Διαβήτης

Διαβήτης: Δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Διαβήτης: Δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Διαβήτης: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η διατροφή με βάση τα ζώα και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η διατροφή με βάση τα φυτά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Σικάγο στο συνέδριο Επιστημονικές Συνεδριάσεις (Scientific Sessions) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές. “Για την πρόληψη του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 για γενικά υγιή άτομα χωρίς προδιαβήτη ή διαβήτη, η ποσότητα των υδατανθράκων μπορεί να μην έχει τόση σημασία όσο η ποιότητα των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yeli Wang, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Όταν πρόκειται για δίαιτες μειωμένων υδατανθράκων, μπορεί να είναι η ποιότητα, όχι η ποσότητα, που έχει μεγαλύτερη σημασία.

“Το κλειδί είναι να δίνετε προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων”. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι δημοφιλείς επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν γρήγορα το βάρος μέσα σε έξι έως 12 μήνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί είναι τόσο αποτελεσματικές στην απώλεια κιλών ή πώς επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία. Οι δίαιτες που περιορίζουν τους υδατάνθρακες αυξάνουν το λίπος και την πρωτεΐνη και μια θεωρία είναι ότι αυτό οδηγεί σε αίσθημα πληρότητας, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της πείνας. Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων αυξάνει το μεταβολισμό του σώματος και βοηθά στην καύση θερμίδων.

Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα δημοφιλείς δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της κετογονικής δίαιτας -που περιορίζει αυστηρά τους υδατάνθρακες- και της δίαιτας Paleo, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα και έχει ως πρότυπο τις τροφές που θα ήταν διαθέσιμες στους ανθρώπους κατά την παλαιολιθική εποχή. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο αριθμός των υδατανθράκων που καταναλώνονται σε αυτές τις δίαιτες ποικίλλει και η έμφαση στην κατανάλωση λιπών εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πώς οι δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες, δήλωσε η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής του Πανεπιστημίου Texas Tech στο Lubbock.

“Δεν υπάρχει τυποποιημένος ορισμός για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων”, δήλωσε η Petersen, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. “Στην ονομαστική τους αξία, δεν ανταποκρίνονται πολύ καλά στις διατροφικές συστάσεις. Αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη είναι ότι ίσως μπορούν, απλά πρέπει να προσέχουμε τι περιέχει αυτή η δίαιτα”. Στη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες και των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η ανάλυση χρησιμοποίησε διατροφικά και ιατρικά δεδομένα για 203.541 ενήλικες από τρεις μεγάλες εθνικές μελέτες: τη Nurses’ Health Study, τη Nurses’ Health Study II και τη Health Professionals Follow-Up Study. Οι μελέτες κάλυψαν συλλογικά μια περίοδο από το 1984 έως το 2017. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια σχετικά με τις τροφές που κατανάλωναν και παρακολουθήθηκαν για έως και 30 χρόνια. Κανείς δεν είχε διαβήτη στην αρχή. Για τη νέα μελέτη, το αν η διατροφή ενός ατόμου θεωρούνταν χαμηλή σε υδατάνθρακες δεν καθορίστηκε από την ακριβή ποσότητα υδατανθράκων που έτρωγε κάθε μέρα. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία με βάση το ποσοστό της συνολικής ενέργειας που έπαιρνε κάθε άτομο από την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις βαθμολογίες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ίσες ομάδες. Η ομάδα με τους λιγότερους υδατάνθρακες στη μελέτη λάμβανε περίπου το 40% της ημερήσιας ενέργειας από υδατάνθρακες, δήλωσε ο Wang. (Αντίθετα, οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν οι υδατάνθρακες να αποτελούν το 45%-65% της ενεργειακής πρόσληψης). Για να αξιολογηθεί η ποιότητα της διατροφής, τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι άνθρωποι ταξινομήθηκαν σε 18 ομάδες: δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, φυτικά έλαια, τσάι και καφές, χυμοί φρούτων, ραφιναρισμένα δημητριακά, πατάτες, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και επιδόρπια, ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια ή θαλασσινά, κρέας και διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα στην ομάδα με τους λιγότερους υδατάνθρακες που έπαιρναν περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος από φυτικές πηγές είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 – και αν η διατροφή τους ελαχιστοποιούσε περαιτέρω τη ζάχαρη και άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο.

Αντίθετα, η ομάδα με τους λιγότερους υδατάνθρακες που κατανάλωνε δίαιτες με έμφαση στις ζωικές πρωτεΐνες και τα ζωικά λιπαρά είχε 35% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 – και 39% υψηλότερο κίνδυνο εάν η διατροφή τους ελαχιστοποιούσε επίσης τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο Wang δήλωσε ότι μια αδυναμία της μελέτης ήταν ότι τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν ήταν λευκοί. “Αναρωτιόμαστε αν τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να γενικευτούν σε άλλες εθνοτικές ομάδες”, δήλωσε. “Πρέπει να το εξετάσουμε αυτό, καθώς και τα άτομα που κατανάλωναν σταθερά δίαιτες με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα keto”. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Η μείωση των υδατανθράκων συμβάλλει στη μείωση του διαβήτη

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Η κατάλληλη διατροφή για τον σακχαρώδη διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.