιο τρόπο και ποσό αποζημίωσης που ισχύει για τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια όπως επιβάλλει και η αρχή της ισονομίας.

Βέβαια θα δημιουργηθούν ερωτήματα που χρήζουν πολιτικής απόφασης όπως εάν το προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ίδιες συμβάσεις και όρους, η σχέση εργασίας του ιατρικού προσωπικού, η δυνατότητα εργασίας σε αυτά Ιδιωτών Ιατρών και άλλα.

Το ΕΣΥ ως Εθνικό Σύστημα Υγειας χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ιατρικής τεχνολογίας αλλά και της Ελληνικής οικονομίας η οποία θα πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης μετα από 10 δύσκολα χρόνια.

Ο Έλληνας ασθενής και μόνο θα πρέπει να είναι ο μοναδικός ωφελημένος.

Αξίζει πραγματικά πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας Ευρωπαϊκού επιπέδου.

 Ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός είναι Προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UEHP Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων.

Pin It

Cook name small