ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος: Πώς σχετίζεται η ώρα που κοιμάστε με προβλήματα συμπεριφοράς και γνωστικής ανάπτυξης;

Ύπνος: Πώς σχετίζεται η ώρα που κοιμάστε με προβλήματα συμπεριφοράς και γνωστικής ανάπτυξης;

Ύπνος: Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να εξηγήσει γιατί οι έφηβοι που ξενυχτούν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με εκείνους που ξυπνούν νωρίς το πρωί.

Είναι 11 μ.μ. και ο έφηβός σας έχει ακόμα αναμμένο το φως στο δωμάτιό του. Θέλετε να κοιμηθεί αρκετά για το σχολείο την επόμενη μέρα, αλλά αποδεικνύεται πραγματικός αγώνας. Μια νέα έρευνα δείχνει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των νεαρών εφήβων, χρόνια αφότου έχουν γίνει «νυχτοπούλια». Αυτή η αλλαγή στο μοτίβο ύπνου αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς και καθυστερημένης ανάπτυξης του εγκεφάλου στην μεταγενέστερη εφηβεία.

Οι συνήθειες ύπνου αλλάζουν

Τα πρότυπα ύπνου των ανθρώπων αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Οι έφηβοι μπορούν να μένουν ξύπνιοι περισσότερο, να κοιμούνται αργότερα και να ξαπλώνουν την επόμενη μέρα. Αισθάνονται πιο παραγωγικοί και σε εγρήγορση αργότερα το βράδυ, προτιμούν να κοιμούνται αργότερα και να ξυπνούν αργότερα την επόμενη μέρα. Αυτή η στροφή προς το «βραδινό» μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με το σχολείο και την εργασία των εφήβων. Η χρόνια έλλειψη ύπνου, λόγω αυτών των λανθασμένων προγραμμάτων ύπνου, μπορεί να εξηγήσει γιατί οι έφηβοι που είναι ξενύχτηδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με εκείνους που είναι πρωινοί.

Οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι πρωινοί και βραδινοί τύποι έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει διαφορές τόσο στη φαιά όσο και στη λευκή ουσία, οι οποίες έχουν συνδεθεί με διαφορές στη μνήμη, τη συναισθηματική ευεξία, την προσοχή και την ενσυναίσθηση. Παρά αυτούς τους δεσμούς, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να προκύψει αυτή η σχέση. Το να είσαι κουκουβάγια αυξάνει τον κίνδυνο για αργότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς; Ή μήπως τα συναισθηματικά προβλήματα και τα προβλήματα συμπεριφοράς οδηγούν στο να γίνει κάποιος περισσότερο ξενύχτης;

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Στη μελέτη, ζητήθηκε από περισσότερους από 200 έφηβους και τους γονείς τους να συμπληρώσουν μια σειρά ερωτηματολογίων σχετικά με τις προτιμήσεις των εφήβων για τον ύπνο και τη συναισθηματική και συμπεριφορική ευεξία. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν αυτά τα ερωτηματολόγια πολλές φορές τα επόμενα επτά χρόνια. Οι έφηβοι έκαναν επίσης δύο σαρώσεις εγκεφάλου, με διαφορά πολλών ετών, για να εξετάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Εστιάσαμε στη χαρτογράφηση των αλλαγών στη δομή της λευκής ουσίας – του συνδετικού ιστού του εγκεφάλου που επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να επεξεργάζεται πληροφορίες και να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η δομή της λευκής ουσίας των πρωινών και βραδινών τύπων διαφέρει. Ωστόσο, η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει πώς οι αλλαγές στις προτιμήσεις ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται η λευκή ουσία με την πάροδο του χρόνου. Οι έφηβοι που μετατράπηκαν στο να γίνουν ξενύχτηδες στην πρώιμη εφηβεία (περίπου στην ηλικία των 12-13 ετών) ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς αρκετά χρόνια αργότερα. Αυτό περιελάμβανε μεγαλύτερη επιθετικότητα, παραβίαση κανόνων και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Αλλά δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο συναισθηματικών προβλημάτων, όπως άγχος ή χαμηλή διάθεση. Είναι σημαντικό ότι αυτή η σχέση δεν εμφανίστηκε προς την αντίστροφη κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, διαπιστώθηκε ότι τα προηγούμενα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς δεν επηρέασαν αν ένας έφηβος γινόταν περισσότερο πρωϊνός κορυφαίος ή κουκουβάγια στα τέλη της εφηβείας. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι βραδινοί έφηβοι είχαν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης του εγκεφάλου από τους έφηβους που παρέμειναν πρωινοί.

Διαπιστώθηκε ότι η λευκή ουσία των κβραδινών δεν αυξήθηκε στον ίδιο βαθμό με τους έφηβους που ήταν πρωινοί. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη της λευκής ουσίας είναι σημαντική στα εφηβικά χρόνια για την υποστήριξη της γνωστικής, συναισθηματικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης. Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενες έρευνες που έδειχναν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ τους. Βασίζεται επίσης σε παλαιότερες έρευνες που υποδεικνύουν ότι αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να εμφανιστούν στα εφηβικά χρόνια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται το γλαύκωμα με τον κακό ύπνο;

Μάθετε γιατί κοιμάται το παιδί σας το μεσημέρι

5 ώρες ύπνου αποτελούν οριακό σημείο για κακή υγεία

Τρόποι για να διαχειριστείτε τον χρόνο σας ως φοιτητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Υπερτροφές παιδιά: Η προετοιμασία των παιδιών για ακαδημαϊκή επιτυχία υπερβαίνει τη μελέτη. περιλαμβάνει την καλλιέργεια της γνωστικής τους υγείας μέσω της σωστής διατροφής. 

Αύξηση 4.000% στα καθαρά έσοδα για την Fidelis Insurance Group

Fidelis Insurance Group: Το αποτέλεσμα περιελάμβανε καθαρό κέρδος από τη διανομή της Fidelis MGU ύψους 1,6 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία καθαρού αναβαλλόμενου φορολογικού ενεργητικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.