Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Διαβήτης Τύπου 2: Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία της νόσου

Διαβήτης Τύπου 2: Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία της νόσου

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Διαβήτης Τύπου 2: Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κατηγορία παλαιότερων αντιψυχωσικών φαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, συμβάλλοντας στην κάλυψη μιας ανάγκης μεταξύ των ασθενών που δεν είναι σε θέση να λάβουν άλλες διαθέσιμες σήμερα θεραπείες. “Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για την εξεύρεση νέων θεραπειών για τον διαβήτη τύπου 2”, λέει ο John Ussher, καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes. Όπως εξηγεί ο Ussher, το φάρμακο μετφορμίνη είναι ένα από τα πιο κοινά θεραπευτικά μέσα για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά περίπου το 15% των ασθενών δεν είναι σε θέση να το λάβουν. Ένας άλλος τύπος της κοινώς χρησιμοποιούμενης κατηγορίας φαρμάκων (εκκριτικά ινσουλίνης) για τη θεραπεία του διαβήτη δεν είναι τόσο αποτελεσματικός για τους ασθενείς σε μεταγενέστερο στάδιο, οι οποίοι χρειάζονται επίσης μια διαφορετική επιλογή. “Για τους ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν μετφορμίνη, τους ασθενείς με διαβήτη προχωρημένου σταδίου όπου τα β-κύτταρα δεν λειτουργούν τόσο καλά, όταν προσπαθείτε να βρείτε νέες θεραπείες ή νέες συνδυαστικές θεραπείες καθώς η νόσος εξελίσσεται, γίνεται πιο σημαντικό να βρείτε νέες κατηγορίες φαρμάκων που στοχεύουν σε νέους μηχανισμούς, ώστε να έχετε περισσότερες επιλογές για να προσπαθήσετε να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα αυτών των ατόμων”, εξηγεί ο Ussher.

Ο μηχανισμός στον οποίο έστρεψαν την προσοχή τους ο Ussher και η ομάδα του είναι η τρανσφεράση του σουκκινυλο-CoA:3-ketoacid CoA (SCOT), ένα ένζυμο που εμπλέκεται στη διαδικασία του οργανισμού να παράγει ενέργεια από κετόνες. Χρησιμοποίησαν τη μοντελοποίηση σε υπολογιστή για να βρουν φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλληλεπιδράσουν με τη SCOT και κατέληξαν σε μια παλαιότερη γενιά αντιψυχωσικών φαρμάκων, μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζεται διφαινυλοβουτυλοπιπεριδίνες ή εν συντομία DPBP. Ο Ussher και η ομάδα του είχαν προηγουμένως διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο αυτής της κατηγορίας που ονομάζεται πιμοζίδη θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί για να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη, αλλά έκτοτε επέκτειναν την εστίασή τους για να δουν αν περισσότερα από την κατηγορία DPBP θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της νόσου. “Έχουμε δοκιμάσει τρία φάρμακα τώρα, και όλα αλληλεπιδρούν με αυτό το ένζυμο”, λέει ο Ussher. “Όλα βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα εμποδίζοντας τον μυ να καίει κετόνες ως πηγή καυσίμου”. “Πιστεύουμε ότι αυτή η αναστολή του SCOT είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα αντιψυχωσικά θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν μια δεύτερη ζωή για επαναπροσδιορισμό ως αντιδιαβητικό παράγοντα”, προσθέτει.

Γρήγορη ανάπτυξη φαρμάκων

Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου είναι μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου και μπορεί εύκολα να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσει από την ανάπτυξη στο εργαστήριο στη χρήση στην κλινική ή στο νοσοκομείο. Η επαναχρησιμοποίηση ενός υπάρχοντος φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, σημειώνει ο Ussher. “Με κάτι που είναι ένα παλαιότερο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιήσαμε ιστορικά σε ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, γνωρίζουμε γενικά ότι είναι ασφαλές”, λέει. Παρόλο που απαιτούνται ακόμη κλινικές δοκιμές, η επαναχρησιμοποίηση ενός φαρμάκου επιτρέπει στους ερευνητές να επικεντρωθούν ειδικά στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της νέας προβλεπόμενης χρήσης – προσφέροντας τη δυνατότητα να παρέχουν ένα νέο θεραπευτικό φάρμακο πιο γρήγορα και οικονομικά αποδοτικά. “Καθώς έχετε ήδη δεδομένα ασφαλείας, επιταχύνεται κάπως η διαδικασία”, λέει ο Ussher. “Και από οικονομικής άποψης, συχνά επειδή πολλά από αυτά τα φάρμακα που επιδιώκεται η επαναχρησιμοποίηση είναι παλαιότερα, είναι εκτός πατέντας και φθηνότερα”.

Εύρεση νέου στόχου

Η επαναχρησιμοποίηση είναι αποτελεσματική επειδή αξιοποιεί ένα κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων φαρμάκων – δεν περιορίζονται σε έναν μόνο στόχο στο σώμα. Όπως εξηγεί ο Ussher, τα περισσότερα φάρμακα έχουν στην πραγματικότητα πολλούς στόχους που μπορούν να επηρεάσουν. “Εδώ είναι που έρχεται η επαναχρησιμοποίηση”, λέει. “Μπορούμε να εντοπίσουμε τους άλλους στόχους με τους οποίους μπορεί να αλληλεπιδράσει ένα φάρμακο, και εντοπίζοντας αυτούς τους άλλους στόχους, μπορεί αυτό το φάρμακο να εξυπηρετήσει έναν σκοπό για μια διαφορετική ασθένεια;” Αυτό ακριβώς έκανε το εργαστήριο του Ussher, αναγνωρίζοντας ότι η κατηγορία φαρμάκων DPBP θα μπορούσε να στοχεύσει τη δραστηριότητα SCOT καθώς και τους υποδοχείς ντοπαμίνης που στοχεύει στην αρχική προβλεπόμενη χρήση της για τη θεραπεία της ψύχωσης. Η γνώση αυτών των αρχικών στόχων μπορεί επίσης να παράσχει πολύτιμο πλαίσιο κατά την τελειοποίηση και τη βελτίωση του επαναπροσδιορισμένου φαρμάκου. Δεδομένου ότι τα φάρμακα DPBP ήταν αρχικά αντιψυχωσικά, πολλές από τις πιθανές παρενέργειές τους, όπως η υπνηλία, η ζάλη ή η κόπωση, προκύπτουν από τις επιδράσεις τους στον αρχικό τους στόχο: τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. “Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνταγογραφούν αντιψυχωσικά φάρμακα σε μωρά

Η σχιζοφρένεια αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Close Icon