Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Κίνα Νέα μελέτη: Αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Κίνα Νέα μελέτη: Αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Κίνα Νέα Μελέτη: Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia διαπιστώνει ότι ο εξωτερικός τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με διαταραγμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ περισσότερες από 9 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσου σε Κινέζους ενήλικες αποδίδονται στην έκθεση στο LAN. Η μελέτη είναι του Dr. Yu Xu και των συνεργατών του στο Ινστιτούτο Ενδοκρινικών και Μεταβολικών Νοσημάτων της Σαγκάης, Νοσοκομείο Ruijin, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jiaotong της Σαγκάης, στη Σαγκάη, στην Κίνα. Η έκθεση σε τεχνητά LAN είναι ένας πανταχού παρών περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου στις σύγχρονες κοινωνίες. Η ένταση της αστικής φωτορύπανσης έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν επηρεάζει μόνο τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, αλλά και εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα προάστια και τα δασικά πάρκα που μπορεί να απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πηγή φωτός. Οι συγγραφείς σημειώνουν: “Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται στη φωτορύπανση τη νύχτα, το πρόβλημα αυτό έχει τύχει περιορισμένης προσοχής από τους επιστήμονες μέχρι τα τελευταία χρόνια”. Ο 24ωρος κύκλος ημέρας-νύχτας της Γης έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών, να έχουν ένα ενσωματωμένο κιρκάδιο (περίπου 24ωρο) σύστημα χρονισμού που είναι προσαρμοσμένο στη φυσική αλληλουχία των φωτεινών και σκοτεινών περιόδων. Έχει διαπιστωθεί ότι η φωτορύπανση μεταβάλλει τον κιρκάδιο ρυθμό των εντόμων, των πτηνών και άλλων ζώων, με αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το τεχνητό τοπικό φως έχει επίσης ενοχοποιηθεί ως πιθανή αιτία μεταβολικής απορρύθμισης μέσω της μεταβολής του χρόνου πρόσληψης τροφής. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε τεχνητό LAN ανέπτυξαν δυσανεξία στη γλυκόζη, παρουσιάζοντας αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και ινσουλίνη. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ποντίκια που εκτέθηκαν σε νυχτερινό αμυδρό λευκό φως ελάχιστης φωτεινότητας για 4 εβδομάδες είχαν αυξημένη σωματική μάζα και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη σε σύγκριση με ζώα των οποίων το περιβάλλον ήταν εντελώς σκοτεινό τη νύχτα, παρά το γεγονός ότι είχαν περίπου ισοδύναμη κατανάλωση και δαπάνη ενέργειας. Έχουν επίσης βρεθεί συσχετίσεις μεταξύ τεχνητού τοπικού φωτός και προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους. Μια μελέτη σε εργαζόμενους με νυχτερινή βάρδια διαπίστωσε ότι όσοι εκτέθηκαν σε φωτεινότερο LAN είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαταραγμένους κιρκάδιους ρυθμούς, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη έκθεση σε LAN σχετίζεται με 13% και 22% αύξηση της πιθανότητας να είναι κάποιος υπέρβαρος και παχύσαρκος, αντίστοιχα, ενώ η έκθεση σε LAN στην κρεβατοκάμαρα αναφέρθηκε ότι σχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη διαβήτη σε ηλικιωμένους. Ο πιθανός αντίκτυπος του εξωτερικού τεχνητού LAN αποκαλύφθηκε από μια μελέτη στη Νότια Ινδία, η οποία χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει τη φωτορύπανση και το συνέκρινε με δεδομένα σχετικά με γενικούς δείκτες υγείας μεταξύ ενηλίκων στην περιοχή. Με την αύξηση της έντασης του LAN, υπήρξαν αντίστοιχες αυξήσεις του μέσου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της συστολικής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων “κακής” (LDL) χοληστερόλης στον εκτεθειμένο πληθυσμό.

Ο διαβήτης αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Κίνα και η εμφάνιση και η εξέλιξη της νόσου διέπεται σε μεγάλο βαθμό από συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. Η ταχεία αστικοποίηση και οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του αστικού φωτισμού και του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε αυτόν. Όσοι ζουν στις πόλεις είναι επιρρεπείς στο να μετατοπίζονται από έναν φυσικό 24ωρο κύκλο ημέρας-νύχτας, σε έναν κύκλο εργασίας και ελεύθερου χρόνου όλο το εικοσιτετράωρο, μένοντας συχνά έξω μέχρι αργά και εκτίθενται σε τεχνητό τοπικό φως. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη επιτήρησης μη μεταδοτικών ασθενειών της Κίνας, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού της Κίνας που ελήφθη το 2010 σε 162 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Συνολικά συμμετείχαν 98.658 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, την ιατρική περίθαλψη, το εισόδημα του νοικοκυριού, τον τρόπο ζωής, την εκπαίδευση και το οικογενειακό ιστορικό. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42,7 έτη και περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν γυναίκες.

