Η πρόταση της διοίκησης του Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων ως plan B του Medicare έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις, οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από το χώρο του φαρμάκου.

Ομάδες όπως η Αμερικανική Νοσοκομειακή Ένωση, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, η Κοινοτική Ογκολογική Συμμαχία και άλλες, επέκριναν το σχέδιο με επιστολές προς τον διαχειριστή των Κέντρων για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες Medicaid Seema Verma. Συγκεκριμένα, η AHA αναφέρει ότι η πρόταση θα μπορούσε να υπονομεύσει τα νοσοκομεία, να αυξήσει το λειτουργικό και ρυθμιστικό βάρος των νοσοκομείων, να μειώσει τις επιστροφές και να αυξήσει τα τέλη των πωλητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ  Ο Τραμπ, η ρήτρα φαρμακοποιού και ο «κόφτης» στις τιμές

Η AMA, από την πλευρά της, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις διοικητικές επιβαρύνσεις και είπε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει την πρόσβαση των ασθενών. Εν τω μεταξύ, η Κοινοτική Ογκολογική Συμμαχία έγραψε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στην περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο και εγείρει ενστάσεις ακόμη και για τη νομιμότητα του όλου εγχειρήματος».

Το χρονικό

Τον Οκτώβριο, η διοίκηση προκάλεσε αναταραχή, αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την επιβολή χαμηλότερων τιμών για τα φάρμακα του Medicare Μέρος Β – αυτά που διαχειρίζονται οι γιατροί και τα νοσοκομεία – για ένα διάστημα 5 ετών βάσει ενός συστήματος «Διεθνούς Τιμολόγησης». Ο στόχος είναι οι ΗΠΑ να πληρώσουν τιμές πιο κοντά σε αυτό που πληρώνει μια ομάδα 16 άλλων χωρών.

Επί του παρόντος, τα φάρμακα στο πρόγραμμα Μέρος Β επιστρέφονται με βάση ένα σύστημα «μέσης τιμής πώλησης», στο πλαίσιο του οποίου οι εταιρείες υπολογίζουν τις τιμές των καταλόγων και τις μέσες εκπτώσεις, ενώ το CMS επιστρέφει στους παρόχους μια μέση τιμή πώλησης φαρμάκου συν 6% για τις δαπάνες τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εμπορικές ομάδες PhRMA και BIO δεν είναι και οι μεγάλοι οπαδοί της ιδέας, και επέστρεψαν αμέσως στην πρόταση IPI. O Διευθύνων Σύμβουλος του PhRMA, Stephen Ubl, δήλωσε ότι η διοίκηση «επιβάλλει εξωτερικούς ελέγχους τιμών από χώρες με κοινωνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που αρνούνται την πρόσβαση των πολιτών τους και αποθαρρύνουν την καινοτομία.

Ο Διεθνής Δείκτης Τιμολόγησης είναι μόνο μία στρατηγική που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια για μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το HHS έχει επίσης επιτρέψει στα προγράμματα Medicare Advantage να εφαρμόσουν τροποποιήσεις βημάτων και να διαπραγματευτούν με τους φαρμακοποιούς για καλύτερη τιμολόγηση. Προσπαθεί να επιβάλλει τις τιμές των φαρμάκων και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις .

Στο FDA, οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τα γενόσημα φάρμακα με ρυθμό ρεκόρ και εργάζονται για την προώθηση του βιοϊσομερούς ανταγωνισμού. Και με τους Δημοκρατικούς να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι παρατηρητές της βιομηχανίας αναμένουν μια σταθερή ροή των συνομιλιών για την τιμολόγηση των φαρμάκων στο Κογκρέσο φέτος καθώς οι προεδρικές εκλογές του 2020 πλησιάζουν.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here