Διαβήτης

Mειονοτικές Oμάδες: Μπορεί να έχουν διαβήτη ακόμα κι αν δεν είναι υπέρβαρες

Mειονοτικές Oμάδες: Μπορεί να έχουν διαβήτη ακόμα κι αν δεν είναι υπέρβαρες

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Mειονοτικές Oμάδες: Η χρήση ορίων προσυμπτωματικού ελέγχου του διαβήτη βάσει φυλής θα μπορούσε να μειώσει τη διαφορά που προκύπτει από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές προσυμπτωματικού ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνει νέα έρευνα. Τον Αύγουστο του 2021, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο διαβήτη τύπου 2 από 40 σε 35 ετών μεταξύ ατόμων με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 kg/m2 ή μεγαλύτερο. Ωστόσο, το ποσοστό διαβήτη μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων ηλικίας 35-70 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλώς υψηλότερο συνολικά, αλλά, σε ορισμένους πληθυσμούς, εμφανίζεται επίσης πιο συχνά σε νεότερη ηλικία και σε χαμηλότερο ΔΜΣ, δείχνει η νέα μελέτη. Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς από ό,τι μεταξύ του λευκού πληθυσμού των ΗΠΑ.

Και οι συγγραφείς της νέας μελέτης, με επικεφαλής τον Rahul Aggarwal, MD, προβλέπουν ότι εάν ο προσυμπτωματικός έλεγχος ξεκινήσει στην ηλικία των 35 ετών, το όριο ΔΜΣ που ισοδυναμεί με 25 kg/m2 για τους Λευκούς Αμερικανούς θα είναι 18,5 kg/m2 για τους Ισπανόφωνους και τους Μαύρους Αμερικανούς και για τους Ασιάτες Αμερικανούς 20 kg/m2.

“Ενώ ο διαβήτης συχνά θεωρείται ως ασθένεια που επηρεάζει κυρίως ενήλικες με υπέρβαρους ή παχύσαρκους, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες με φυσιολογικό βάρος σε μειονοτικές ομάδες έχουν εκπληκτικά υψηλά ποσοστά διαβήτη”, δήλωσε ο Aggarwal, ανώτερος ιατρός στην εσωτερική ιατρική στο Χάρβαρντ.

Η Ιατρική Σχολή της Βοστώνης της Μασαχουσέτης είπε στο Medscape Medical News.

«Η αξιολόγηση των κινδύνων για τον διαβήτη σε ορισμένες φυλετικές/εθνοτικές ομάδες θα είναι απαραίτητη, ακόμη και αν αυτοί οι ενήλικες δεν έχουν υπέρβαρο ή παχύσαρκο βάρος», πρόσθεσε.

Ο μη προληπτικός έλεγχος με αυτόν τον τρόπο «είναι χαμένη ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση», σημείωσε.

Και τόσο οι συγγραφείς όσο και ένας συντάκτης τονίζουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο θεωρητικό.

«Οι συστάσεις της Ειδικής Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF επηρεάζουν το τι επιλέγουν να καλύψουν οι πληρωτές, το οποίο με τη σειρά του καθορίζει την πρόσβαση σε προληπτικές υπηρεσίες…

Η αντιμετώπιση των συγκλονιστικών ανισοτήτων στα αποτελέσματα του διαβήτη θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη, αλλά το να γίνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος πιο δίκαιος είναι μια καλή αρχή », δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Dhruv S. Kazi, MD, του Smith Center for Outcomes Research in Cardiology και διευθυντής της μονάδας Cardiac Critical Care Unit στο Beth Israel, Βοστώνη, Μασαχουσέτη. Μειονότητες οθόνης σε νεότερη ηλικία εάν διατηρηθεί το τρέχον όριο ΔΜΣ

Στη μελέτη τους, με βάση δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) για το 2011-2018, ο Aggarwal και οι συνεργάτες του υπολόγισαν επίσης ότι, εάν το όριο ΔΜΣ διατηρηθεί στα 25 kg/m2, τότε τα ισοδύναμα όρια ηλικίας για Ασιάτες, Μαύρους και Ισπανοαμερικανούς θα ήταν 23, 21 και 25 ετών, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 35 ετών για τους Λευκούς Αμερικανούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 9 Μαΐου στο Annals of Internal Medicine.

Ο επιπολασμός του διαβήτη σε άτομα ηλικίας 35-70 ετών στον πληθυσμό NHANES ήταν 17,3% για τους Ασιάτες Αμερικανούς και 12,5% για εκείνους που ήταν Λευκοί (αναλογία πιθανοτήτων [OR], 1,51 έναντι Λευκών). Μεταξύ των Μαύρων Αμερικανών και των Μεξικανών Αμερικανών, ο επιπολασμός ήταν 20,7% και 20,6%, αντίστοιχα, σχεδόν διπλάσιος από τον επιπολασμό στους Λευκούς (OR, 1,85 και 1,80).

