Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης: Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε στους νέους με σύνδρομο Down

Διαβήτης: Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε στους νέους με σύνδρομο Down

Διαβήτης: Η συχνότητα του διαβήτη είναι υψηλότερη σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με σύνδρομο Down (DS) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Η συχνότητα του διαβήτη είναι υψηλότερη σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με σύνδρομο Down (DS) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου στο Diabetes Care.

Σύνδρομο Down και διαβήτης

Η Aisha A. Aslam, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό για να εξετάσουν τις συσχετίσεις του DS με τη συχνότητα του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα από το U.K. Clinical Practice Research Datalink από το 1990 έως το 2020. Τα δεδομένα αναλύθηκαν για 9.917 ασθενείς με ΣΣ και 38.266 ασθενείς ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ΣΔ είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη από τους ελέγχους (αναλογία ποσοστού επίπτωσης, 3,67) και κορυφώθηκαν σε μικρότερη ηλικία (διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση, 38 έναντι 53 ετών). Τα ποσοστά επίπτωσης για διαβήτη τύπου 1 ήταν 0,44 και 0,13 ανά 1.000 ανθρωπο-έτη για ασθενείς με ΣΣ και μάρτυρες, αντίστοιχα. Οι ασθενείς με ΣΔ είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους μάρτυρες σε ηλικιακές ομάδες από 5 έως 34 ετών. Ο μέγιστος μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν υψηλότερος και επιτεύχθηκε σε μικρότερη ηλικία σε ασθενείς με ΣΣ έναντι των μαρτύρων. Διαπιστώθηκε συσχέτιση της παχυσαρκίας με αυξημένη συχνότητα διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει την ανάγκη για στενή παρακολούθηση και έγκαιρη αναγνώριση του διαβήτη (και της παχυσαρκίας) σε αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου;

Η διάγνωση της άνοιας βοηθά στον προγραμματισμό της υπόλοιπης ζωής

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή στα άτομα με σύνδρομο Down;

Ποια ορμόνη ενισχύει τις δεξιότητες σκέψης σε άνδρες με σύνδρομο Down;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».