Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Διαβήτης 2: Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης

Διαβήτης 2: Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Διαβήτης 2: Ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα θα μπορούσε να σχετίζεται με υψηλότερη θερμοκρασία πυρήνα του σώματος και αυξημένο καρδιακό ρυθμό για τους σωματικά δραστήριους άνδρες με διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Πειραματική Φυσιολογία’ (Experimental Physiology) διαπίστωσε ότι ενώ ένας κοινός δείκτης μακροχρόνιου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, η αιμοσφαιρίνη A1c (που ονομάζεται επίσης γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), δεν σχετιζόταν με διαφορές στην ποσότητα θερμότητας που χάνεται από το σώμα, ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά έξι χτύπους ανά λεπτό και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αυξήθηκε κατά 0,2°C με κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της αιμοσφαιρίνης A1c (από 5,1% έως 9,1%) σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια ποδηλασίας σε θερμαινόμενο θάλαμο.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν μειωμένη ικανότητα απώλειας θερμότητας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τραυματισμού που σχετίζεται με τη θερμότητα κατά τη διάρκεια θερμικής καταπόνησης. Ωστόσο, η αιτία της μειωμένης ικανότητας απώλειας θερμότητας δεν είναι καλά κατανοητή. Αυτό το ζήτημα υγείας αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς οι χώρες σε όλον τον κόσμο βιώνουν συχνότερα και πιο διαρκή ακραία φαινόμενα θερμοκρασίας καθώς και θερμότερες μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες, όπως οι παγκόσμιοι καύσωνες του 2022. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα του Καναδά προσπάθησαν να προσδιορίσουν κατά πόσο ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε συνθήκες καύσωνα. Αν και ο χειρότερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα δεν φάνηκε να επηρεάζει την απώλεια θερμότητας σε ολόκληρο το σώμα, η συσχέτιση μεταξύ του χρόνια αυξημένου σακχάρου στο αίμα (που αναγράφεται μέσω της αιμοσφαιρίνης A1c) με υψηλότερες θερμοκρασίες πυρήνα του σώματος και καρδιακού ρυθμού θα μπορούσε να εμπλέξει τον ρόλο του στη θερμορύθμιση.

Είναι σημαντικό ότι η επίδραση αυτή δεν φάνηκε να σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο επίτευξης επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών πυρήνα του σώματος και μεγαλύτερης καταπόνησης της καρδιάς κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας στη ζέστη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση και να κατανοηθεί γιατί παρατηρούνται αυτές οι βλάβες ακόμη και όταν δεν διακυβεύεται η απώλεια θερμότητας.

Ο επικεφαλής της ομάδας Dr. Glen Kenny, του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, δήλωσε: “Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η γήρανση συνδέεται με την παρακμή της ικανότητας του σώματος να αποβάλλει τη θερμότητα, η οποία είναι πιο έντονη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, παρέμενε ασαφές σε ποιο βαθμό ο μακροχρόνιος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μεσολαβεί σε αυτή την αντίδραση. Με την εξέταση της ανταλλαγής θερμότητας ολόκληρου του σώματος χρησιμοποιώντας το μοναδικό στο είδος του αεροθερμιδόμετρο ολόκληρου του σώματος (μια συσκευή που παρέχει ακριβή μέτρηση της θερμότητας που διαχέεται από το ανθρώπινο σώμα), μπορέσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της φυσιολογικής ικανότητας του σώματος να διαχέει θερμότητα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2”. Η τακτική άσκηση συνιστάται γενικά για τη διαχείριση και τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας και οι διαρκείς καύσωνες καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση της νόσου για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2, επειδή οι τρέχουσες οδηγίες υγείας συμβουλεύουν να αποφεύγεται η άσκηση σε ζεστό καιρό. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θερμικό στρες, ο κίνδυνος του οποίου αυξάνεται με την ηλικία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μετρώντας το ποσοστό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Πρόκειται για την αιμοσφαιρίνη (ένα πρωτεϊνικό μόριο στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο) με μόρια σακχάρου συνδεδεμένα σε αυτήν και αντικατοπτρίζει τους τελευταίους περίπου 3 μήνες ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Ένα φυσιολογικό υγιές επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι 4-6%, ενώ ένα καλό επίπεδο για ένα άτομο με διαβήτη είναι ≤7%. Μια ομάδα 26 σωματικά δραστήριων ανδρών ηλικίας 43-73 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 για 5 χρόνια ή περισσότερο, πραγματοποίησαν μια δοκιμασία θερμικής καταπόνησης, η οποία περιελάμβανε ποδηλασία σε θερμιδόμετρο ρυθμισμένο στους 40°C. Μετά από 30 λεπτά καθιστής ανάπαυσης, ολοκλήρωσαν τρεις 30λεπτες ποδηλατικές περιόδους, με 15λεπτη περίοδο ανάπαυσης μεταξύ κάθε περιόδου, σε ελαφριά, μέτρια και έντονη ένταση άσκησης. Οι εντάσεις ορίστηκαν με βάση έναν σταθερό ρυθμό παραγωγής μεταβολικής θερμότητας σε σχέση με το μέγεθος του σώματος, έτσι ώστε να δίνεται σε κάθε συμμετέχοντα το ίδιο θερμικό φορτίο (και επομένως ποσότητα θερμότητας) προς απώλεια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματα βασίζονται σε μια μόνο ανδρική ομάδα σωματικά ενεργών ατόμων (τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα). Αυτό μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τους πιο ευάλωτους στη θερμότητα μεταξύ των ατόμων που ζουν με διαβήτη τύπου 2. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν οι αλλαγές στη φυσιολογική ικανότητα του σώματος να αποβάλλει τη θερμότητα όταν τα καθιστικά και πιο ευάλωτα άτομα ασκούνται στη ζέστη. Ο Δρ Kenny δήλωσε: “Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά θερμικής ασθένειας και θανάτου κατά τη διάρκεια θερμικής καταπόνησης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διαχειριστούν το θερμικό στρες στους ασθενείς τους που μπορεί να ασχολούνται με δραστηριότητες αναψυχής, αθλητικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία τους στη ζέστη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 : Εκρηκτική αύξηση στις διαγνώσεις του Διαβήτη Τύπου 1 άνω των 30 ετών

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

Αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Close Icon