Για άλλους Ισπανοαμερικανούς, ο επιπολασμός ήταν 16,4% (OR, 1,37 έναντι Λευκών). Όλες αυτές οι διαφορές ήταν σημαντικές σε σύγκριση με τους Λευκούς Αμερικανούς.

Ο αδιάγνωστος διαβήτης ήταν επίσης σημαντικά πιο συχνός μεταξύ των μειονοτήτων, σε 27,6%, 22,8%, 21,2% και 23,5% για τους Ασιάτες, τους μαύρους, τους Μεξικανούς και άλλους Ισπανοαμερικανούς, αντίστοιχα, έναντι 12,5% για τους Λευκούς Αμερικανούς.

“Ήρθε η ώρα για την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF να προσφέρει περισσότερη συγκεκριμένη καθοδήγηση”

«Ενώ πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την προσεκτική εξέταση της μακροπρόθεσμης αντιστάθμισης κινδύνου-οφέλους από διάφορους προσυμπτωματικούς ελέγχους διαβήτη, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF να προσφέρει πιο συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση χαμηλότερων ορίων για προσυμπτωματικό έλεγχο ατόμων υψηλότερου κινδύνου», είπε ο Kazi στο Medscape Medical News.

Ο συντάκτης ενός συνοδευτικού άρθρου συμφωνεί, σημειώνοντας ότι σε ένα πρόσφατο σχόλιο η ίδια η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF “αναγνώρισε τις επίμονες ανισότητες σε όλη τη συνέχεια της εξέτασης έως τη θεραπεία που έχουν ως αποτέλεσμα φυλετικές/εθνικές ανισότητες υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Και η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF “τόνισε την ανάγκη να βελτιωθούν τα συστήματα περίθαλψης για να διασφαλιστεί η δίκαιη και συνεπής παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με ιδιαίτερη προσοχή στις φυλετικές/εθνικές ομάδες που μπορεί να αντιμετωπίσουν χειρότερα αποτελέσματα υγείας”, συνεχίζει ο Quyen Ngo-Metzger, MD. , Kaiser Permanente Bernard J. Tyson School of Medicine, Pasadena, California.

Για άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των λοιμωδών νόσων, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF συνιστά ήδη προληπτικές υπηρεσίες βάσει κινδύνου.

«Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ανισότητας στον προσυμπτωματικό έλεγχο του διαβήτη, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ USPSTF θα πρέπει να λάβει την ίδια προσοχή στη σύστασή του για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του διαβήτη», σημειώνει. “Η εφαρμογή θα απαιτήσει ένα μάτι για πραγματισμό”

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η σύσταση στον πραγματικό κόσμο, ο Aggarwal είπε στο Medscape Medical News ότι επειδή και οι τρεις μειονοτικές ομάδες με φυσιολογικό βάρος είχαν παρόμοια προφίλ κινδύνου διαβήτη με λευκούς ενήλικες υπέρβαρους, «ένας τρόπος για τους κλινικούς γιατρούς να εφαρμόσουν εύκολα αυτά τα ευρήματα είναι ελέγχοντας όλους τους Ασιάτες, μαύρους και ισπανόφωνους ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών με φυσιολογικό βάρος για διαβήτη, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι υπέρβαροι λευκοί ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών συνιστώνται επί του παρόντος για έλεγχο».

Ο Kazi είπε: “Πιστεύω ότι η εφαρμογή θα απαιτήσει ρεαλισμό”, σημειώνοντας ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν να ενσωματωθούν αλγόριθμοι ελέγχου στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για να επισημαίνονται τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, “η απλότητα της τρέχουσας προσέγγισης που ταιριάζει σε όλους είναι δελεαστική, αλλά είναι βαθιά άδικη.

Όσο περισσότερο κοιτάζω τα εμπειρικά στοιχεία για το βάρος του διαβήτη στις κοινότητές μας, τόσο περισσότερο το status quo γίνεται αβάσιμο. ”

Ωστόσο, ο Kazi σημείωσε επίσης, “το όφελος οποιουδήποτε προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σχετίζεται με το τι κάνουμε με τις πληροφορίες.

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη – ή καλύτερα προδιαβήτη – λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Apps που σχετίζονται με τον γλυκαιμικό έλεγχο

Η ζωή με διαβήτη αλλάζει χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας

Η plant based διατροφή προλαμβάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.