Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Διαβήτης: Γιατί οι πατάτες δεν αξίζουν την κακή τους φήμη

Διαβήτης: Γιατί οι πατάτες δεν αξίζουν την κακή τους φήμη

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Διαβήτης: Με τις δίαιτες χαμηλών ή καθόλου υδατανθράκων να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους τον τελευταίο καιρό, η ταπεινή πατάτα παραβλέπεται πλέον τακτικά υπέρ άλλων λαχανικών. Στην πραγματικότητα, η ερευνητική βιβλιογραφία έχει υποδείξει στο παρελθόν ότι οι πατάτες μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στην υγεία, όπως ότι ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) έδειξε ότι ενώ οι πατάτες μπορεί να μην έχουν όλα τα ίδια οφέλη με ορισμένα άλλα λαχανικά -όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2- τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τις προετοιμάζουν και με τι τις τρώνε.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι ανέφεραν τη διατροφική τους πρόσληψη για τη μακροχρόνια Δανική μελέτη “Διατροφή, καρκίνος και υγεία”. Μια πρόσφατη ανάλυση αυτής της μελέτης, με επικεφαλής την Dr. Nicola Bondonno από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής και Καινοτομίας για την Υγεία του ECU, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα λαχανικών. Ο υποψήφιος διδάκτορας Pratik Pokharel πραγματοποίησε εργασίες για την ανάλυση και δήλωσε ότι ενώ οι πατάτες δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο στον διαβήτη τύπου 2, δεν είχαν επίσης καμία αρνητική επίδραση. “Σε προηγούμενες μελέτες, οι πατάτες έχουν συνδεθεί θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους – αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει”, δήλωσε ο κ. Pokharel. “Στη Δανία, οι άνθρωποι καταναλώνουν πατάτες παρασκευασμένες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους- στη μελέτη μας, μπορέσαμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής.

“Όταν διαχωρίσαμε τις βραστές πατάτες από τον πουρέ πατάτας, τις πατάτες τις τηγανιτές ή τα πατατάκια, οι βραστές πατάτες δεν σχετίζονταν πλέον με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη: είχαν μηδενική επίδραση. Ο κ. Pokharel δήλωσε ότι τα υποκείμενα διατροφικά πρότυπα ήταν το κλειδί. “Στη μελέτη μας, οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες κατανάλωναν επίσης περισσότερο βούτυρο, κόκκινο κρέας και αναψυκτικά – τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, είπε. “Όταν λαμβάνετε υπόψη αυτό, οι βραστές πατάτες δεν συνδέονται πλέον με τον διαβήτη. Είναι μόνο οι πατάτες οι τηγανιτές και ο πουρές πατάτας, ο τελευταίος πιθανότατα επειδή συνήθως παρασκευάζεται με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τα παρόμοια”.

Φάτε τα λαχανικά σας

Ο κ. Pokharel δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα λαχανικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μείωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και κουνουπίδι, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ λαχανικών και διαβήτη θα πρέπει να ενσωματωθεί στις δημόσιες διατροφικές οδηγίες – όπως και τα οφέλη της κατανάλωσης πατάτας. “Το εύρημα ότι τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για τις συστάσεις δημόσιας υγείας και δεν πρέπει να το αγνοήσουμε”, δήλωσε. “Όσον αφορά τις πατάτες, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν όφελος όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι επίσης κακές αν παρασκευάζονται με υγιεινό τρόπο. “Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις πατάτες και τα άλλα λαχανικά όσον αφορά τα μηνύματα σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών, αλλά η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών, όπως το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά, με πατάτες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής σας λόγω των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις πατάτες”.

Εφαρμόζοντάς το στην πράξη στην κουζίνα

Ο κ. Pokharel δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται να αυξήσουν την πρόσληψη λαχανικών – και θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν τις πατάτες, αρκεί να αφήσουν εκτός κάποια από τα ανθυγιεινά πρόσθετα, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το λάδι. “Οι πατάτες έχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία κάνουν καλό”, είπε. “Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες. “Αλλά προσέξτε μόνο πώς τις προετοιμάζετε: μην τρώτε συνέχεια πατάτες τηγανιτές ή πουρέ με έξτρα υλικά. “Απλά βράστε τις και φάτε τις όπως άλλα χόρτα ή άλλα τρόφιμα – και δεν χρειάζεται να τις τρώτε συνέχεια με κόκκινο κρέας”. “Η πρόσληψη λαχανικών, αλλά όχι πατάτας, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στη Δανέζικη συνομοταξία “Διατροφή, Καρκίνος και Υγεία” (Diet, Cancer and Health) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Φροντίδα Διαβήτη (Diabetes Care).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Close Icon