Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Διαβήτης: Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση της νόσου

Διαβήτης: Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση της νόσου

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Διαβήτης: Μια ομάδα ερευνητών της AstraZeneca, σε συνεργασία με συναδέλφους της από το Πανεπιστήμιο του Μεξικό και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την παραλλαγή του γονιδίου MAP3K15 μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο για τη διαχείριση τόσο του διαβήτη τύπου Ι όσο και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό “Επιστημονικές Πρόοδοι” (Science Advances). Και οι δύο τύποι διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση. Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, έχουν αναπτυχθεί πολλές θεραπείες για την πρόληψη ορισμένων από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναζήτησαν κοινά σημεία στα γονιδιώματα των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, ως μέσο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Για τον σκοπό αυτό, έτρεξαν αλγόριθμους αναζήτησης σε δεδομένα που βρίσκονται στη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων. Συνολικά, βρήκαν σχετικά δεδομένα για 412.000 άτομα που είχαν διάφορα επίπεδα της νόσου με ένα είδος μοτίβου: υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με την παραλλαγή MAP3K15. Διαπίστωσαν ότι οι υπολειπόμενοι φορείς της παραλλαγής είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ή/και ορισμένες από τις επιπλοκές που προκύπτουν από την αύξηση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που συνήθως παρατηρούνται με τη νόσο. Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν την ίδια μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων Admixed Americans που χρησιμοποιήθηκε στην Προοπτική Μελέτη της Πόλης του Μεξικό και επίσης από τη βάση δεδομένων FinnGen. Βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα, αν και βρήκαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ των ατόμων με το γονίδιο SLC16A11. Το εύρημα αυτό, σημείωσαν, υποδηλώνει ότι οι θεραπείες που αναπτύχθηκαν για να στοχεύσουν την παραλλαγή MAP3K15 θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε άτομα με την παραλλαγή SLC16A11. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με την παραλλαγή MAP3K15 που είχαν επίσης την παραλλαγή Arg1122 ήταν πιο διαδεδομένα σε άτομα που ζούσαν στη Φινλανδία, τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό διαβήτη τύπου 1. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν αν μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της παραλλαγής MAP3K15 και της προδιάθεσης για παχυσαρκία ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν βρήκαν καμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει το σάκχαρο την υγεία μας;

Πόσο καλό κάνει η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πώς οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου;

Διαβήτης - Όταν οι κιρκάδιοι ρυθμοί των λιπιδίων πηγαίνουν στραβά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Close Icon