Διατροφή

Διαβήτης: Η μείωση των υδατανθράκων συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου

Διαβήτης: Η μείωση των υδατανθράκων συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου

Διαβήτης: Τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους τώρα τρώγοντας λιγότερους υδατάνθρακες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους τώρα τρώγοντας λιγότερους υδατάνθρακες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι ένα κοινό επόμενο βήμα για κάποιον που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, τα άτομα που είναι προδιαβητικά ή με διαβήτη που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή δεν χρειάζεται να περιμένουν να μειώσουν και να δουν οφέλη στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Διαβήτης και υδατάνθρακες

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, εάν διατηρηθεί, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kirsten Dorans. Είναι επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες των 75 ατόμων η καθεμία. Σε ένα, οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ο άλλος έφαγε ως συνήθως. Έξι μήνες αργότερα, η ομάδα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είχε μεγαλύτερες πτώσεις στην αιμοσφαιρίνη A1C, η οποία είναι δείκτης για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ομάδα έχασε επίσης βάρος και είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες προλαμβάνει τον διαβήτη, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία των ατόμων με προδιαβήτη και διαβήτη που δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα, είπε ο Dorans.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι μια διατροφική προσέγγιση που χρησιμοποιείται μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν υπάρχουν τόσα στοιχεία για τις επιπτώσεις αυτής της δίαιτας στο σάκχαρο του αίματος σε άτομα με προδιαβήτη», δήλωσε ο Dorans σε πανεπιστημιακές ειδήσεις. ελευθέρωση. «Θα μπορούσε να γίνει μελλοντική εργασία για να διαπιστωθεί εάν αυτή η διατροφική προσέγγιση μπορεί να είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

Το σάκχαρο αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη κυμαινόταν από προδιαβητικά έως διαβητικά επίπεδα. Η ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες είδε τα επίπεδα A1C να πέφτουν 0,23% περισσότερο από τη συνηθισμένη ομάδα δίαιτας. Αυτό είναι «μέτριο αλλά κλινικά σχετικό», είπε ο Ντόρανς. Ενώ τα λίπη αποτελούσαν περίπου τις μισές θερμίδες που κατανάλωναν τα άτομα της ομάδας με χαμηλούς υδατάνθρακες, ήταν ως επί το πλείστον υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που βρέθηκαν σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 26 Οκτωβρίου στο JAMA Network Open.

Περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και 96 εκατομμύρια έχουν προδιαβήτη. Πάνω από το 80% των ατόμων με προδιαβήτη δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο προδιαβήτης θέτει κάποιον σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, καθώς και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί ινσουλίνη όπως θα έπρεπε και δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περίπου το 90% των ατόμων που έχουν την πάθηση έχουν διαβήτη τύπου 2. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, μουδιασμένα χέρια και πόδια και γενική κόπωση. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφρική νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος τρόπος αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών

Πώς οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου;

Η λοίμωξη COVID αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού για διαβήτη τύπου 1 κατά 72%

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο με την αντλία ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα