ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φως Ύπνος: Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Φως Ύπνος: Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Φως Ύπνος: Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. 

Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τις επιπτώσεις από την έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου στην υγεία. Διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια έστω και μιας νύχτας ύπνου αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κατά τον ύπνο και βλάπτει τον μεταβολισμό της γλυκόζης το επόμενο πρωί. Λένε ότι ο ύπνος χωρίς έκθεση στο φως είναι πιθανότατα ωφέλιμος για την καρδιομεταβολική υγεία.

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα είναι ευρέως διαδεδομένη παγκοσμίως και συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο ερεύνησαν πρόσφατα τις βιολογικές επιπτώσεις των διαφορετικών επιπέδων έκθεσης στο φως κατά τον ύπνο. Διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε μέτριο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας ύπνου μπορεί να βλάψει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση και να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη εμφανίζεται στο PNAS.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, διαπίστωσε ότι το τεχνητό φως τη νύχτα, όπως από ένα νυχτερινό φως ή η τηλεόραση, συνδέεται με την παχυσαρκία στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική ρύθμιση. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στο μπλε φως το πρωί και το βράδυ αλλάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την έκθεση σε αμυδρό φως. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεχνητού φωτός συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η Μελέτη

Οι επιστήμονες στρατολόγησαν 20 νεαρούς ενήλικες για μια εργαστηριακή παραμονή 3 ημερών και 2 διανυκτερεύσεων. Μια εβδομάδα πριν από τη μελέτη, μέτρησαν τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας actigraphy και ημερολόγια ύπνου. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια τυχαία μοιράστηκαν σε μία από τις δύο συνθήκες ύπνου:

  • Κατάσταση φωτισμού του δωματίου: Οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν με αμυδρό φως μικρότερο από 3 lux (lx) την πρώτη νύχτα και φως δωματίου πάνω από 100 lx τη δεύτερη νύχτα.
  • Συνθήκη χαμηλού φωτισμού: Ύπνος με αμυδρό φως μικρότερο από 3 lx και τις δύο νύχτες.

 

Τις Ημέρες 1 και 2 του πειράματος, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος πριν και μετά το γεύμα για να αξιολογήσουν τα επίπεδα μελατονίνης και γλυκόζης στο αίμα. Υποβλήθηκαν επίσης σε πολυυπνογραφία (PSG) για να εκτιμηθεί η ποιότητα του ύπνου τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν επίσης έρευνες κάθε 2 ώρες που ήταν ξύπνιοι για να αξιολογήσουν την υποκειμενική υπνηλία, την πείνα και τις αλλαγές της διάθεσής τους.

Εν τω μεταξύ, οι νοσοκόμες μετρούσαν την αρτηριακή τους πίεση κάθε ώρα, παράλληλα με τις μετρήσεις του καρδιακού παλμού κάθε 4 ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε μια νύχτα φωτισμού 100 lx αύξησε τον καρδιακό ρυθμό κατά τον ύπνο και την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί.

Σε σύγκριση με την κατάσταση χαμηλού φωτισμού, οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε φωτισμό 100 lx κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν περισσότερο ύπνο N2 – ένα από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου – και λιγότερο ύπνο βραδέων κυμάτων – που είναι σημαντικό για την εδραίωση της μνήμης. Είχαν επίσης λιγότερο ύπνο REM – τη φάση των ονείρων του ύπνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο ύπνος γίνεται δυσκολότερος καθώς μεγαλώνουμε;

Το 73% των εφήβων δεν κοιμούνται αρκετά

Πώς να καταλαγιάσετε το άγχος που σας ξαγρυπνάει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν