Διαβήτης

Διαβήτης τύπου 2: Το φάρμακο για την πάθηση μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

Διαβήτης τύπου 2: Το φάρμακο για την πάθηση μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Διαβήτης τύπου 2: Μια νέα αυστραλιανή πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης του Πανεπιστημίου Monash συνέκρινε άμεσα δύο κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (T2D) και διαπίστωσε ότι η μία από τις δύο κατηγορίες σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση των σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Οι δύο κατηγορίες φαρμάκων είναι οι αναστολείς SGLT2 (SGLT2i) και οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 (GLP-1RA). Και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων μειώνουν τα μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα σε άτομα με T2D.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες με Τ2Δ έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας από ό,τι οι άνδρες με Τ2Δ, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καρδιαγγειακή νόσο που προκαλείται από τον διαβήτη παραμένουν οι ίδιες για τα δύο φύλα. Ως εκ τούτου, η ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημών Monash (MIPS) έθεσε ως στόχο να συγκρίνει και να αναφέρει άμεσα τις επιδράσεις των SGLT2i με τα GLP-1RAs ανάλογα με το φύλο στα μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα σε άνδρες και γυναίκες, με περαιτέρω αναλύσεις υποομάδων με βάση την ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health-Western Pacific, συμπεριέλαβε 8.026 Αυστραλούς άνδρες και γυναίκες με T2D (≥30 ετών), που έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο της Βικτώριας μεταξύ 1ης Ιουλίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2017 και στους οποίους χορηγήθηκε SGLT2i ή GLP-1RA εντός 60 ημερών από την έξοδο. Σε μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 756 ημερών, η έκθεση σε SGLT2i μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε μεγαλύτερο βαθμό στους άνδρες όλων των ηλικιών με T2D από ό,τι στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Συνολικά, οι άνδρες στους οποίους χορηγήθηκε SGLT2i είχαν ποσοστό μείωσης κατά 22 % των μείζονων δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων σε σύγκριση με τους άνδρες στους οποίους χορηγήθηκε GLP-1RA, ενώ στις γυναίκες δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των SGLT2i και των GLP-1RAs όσον αφορά τις επιδράσεις τους στα μείζονα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα. Η ομάδα έδειξε επίσης για πρώτη φορά ότι το SGLT2i, σε σύγκριση με τα GLP-1RAs, μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά ποσοστά τόσο σε ηλικιωμένους άνδρες όσο και σε γυναίκες (≥65 ετών) με T2D, σε άνδρες με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας και σε γυναίκες με βασική αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας του MIPS, Abhipree Sharma, δήλωσε ότι η προφανής ανισότητα μεταξύ των σχετικών οφελών των SGLT2i έναντι των GLP-1RAs σε άνδρες και γυναίκες με T2D δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση. “Οι συστάσεις θεραπείας για την καρδιαγγειακή νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια που σχετίζονται με την T2D παραμένουν οι ίδιες σε άνδρες και γυναίκες παρά τις γνωστές διαφορές φύλου στην ανάπτυξη και την παρουσίαση αυτών των ασθενειών. Οι αναλύσεις μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι νεότερες κατηγορίες θεραπειών μείωσης της γλυκόζης μπορούν στην πραγματικότητα να ασκήσουν πιο ευνοϊκές επιδράσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”, δήλωσε η κ. Sharma.

Η επικεφαλής της Φαρμακολογίας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο MIPS και αντίστοιχη ανώτερη συγγραφέας, καθηγήτρια Rebecca Ritchie, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες με T2D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια από ό,τι οι άνδρες με T2D. “Συνήθως οι γυναίκες με T2D παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, φλεγμονή, κοιλιακή παχυσαρκία, δείκτη μάζας σώματος και επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα από ό,τι οι άνδρες με T2D. Επιπλέον, η αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υποδηλώνει έναν αναπόσπαστο ρόλο των οιστρογόνων στην καρδιοπροστασία των γυναικών”, δήλωσε ο καθηγητής Ritchie. “Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας”, κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.