Μέσα σε 8 ώρες θα ξέρουν αν «δουλεύει» η χημειοθεραπεία
Μέσα σε 8 ώρες θα ξέρουν αν «δουλεύει» η χημειοθεραπεία

Οι ασθενείς με καρκίνο θα μπορούν μια μέρα να γνωρίζουν αν η χημειοθεραπεία που κάνουν έχει αποτελέσματα μέσα σε οκτώ ώρες από την πρώτη συνεδρία και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν καιρό για να δουν πόσο αποτελεσματική ή όχι είναι η θεραπεία τους.

Εμπειρογνώμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης στη Μασαχουσέτη, έχουν αναπτύξει μια προσέγγιση που μπορεί να τους προειδοποιήσει για τον «θάνατο» των καρκινικών κυττάρων την στιγμή που τα φάρμακα αρχίζουν να λειτουργούν. Χρησιμοποιώντας ένα σωματίδιο που ανάβει με πράσινο χρώμα όταν τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν εάν ένας όγκος ήταν ανθεκτικός ή ευαίσθητος στη χημειοθεραπεία.

Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύεται στα πρακτικά του National Academy of Sciences, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενείς θα είναι σε θέση να γλιτώσουν περαιτέρω χημειοθεραπεία, εάν αυτή δεν φαίνεται να λειτουργεί, καθώς μέχρι σήμερα χρειάζεται να ολοκληρωθεί ένας κύκλος θεραπειών και στη συνέχεια να εξεταστεί ο ασθενής για να φανεί αν τα καρκινικά κύτταρα μειώνονται.

Η τεχνική εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι, όταν τα κύτταρα πεθαίνουν, ενεργοποιείται ένα ένζυμο -γνωστό ως κασπάση. Με αυτό κατά νου, οι ερευνητές στη Βοστώνη ανέπτυξαν ένα «στοιχείο – ρεπόρτερ» που ανάβει με πράσινο χρώμα όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία αυτού του ενζύμου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η ανακάλυψή τους.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here