Ρεπορτάζ Υγείας

Διαβήτης Τύπου 2: Μπορεί ο ψευδάργυρος να βοηθήσει στη διαχείρισή του;

Διαβήτης Τύπου 2: Μπορεί ο ψευδάργυρος να βοηθήσει στη διαχείρισή του;

Τα στοιχεία σημειώνουν ότι το σώμα χρησιμοποιεί ψευδάργυρο για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης τραυμάτων, της ανάπτυξης των κυττάρων και της κυτταρικής διαίρεσης.

Διαβήτης Τύπου 2: Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι ωφέλιμος για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Άλλες έρευνες σημειώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας ψευδαργύρου και του διαβήτη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη, επηρεάζοντας περισσότερους από 37 εκατομμύρια Αμερικανούς. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν ανταποκρίνεται συνήθως στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το κρέας και τα ψάρια. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να το λάβουν ως συμπλήρωμα διατροφής.

Βοηθά στην υποστήριξη μιας σειράς λειτουργιών στο σώμα, κυρίως βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αν και οι ανεπάρκειες ψευδαργύρου είναι σπάνιες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να εμφανιστούν εάν η δίαιτα ενός ατόμου δεν έχει επαρκή διατροφή.

Λόγω των πιθανών πλεονεκτημάτων του ψευδαργύρου για την υγεία, ορισμένα στοιχεία επισημαίνουν ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του διαβήτη και μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση για όσους ζουν με αυτήν την πάθηση.

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τη πιθανή σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και του ψευδαργύρου, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ ψευδαργύρου και διαβήτη τύπου 2. Ορισμένα στοιχεία επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των ελλείψεων ψευδαργύρου και της ανάπτυξης διαβήτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου βοηθά στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη και βοηθά στη διαχείριση της πάθησης.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου από αυτά που δεν έχουν την πάθηση.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι τα άτομα με προβλήματα γλυκαιμικού ελέγχου οδήγησαν επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου. Ομοίως, μια μελέτη του 2021 αναφέρει επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου είναι ένας καλός δείκτης προβλημάτων με τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη ως συμπληρωματική θεραπεία.

Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Σχετικά, μια μετα-ανάλυση του 2019, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, οδηγώντας τους συγγραφείς στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου θα μπορούσε να αποτρέψει και να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη.

Μια άλλη μετα-ανάλυση του 2019 υποδηλώνει επίσης ότι μια μέτρια υψηλή διατροφική πρόσληψη ψευδαργύρου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 13%.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020 δείχνει ότι η χαμηλή δόση, η μακροχρόνια πρόσληψη ψευδαργύρου από συμπληρώματα και τρόφιμα μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση.

Ως εκ τούτου, ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να ωφελήσει τη διαχείριση του διαβήτη.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να συμπίπτουν με μη θρεπτικές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάθησης.

Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ διαβήτη και ψευδαργύρου.

Πηγές ψευδαργύρου

Ενώ ο ψευδάργυρος υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, ορισμένες έρευνες εκτιμούν ότι περίπου το 17% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Γενικά, τα περισσότερα άτομα μπορούν να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου από διατροφικές πηγές. Τέτοια τρόφιμα μπορούν να περιλαμβάνουν: • κόκκινο κρέας • πουλερικά • θαλασσινά, όπως στρείδια, καβούρια και αστακός • ενισχυμένα δημητριακά πρωινού • φασόλια • ξηροί καρποί • ολικής αλέσεως • γαλακτοκομικά προϊόντα

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης διαθέσιμος σε συμπληρώματα που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι εκτός από διατροφικές πηγές για να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη του θρεπτικού συστατικού.

Ωστόσο, πριν πάρετε συμπληρώματα, μπορεί να είναι σκόπιμο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Κίνδυνοι και εκτιμήσεις

Είναι σημαντικό για τα άτομα να έχουν μια ακριβή εικόνα των διατροφικών τους αναγκών σε ψευδάργυρο.

Αν και ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό διατροφικό στοιχείο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα ψευδάργυρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Ένα έγγραφο του 2022, παραθέτει τις ακόλουθες ως πιθανές παρενέργειες της υπερβολικής πρόσληψης ψευδαργύρου: • γαστρικός ερεθισμός • έμετος • ναυτία • γαστρική αιμορραγία Επιπλέον, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) σημειώνουν ότι η τακτική υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου 150–450 χιλιοστόγραμμα την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε: • χαμηλά επίπεδα χαλκού • αλλαγές στη λειτουργία του σιδήρου • μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία • μειωμένα επίπεδα «καλής», υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης • ουρογεννητικά προβλήματα

Άλλα οφέλη του ψευδάργυρου

Εκτός από τις πιθανές ευεργετικές του επιδράσεις στον διαβήτη, τα στοιχεία επισημαίνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Τα στοιχεία σημειώνουν ότι το σώμα χρησιμοποιεί ψευδάργυρο για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης τραυμάτων με αξιόπιστη πηγή, της ανάπτυξης των κυττάρων και της κυτταρικής διαίρεσης.

Τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου είναι απαραίτητα για ένα σωστά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών από ασθένειες, όπως η πνευμονία, η ελονοσία και η διάρροια.

Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη. Άλλες συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατό για ένα άτομο να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 2 εφαρμόζοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτική άσκηση και διατήρηση ενός μέτριου βάρους.

Ομοίως, μια μελέτη του 2020 σημειώνει ότι η ενσωμάτωση επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 ή ενδεχομένως να τον βάλει σε ύφεση. Εκτός από τη διαχείριση του βάρους και την τακτική σωματική δραστηριότητα, συνιστά την κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής, τη διακοπή του καπνίσματος, εάν υπάρχει, και τη διαχείριση του στρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί επίσης να απαιτήσει φάρμακα για να τον βοηθήσει να διαχειριστεί την πάθηση.

Ένας γιατρός θα μπορούσε να συστήσει κατάλληλα φάρμακα για να βοηθήσει τα άτομα να ελέγξουν το σάκχαρό τους και να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τις βλαβερές συνέπειες του διαβήτη.

Περίληψη Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ενός ατόμου. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη και να διευκολύνουν τη διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ψευδαργύρου και διαβήτη. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα στοιχεία σημειώνουν ότι η ενσωμάτωση αλλαγών στον υγιεινό τρόπο ζωής, που μπορεί να περιλαμβάνει μια θρεπτική διατροφή με επαρκή ψευδάργυρο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή καθυστέρηση του διαβήτη τύπου 2 και να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος του ψευδαργύρου στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι διατροφικές διαφορές του λευκού από το καστανό ρύζι

Διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.