Το σωματικό βάρος και το ύψος των συμμετεχόντων μετρήθηκαν για τον υπολογισμό του ΔΜΣ και λήφθηκαν δείγματα αίματος για τη λήψη των επιπέδων τόσο της γλυκόζης ορού νηστείας όσο και της μεταγευματικής (μετά το γεύμα), καθώς και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Πρόκειται για μια μορφή γλυκόζης συνδεδεμένης με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία λειτουργεί ως κινητός μέσος όρος του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 8 έως 12 εβδομάδων. Στους συμμετέχοντες σε κάθε τοποθεσία μελέτης αποδόθηκε ένα μέσο επίπεδο έκθεσης σε τεχνητό υπαίθριο τοπικό φως για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, χρησιμοποιώντας δεδομένα εικόνας της επιφάνειας της Γης σε χαμηλό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας από το αμυντικό μετεωρολογικό δορυφορικό πρόγραμμα των ΗΠΑ (DMSP). Τα επίπεδα έκθεσης διατάχθηκαν από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο και ομαδοποιήθηκαν σε πέντε πεντάδες (ομάδες του 20% από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο), με τη διάμεση ένταση φωτός στην υψηλότερη πεντάδα να είναι 69 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη χαμηλότερη. Η ένταση του υπαίθριου τοπικού φωτός διέφερε σημαντικά σε ολόκληρη την Κίνα, με τις περισσότερες περιοχές να εκτίθενται σε χαμηλής έντασης φως, ενώ οι υψηλότερες εντάσεις συνέκλιναν στις ανατολικές παράκτιες πόλεις. Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα πεντημόρια εξωτερικού LAN είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ και εισόδημα νοικοκυριού και να ζουν σε αστική περιοχή. Αντίθετα, όσοι βρίσκονταν στις περιοχές με το χαμηλότερο πεντημόριο ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αλλά λιγότερα έτη εκπαίδευσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το υψηλότερο πεμπτημόριο έκθεσης σε LAN συσχετίστηκε με σχετική αύξηση 28% στον επιπολασμό του διαβήτη σε σχέση με τις περιοχές με το χαμηλότερο πεμπτημόριο. Η χρόνια έκθεση σε οικιστικά υπαίθρια LAN συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον επιπολασμό του διαβήτη και αντιστρόφως ανάλογα με τη λειτουργία των β-κυττάρων, ακόμη και μετά από προσαρμογή για πολλούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου διαβήτη. Κατά μέσο όρο, για κάθε 42 άτομα που ζουν σε περιοχές που ανήκουν στο υψηλότερο πεμπτημόριο έκθεσης σε LAN, υπάρχει ένα επιπλέον κρούσμα διαβήτη που δεν θα είχε εμφανιστεί εάν τα άτομα αυτά ζούσαν σε περιοχές που ανήκουν στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. Ενώ η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε LAN και του διαβήτη μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο με τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου, η πανταχού παρούσα παρουσία του εξωτερικού τεχνητού φωτισμού σημαίνει ότι η κλίμακα της έκθεσης του πληθυσμού είναι τεράστια. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι περισσότερες από 9 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη σε Κινέζους ενήλικες ηλικίας ≥18 ετών θα μπορούσαν να αποδοθούν στην έκθεση σε υπαίθρια LAN- αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την επιτάχυνση της αστικοποίησης και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που μεταναστεύουν από την ύπαιθρο της Κίνας στις πόλεις της. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας και η κλίμακα αυτού του προβλήματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εκτιμάται πως το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 99% του πληθυσμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης ζουν κάτω από ουρανό που μολύνεται από το φως. Τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το τοπικό δίκτυο είναι επιζήμιο για την υγεία και καταδεικνύουν ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πιθανό νέο παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

Η εργασία σε βάρδιες ίσως καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα πριν πάμε για ύπνο

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

"Η πραγματική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη φροντίδα της εγκυμοσύνης ως επεισοδιακή φροντίδα, κάνοντας αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της εγκυμοσύνης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της υγείας των μητέρων και των παιδιών, προκειμένου να δούμε τη συνολική εικόνα".

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Με τον καθορισμό των επιπέδων θερμικής καταπόνησης όπου οι διαταραχές της ικανότητας του σώματος να χάνει θερμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη προκαλούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες συμβουλές για την προστασία από τη ζέστη, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία αυτών των ευάλωτων στη ζέστη ατόμων.

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Close Icon